Denk Doe Duurzame zomerweken

Earth Overshoot Day valt dit jaar al op 28 juli. Nederland was zelfs al eerder aan de beurt: op 12 april. De Nederlandse Overshoot Day is de dag waarop de jaarlijkse biocapaciteit van onze planeet is verbruikt als iedereen op aarde zou leven als een Nederlander. We hebben 7,3 keer Nederland nodig om aan de vraag van Nederland te voldoen. Niet iets om trots op te zijn dus. In dit artikel een overzicht van wat de Rijksoverheid doet om ervoor te zorgen dat Earth Overshoot Day volgend jaar weer in de herfst valt.

Landschap met twee fietsers

Earth Overshoot Day, de dag dat wij alle biologische grondstoffen voor dat jaar hebben opgebruikt, valt dit jaar twee dagen eerder dan vorig jaar, op 28 juli. Ter vergelijking: in 1971 was dit nog 25 december en twintig jaar geleden was dit 21 september. De steeds vroegere Earth Overshoot Day laat zien dat we dringend zuiniger om moeten gaan met de grondstoffen die de aarde ons geeft. 

Het omlaag brengen van de uitstoot en het grondstoffengebruik in Nederland is niet alleen een verantwoordelijkheid van individuen en bedrijven. De Rijksoverheid heeft als grote organisatie een belangrijke voorbeeldrol en simpelweg ook grote impact op het milieu. De ministeries gezamenlijk zorgen daarom voor minder CO2-uitstoot, minder energieverbruik, minder afval en verspilling en meer hergebruik. We hebben op deze site in 2022 al veel verteld over hoe verschillende ministeries dat doen. In dit artikel een paar hoogtepunten van het afgelopen halfjaar. Laat je inspireren!
 

Reizen

Nu de zomer nadert en we na twee coronajaren weer massaal op reis kunnen, merk je dit in de weer groeiende CO2-uitstoot. Reizen, en dan vliegen in het bijzonder, is een belangrijk duurzaamheidsthema voor het Rijk. Tino van Etten, Coördinator Duurzaamheid bedrijfsvoering EZK/LNV, concludeerde in de jaarrapportage 2021 dat het belangrijk is om niet terug te vallen op de oude gewoonte om overal heen te vliegen. 

Deze twee ministeries zetten dus in op structureel minder zakelijke vliegreizen. Maar ook op reizen en vervoer op de korte afstand is nog veel winst te boeken. De Belastingdienst, het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat zetten dit jaar bijvoorbeeld 346 elektrische leenfietsen op verschillende locaties. Zo kunnen de medewerkers de fiets pakken in plaats van de auto. Verduurzaming speelt natuurlijk niet alleen van 9 tot 5. En wie weet fietsen ze niet alleen naar hun werk maar pakken ze deze zomer ook de fiets naar hun vakantielocatie. 

Medewerkers die nog duurzamer willen werken hebben meer opties.  Het artikel over de digitale voetafdruk legt uit hoe het opschonen van je data zorgt voor minder milieubelasting. Langer doen met je laptop en smartphone zet ook zoden aan de duurzame dijk. Ze worden nu al zo ingekocht dat je er jaren langer mee kunt doen
 

Afval

Afval is een ander belangrijk thema voor het Rijk. Vandaar dat wij hier extra aandacht aan gaven tijdens de Week zonder Afval. Belangrijkste boodschap: afval is een ontwerpfout. We moeten ervoor zorgen dat al dat wegwerpmateriaal niet meer de Rijksgebouwen inkomt, als we echt winst willen behalen. Want de Week zonder afval laat zien: recyclen is goed maar voorkomen is beter. Cateraars zijn vaak de grootste inkopers van eten en drinken in eenmalig verpakkingsmateriaal. Op welke manier kunnen we dat nu circulair maken, verduurzamen of nog beter: helemaal voorkomen? Lees het hele verhaal hier

Een groot deel van het afval van het rijk komt in de vorm van koffiebekers. Een snel kopje koffie of thee uit de automaat in een wegwerpbekertje is natuurlijk hartstikke makkelijk. Alleen zijn zulke bekertjes niet duurzaam. Als je bedenkt dat een werknemer gemiddeld 1.000 bekertjes per jaar gebruikt, is het duidelijk dat hier veel valt te winnen. Hoeveel dat is, zochten Loes Mik (DJI), Eva Loopik (Bax & Company) en Irma Ernes (gemeente Venlo) uit als onderdeel van het Nationaal Energietraineeship. Als afsluiting van de Week Zonder Afval spraken wij met Loes en Eva over hun onderzoek. De resultaten vind je hier.
 

De afbeelding laat zien op welke dag Earth Overshoot Day in verschillende landen op aarde valt.

Beeld: ©Global Footprint Network

Van denken naar doen

Meer over wat het Rijk al doet op het gebied van duurzaamheid, delen we op deze site. We brengen inspiratieverhalen in beeld en (mede)organiseren evenementen waar iedereen duurzame verhalen, ideeën en tips kan uitwisselen. Recentelijk was er bijvoorbeeld het door de Haagste Hogeschool, DJI en FMH georganiseerde kennisevent Denk groot, doe klein en duurzaam. Doel van het evenement: kennis over circulariteit en een duurzame bedrijfsvoering delen en vermenigvuldigen. Heb jij dit evenement gemist? Niet getreurd! Op de Denk Doe Duurzaam agenda staan altijd nieuwe inspirerende evenementen. Zoals op 6 september de vertoning van de film Beyond Zero in het Omniversum of de Circulaire Beurs op 10 november.

Wil je niet wachten op een van deze evenementen of ga je toch ver reizen deze zomer? Kijk dan naar onze duurzame boekentips. Laat je inspireren door de beste boeken met als thema duurzaamheid en dan zorgen we er samen voor dat Earth Overshoot Day volgend jaar in de herfst valt. MoveTheDate!