Tien boekentips uit de Duurzame Boekenweek 2022

Denk Doe Duurzaam is er om zoveel mogelijk mensen te inspireren. Daarom toverden we de Boekenweek om tot een Duurzame Boekenweek. Elke dag plaatste een lid van de rijksbrede LinkedIn-groep een duurzame boekentip. Welke boeken inspireerden deze rijksambtenaren op het gebied van duurzame bedrijfsvoering? In dit artikel vind je tien boekentips terug. Alle tips vind je met #duurzameboekenweek op LinkedIn. Staat jouw duurzame boekentip hier niet bij? Deel hem vooral nog!

Leonie met haar boekenkeuze
Beeld: ©Rijksoverheid

Society 3.0 – Ronald van den Hoff

Society 3.0 was de boekentip van Leonie Geerts. In dit boek roept Van den Hoff je op de balans te vinden tussen geld, sociaal kapitaal en het waardensysteem dat je aanhangt. Op basis hiervan kun je andere keuzes maken in je werk en privé. Dit deed Leonie in haar functie als directeur bedrijfsvoering bij Logius ook. Bij haar op kantoor worden alleen nog vegetarische werklunches besteld. Een andere manier om te besparen: zet minder mensen in je CC. Elke e-mail die je stuurt verbruikt energie!

Post Growth – Life after Capitalism – Tim Jackson

Stel je eens een wereld voor die verder gaat dan het kapitalisme – een plaats waar relatie en betekenis voorrang hebben boven winst en macht. Een economie waarin duurzaamheid logisch is. Dit is uitdaging die Tim Jackson in zijn boek Post Growth – Life after Capitalism aan wil gaan. Adviseur brede welvaart Inge Schrijver tipte Jacksons boek voor de duurzame boekenweek. "Wat mij in dit boek aanspreekt, is dat Jackson het heeft over prosperity, en dat relateert aan gezondheid. Prosperity as health vindt plaats op vijf gebieden: spiritueel, sociaal, psychologisch, fysiek en seksueel. Economische groei moet niet boven alles staan, want dan gaat de gezondheid ook achteruit.”

Hoe gaan we dit uitleggen? – Jelmer Mommers

Directeur UBR|HIS Richard Lennartz’ tip is: Hoe gaan we dit uitleggen? van Jelmer Mommers. In dit boek laat Mommers zien hoeveel onze individuele bijdrage ertoe doet. We zijn niet zo machteloos als we soms denken: de komende tien jaar kunnen wij het tij keren! Het boek confronteert je met je eigen manier van leven. Maar juist dit is nodig als wij een verandering teweeg willen brengen. Zelf probeert Richard nu de inzichten toe te passen door duurzame inkoop te stimuleren bij zijn opdrachtgevers. Tijdens de Duurzame Boekenweek was Richard meteen duurzaam bezig en gaf hij zijn boek ook echt door.

New Female Leader – Caroline Glasbergen

Basak Karabulut, hoofd sectie Duurzaamheid & Comfort bij het Rijksvastgoedbedrijf, kon niet kiezen dus tipte ze twee boeken: De toekomst van Nederland van Floris Alkemade en New Female Leader van Caroline Glasbergen. Ook laatstgenoemde gaat over duurzaamheid volgens Basak. “In het boek wordt beschreven hoe je verandering kan bereiken door authentiek te zijn. Als je trouw blijft aan je eigen overtuiging, aan wat jij belangrijk vindt, dán creëer je impact. Ook als het gaat over duurzaamheid!” Schrijfster Caroline Glasbergen reageerde zelf onder de post van Basak: “het morele kompas, onderdeel van authentiek leiderschap is de way to go als het gaat om duurzaamheid.”

Thrive – Kees Klomp & Shinta Oosterwaal

De bedoeling van onze duurzame boekenweek was elkaar inspireren met mooie duurzame boekentips. De tips van Basak inspireerde haar collega Jille Koop om ook een boekentip te delen. Hij las Thrive van Kees Klomp en Shinta Oosterwaal. “Thrive helpt organisaties hun waarden herijken. Het boek is een bundel met bijdragen van allerlei voorlopers die ons kunnen voeden bij het vormen van ons nieuwe 'verhaal'. Het boek laat ons weer teruggaan naar onze waarden die verweven zijn met de natuur in plaats van alleen te kijken naar de economie. Dit is essentieel voor een gezonde aarde, verduurzamen van organisaties en een bloeiende samenleving. Thrive dus! 

Klimaatwerkers – Charlotte Extercatte & Joop Boerboom

Alle kleine beetjes helpen bij het tegengaan van klimaatverandering. Dat is de
strekking van Klimaatwerkers, geschreven door Charlotte Extercatte en Joep Boerboom. Het boek bevat zowel theorie als verhalen uit de praktijk en leert hoe je een beweging groter maakt. Tipgever Aart Kees Evers, project- & procesmanager bij EZK, raadt dit boek aan iedereen aan omdat het heel compact en direct toepasbaar geschreven is. Door je te richten op kleine stapjes kan je veel leren van dit boek, en inspireert het om zelf ook iets te doen. 
 

Kerken van goud, dominees van hout – Rob Bijlsma

“De natuur is een verdienmodel geworden: dat is wat me raakt in het boek”, licht Irene Oerlemans, terreinbeheerder Rijksvastgoedbedrijf, haar boekentip Kerken van goud, dominees van hout toe. “We denken dat de natuur maakbaar is. Auteur Rob Bijlsma doet al heel lang onderzoek naar roofvogels en heeft in vijftig jaar tijd veel zien veranderen in de natuur. De natuur is niet maakbaar en ze weet zelf het beste wat er moet groeien. Wij proberen de natuur vaak te sturen, maar Bijlsma pleit om dit los te laten. Er is nog zoveel wat wij niet weten, maar de natuur wel.” 

Boek liggend in het gras
Beeld: ©Rijksoverheid

De verborgen impact – Babette Porcelijn

Hoeveel spullen mensen eigenlijk hebben, besefte Marielle Van der Beek bij het lezen van De verborgen impact van Babette Porcelijn: “In dit boek vind je concrete en praktische tips wat je in je eigen leven en huishouden kunt doen om eco-positief te leven. De belangrijkste tip is: ontspullen. Wat minimalistischer leven is makkelijk naar je werk te vertalen. Soms is de meest duurzame oplossing iets níet inkopen. Zo kijkt onze ICT-inkoop met leveranciers naar de levensduur van apparaten. We kunnen nu minimaal vijf jaar met een laptop doen, voorheen was dat drie jaar. Met een beeldscherm kunnen we nog langer doen. Dat scheelt enorm. Het boek heeft me geleerd dat alle beetjes helpen.”

Inclusieve Communicatie – Hanan Challouki

De boekentip van Mandy de Visser: Inclusieve Communicatie van Hanan Challouki. Onder de vlag Denk Doe Duurzaam werken rijksambtenaren aan duurzaamheid in hun eigen organisatie. Duurzaamheid bij de rijksoverheid betekent ook blijvende positieve sociale impact. “Challouki beschrijft helder hoe je zo communiceert dat iedereen zich omarmd voelt, erbij hoort. De valkuilen en slechte voorbeelden zijn soms schrijnend, maar haar tips prettig, diepgaand en kundig beschreven. En meteen toepasbaar.” 

The Modern Cook’s Year – Anna Jones

De Duurzame Boekenweek sloot in het paasweekend gepast af met een kookboektip. Zo kon je gelijk op een duurzame manier je paasontbijt op tafel zetten. Voor Silvia Schikhof, afdelingshoofd van het faciliteiten- en huisvestingsbeleid bij BZK, is het beste kookboek The Modern Cook’s Year van Anna Jones. Wat er zo goed is aan het boek? Maak de vegetarische shepherd’s pie en verdere uitleg is niet nodig. Als afdelingshoofd van het faciliteiten- en huisvestingsbeleid draagt Silvia bij aan duurzaam beleid van het Rijk. Catering is een mooi voorbeeld waarbij vegetarische seizoensproducten steeds meer standaardaanbod zijn. “Sommige medewerkers voelen daarbij vooral het gemis van vlees en zuivel. Maar Anna Jones laat mij proeven, met heel volle en rijke smaken, dat vegetarisch eten juist iets kan toevoegen.”
 
“Ik hoop dat de collega’s die van onze catering gebruik maken steeds meer gaan kiezen voor duurzame alternatieven, zoals plantaardige maaltijden!”