Denk Doe Duurzaam in een nieuw jasje

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de maatschappij. En ook in de politiek en bij het Rijk: wat we aan de samenleving vragen, moeten we zelf ook doen. Het rijksbrede programmateam van Denk Doe Duurzaam brengt sinds eind 2019 de verduurzaming van de rijksbedrijfsvoering in beeld op deze website. Maar de wereld staat natuurlijk niet stil, tijd voor een opfrisbeurt van de website en een nieuwe LinkedIn-pagina. In dit artikel: de onderdelen die je niet mag missen om bij te blijven!

Fietstas met Denk Doe Duurzaam logo

LinkedIn

Er is een nieuwe Denk Doe Duurzaam LinkedIn-pagina. Er was al een besloten groep voor collega’s binnen het Rijk. Maar we laten daarnaast graag aan iederéén zien wat het Rijk doet om te verduurzamen. Zo kunnen we ook makkelijker goede voorbeelden delen met anderen en leren van de goede voorbeelden buiten het Rijk. Word lid, bekijk en deel de beste artikelen van de website. Nodig jouw netwerk uit zodat iedereen bewust wordt van de noodzaak van duurzaamheid bij het Rijk.

Doelen

Het Rijk werkt aan een duurzame bedrijfsvoering: groen, circulair, sociaal en innovatief. En dat is hard nodig. Van extreme hitte tot hevige watersnood, het laat zien dat klimaatverandering geen toekomstig probleem is. Het vindt nu plaats. Ook de sociale doelen, bij het Rijk onderdeel van duurzaamheid, verdienen meer dan ooit onze aandacht. De pagina over de doelen van het Rijk heeft een update gekregen. Wat niet veranderd is, zijn de vijf leidende doelen voor het verduurzamen van de Rijksbedrijfsvoering:

1.    Klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030 (thema’s klimaat, energie, mobiliteit)
2.    50% minder primair grondstoffengebruik realiseren in 2030 en volledig circulair zijn in 2050 (thema circulair)
3.    Arbeidsparticipatie stimuleren, onder meer door het creëren van 5000 participatiebanen (thema social return)
4.    Internationale productieketens verduurzamen door middel van het voorkomen of aanpakken van misstanden op het gebied van arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieu (thema internationale sociale voorwaarden)
5.    Innovaties stimuleren onder meer door op te treden als launching customer (thema innovatie). 
Wil je meer weten over de doelen van de rijksoverheid? Je vindt ze op onze pagina met Doelen.

Inspiratie

Naast het nieuws vind je nu ook inspirerende praktijkverhalen op onze site – langere artikelen om je kennis over verduurzaming binnen het Rijk verder te verdiepen en inspiratie op te doen. Of je nu zelf bij een departement werkt en aan de slag wil, of bij een andere overheid, een bedrijf of andere organisatie werkt en je licht op wil steken over verduurzaming van je bedrijfsvoering: hier doe je ideeën op waar je mee verder kunt. Ook is er nu meer te vinden over het programma Denk Doe Duurzaam op de Over ons-pagina. Sowieso: als je elke maand een verse dosis verduurzamingsideeën wilt ontvangen in je mail, geef je dan nu op voor onze nieuwsbrief. Een makkelijker manier om bij te blijven, is er niet!

Tools

Wil je binnen jouw rijksonderdeel aan de slag gaan met duurzaamheid, maar mis je de hulpmiddelen om dat te doen? Of als gemeente of andere overheid bekijken hoe het Rijk haar verduurzaming aanpakt? Bezoek dan onze pagina met Tools. Op deze pagina vind je praktische hulp en informatie om je duurzame ge-Denk naar Doen om te zetten. Van de CO2-prestatieladder waar alle ministeries laten zien hoe zij het doen op het gebied van CO2-reductie tot de MVI-criteriatool die jou helpt je ambitie om te zetten naar concrete inkoopcriteria. Bekijk ook zeker onze Toolkit Communicatie.  Daarmee kun je meteen aan de slag. De tools zijn ontwikkeld met als doel om rijksorganisaties te ondersteunen. Maar natuurlijk kan je hier als lokale overheid of bedrijf ook gebruikt van maken of ideeën mee opdoen.

Agenda

Naast mensen informeren en inspireren op onze website, doen we dit ook graag live. Daarom organiseren en nemen we deel aan meerdere evenementen en helpen we anderen met bewustwording over hun duurzame evenement. Bekijk onze Agenda en zet onze evenementen in jouw agenda! Je vindt er binnenkort ook de duurzame ‘inhaakmomenten’ voor het organiseren van je eigen communicatie en activiteiten. Zoals de Verspillingsvrije Week.