Presentatie tijdens het event

Het belang van duurzame energie en voorkomen van voedselverspilling

In deze nieuwsbrief onder meer aandacht voor hoe het Rijk duurzame energie inkoopt. We blikken vooruit naar de Verspillingsvrije Week en laten zien hoe de samenwerking tussen PostNL en het Rijk zorgt voor sociale impact op heel Nederland. Die sociale impact gaat ook op voor GreenFox, dat SROI hoog op de agenda heeft staan. Tot slot: geniet de komende tijd nog even extra van het lekkere weer en pak de fiets naar kantoor!

Veel leesplezier!
 

Bijeenkomst Route Duurzaam Rijk – 5 oktober – New Farm Den Haag

Samen werken we aan de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering van het rijk in 2030. Dat is een flinke opgave, met mooie successen, maar ook met zaken die nog achterblijven. Op allerlei plekken binnen de bedrijfsvoering moet de verduurzaming sneller en beter van de grond komen. De doelen van het rijk geven daarbij richting. De ICBR heeft gevraagd om via een rijksbrede routekaart meer inzicht te geven en houvast te bieden bij de realisatie van tussendoelen en mijlpalen op weg naar een duurzame Rijksoverheid in 2030. 
 
Op 5 oktober presenteren we een visueel concept van deze routekaart en gaan we met elkaar aan de slag om en route verder te concretiseren. Spoileralert: De route voor het behalen van de doelen is niet geplaveid en ook geen rechte weg zonder hobbels.
 
Aanmelden kan via Netwerkbijeenkomst - Thema: route duurzaam rijk | Activiteit | Denk Doe Duurzaam
 

Route Duurzaam Rijk
Beeld: ©Rijksoverheid

Gooi je etensresten niet weg

In de derde week van september is het zover: de Verspillingsvrije Week. Deze week staat volledig in het teken van zo min mogelijk eten weggooien. Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit opeten? Al dit eten kost heel veel energie: denk aan het verbouwen, vervoeren, koelen en verwarmen ervan. En daar warmt de aarde van op. Als je jouw etensresten opeet in plaats van weggooit, help je weer een klein beetje mee met het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Vanzelfsprekend gaat ook de Rijksoverheid verspilling zo veel mogelijk tegen. Tijdens de Week laten we zien hoe, onder meer met een video over dit onderwerp, dus houd onze website en de LinkedInpagina in de gaten!
 

Verspillingsvrije week

Het lekkere weer houdt aan: pak de fiets! (video)

Onder meer vanuit het klimaatakkoord zijn er rijksbreed afspraken gemaakt om minder CO2 uit te stoten. Een van de manieren waarop dat kan, is bewust reizen. 

In deze video geeft Gerard de Koe (BZK) aan van welke regelingen ambtenaren gebruik kunnen maken als zij op de fiets naar het werk komen. Grietje Huitema en Hans Bloemendaal, allebei werkzaam bij EZK, vertellen waarom zij fietsen naar het werk belangrijk vinden. En dat ze het ook gewoon fijn vinden om de fiets te pakken. En Denny Evora van FMHaaglanden laat de faciliteiten zien waarover fietsende ambtenaren kunnen beschikken.

Verminder jouw uitstoot en pak de fiets, zeker zolang de zomer nog niet voorbij is! 
 

Kies bewust hoe je naar je werk reist: pak de fiets! (video)

Grietje Huitema, communicatieadviseur bij PIANOo en Hans Bloemendaal, adviseur MVI bij PIANOo fietsen twee à drie dagen per week naar hun werk. Onderweg komen ze elkaar tegen. Vanaf een kruising in Den Haag fietsen ze het laatste stuk samen op.

Een betekenisvolle samenwerking tussen het Rijk en PostNL leidt tot meer (sociale) duurzaamheid

Het Rijk en PostNL werken samen om zoveel mogelijk duurzaamheid en social return te realiseren bij de post-en pakketdiensten. Dat gaat verder dan vermindering van de uitstoot van het post- en pakketvervoer alleen. Ester Miedema, strategisch contractmanager bij de categorie Logistiek zet zich samen met PostNL in om meer (sociale) duurzaamheid te bereiken. Ze vertelt: “Vanuit de projectgroepen is gekeken wat PostNL al aan social return doet en welke mogelijkheden er nog meer zijn. Alles wat PostNL doet, doen ze niet alleen voor de Rijksoverheid maar juist ook voor al hun klanten. Dat maakt dat een verbetering voor de Rijksoverheid op die manier ook doorwerkt voor alle klanten van PostNL”. Een greep uit de creatieve initatieven die leiden tot meer (sociale) duurzaamheid lees je in dit artikel.   

Van efficiëntere routes door de stad tot sociale projecten met een glimlach: zo maken het Rijk en PostNL samen impact

Ester Miedema met team bij Jarige Job
Beeld: ©Rijksoverheid

Duurzaam omgaan met energie voor het grootste huishouden van Nederland

Nederland moet zuiniger en duurzamer omgaan met energie. Zo ook het grootste huishouden in Nederland: het Rijk. Dat gebeurt onder andere door de inkoop van duurzame energie. Nora Nikolic, Categoriemanager Energie: “Er zijn momenten dat de zon niet schijnt en de wind niet waait. In ons huidige systeem worden deze momenten opgevangen met energie uit fossiele brandstoffen. Op papier, over het jaar genomen, lijken we dan klimaatneutraal. Maar onszelf als Rijk werkelijk losmaken van fossiele energiebronnen voor onze bedrijfsvoering, dat is het echte werk. Daar wil ik met het categorieteam, Rijksklanten en de markt mee aan de slag.” Benieuwd hoe het categorieteam bezig is met de energietransitie? Lees het hele artikel hier.

Rijksinkoop van energie: zoals thuis, maar dan een beetje anders

Nora Nikolic

Dankzij een SROI-proeftuin heeft iedereen kans op een baan

Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het vaak extra lastig om een betaalde baan te vinden of te behouden. Zij vallen onder de doelgroep banenafspraak – de afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen voor extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Detacheerder Residentieprofs heeft samen met GreenFox Social Return een SROI-proeftuin opgezet voor mensen uit het doelgroepenregister van het UWV. Hoe dat in zijn werk gaat? Lees het in dit artikel.

Een arbeidsmarkt voor iedereen

Drie mensen zitten rond een tafel met documenten

Volg Denk Doe Duurzaam op LinkedIn!

Het rijksbrede programmateam van Denk Doe Duurzaam brengt sinds eind 2019 de verduurzaming van de rijksbedrijfsvoering in beeld op de website. Maar duurzaamheid staat nooit stil en dat laten we graag aan iedereen zien. Mis niks en volg onze nieuwe bedrijfspagina op LinkedIn. Bekijk en deel goede artikelen en voorbeelden via de postbus. En nodig jouw netwerk uit, zodat iedereen zich bewust wordt van de noodzaak van duurzaamheid bij het Rijk!

Denk Doe Duurzaam in een nieuw jasje

Fietstas met Denk Doe Duurzaam logo

Save the dates!

Bekijk op 6 september Beyond Zero in het Omniversum. Deze indrukwekkende film laat zien hoe Ray Anderson een schone toekomst nastreeft voor zijn zeer vervuilende tapijtfabriek. Met als doel: beyond zero. Lees hier meer informatie over het event. 


12 - 18 september: Verspillingsvrije week
31 oktober - 6 november: Nationale klimaatweek

Op 10 november vindt de Circulaire Beurs plaats. Een moment om met elkaar in gesprek te gaan over de circulaire economie. Gaan we de doelstelling van 50% minder primaire grondstoffen in 2030 halen? En die van daarna: helemaal circulair in 2050? Welke ideeën zijn er, welke paden en hobbels moeten we nemen en wat is jouw mening? Lees hier meer over het event. 
Aanmelden is mogelijk vanaf medio september. 
 

Colofon

Zie je voor jou aansprekende voorbeelden, deel deze nieuwsbrief dan met je collega’s en relaties die ook actief zijn op het gebied van verduurzamen van de (rijks)bedrijfsvoering. Laat ze weten dat ze zich kunnen inschrijven.

Dit is een uitgave van het programma Duurzame bedrijfsvoering Rijksoverheid. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Heb je vragen? Mail naar:

Denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl

Wil je meer weten over het programma Denk Doe Duurzaam, kijk dan hier.

Disclaimer: Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.