Foto van een bloesem in bloei

Het belang van sociale duurzaamheid en voorkomen van afval

In deze nieuwsbrief aandacht voor onder meer social return, voorkomen dat er afval het Rijk binnenkomt en circulaire bedrijfsvoering. Daarnaast een video over fietsen naar het werk. We maken bewuster een keuze waar en wanneer we werken. Kies je ook bewust hoe je reist? En we bieden je tips voor duurzaam leesvoer tijdens de vakantie!

Veel leesplezier!
 

ICT-schaarste versterkt sociale duurzaamheid door proeftuinen

ICT-professionals en duurzaamheid gaan heel goed samen. Duurzaam inkopen, conform de strategie Inkopen met Impact, is leidend om de duurzame doelen van het Rijk te behalen. Onder duurzaamheid valt ook social return. Gerdine Keijzer-Baldé, plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van EZK: “We willen mensen met verschillende achtergronden een kans geven. De schaarste aan personeel versterkt het belang van sociale duurzaamheid.” Het categorieplan ICT-professionals Rijk, onder leiding van Sander Klaver, zet in op proeftuinen. Wat dit precies inhoudt? Lees het hele artikel hier. 

Schaarste ICT-professionals versterkt belang sociale duurzaamheid

Een medewerker bij de Bull supercomputer van het KNMI in De Bilt. Krachtige computer voor het draaien van weer- en klimaatmodellen, beschikt over een werkgeheugen van 9 terabyte en heeft een maximale verwerkingssnelheid van 50 teraflop. Het is een van de krachtigste en snelste supercomputers van Nederland.

De categorie Beveiliging en BHV gebruikt haar spoorboekje om duurzaam in te kopen

Het categorieplan Beveiliging en BHV beschrijft hoe de diensten en producten ingekocht moeten worden, met het oog op maatschappelijke thema’s. Op een wel heel bijzondere locatie vertelt René Lissenburg, categoriemanager, hoe hij opdrachtgevers, inkopers én leveranciers via het categorieplan stimuleert te verduurzamen. Mensen die via social return een baan hebben gevonden in deze categorie vertellen ook hun verhaal. Bekijk de video hier. 

Spoorboekje daagt inkopers én leveranciers van Beveiliging en BHV uit (video)

Categoriemanager René Lissenburg (links) en beveiliger Sam Bos (rechts) aan de voet van de Oosterscheldekering vertellen over de duurzame doelen in het categorieplan beveiliging en bhv.

De Week Zonder Afval: ‘afval is een ontwerpfout’

De week van 30 mei t/m 3 juni was de Week Zonder Afval. De belangrijkste boodschap in deze week: ‘afval is een ontwerpfout’. En dus stond het reduceren van afval door het Rijk centraal. We spraken met Adrie Huissoon, adviseur Duurzame Bedrijfsvoering bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij vertelt onder meer over het scheiden van afval, afval voorkomen en over verpakkingsmaterialen in de catering. Lees het hele artikel hier. 

Het Rijk gebruikt innovatieve, duurzame afvalverwerkingsmethoden. Maurice Goudsmith, verantwoordelijk voor Afvalzorg en Grondstoffenmanagement,
vertelt in dit artikel uitgebreid over duurzame omgang met afval en wat dit oplevert. 

Een bekende vorm van afval tot slot is natuurlijk het wegwerpbekertje bij de koffieautomaat. Hier valt veel te winnen. Hoeveel precies, dat zochten Loes Mik (DJI), Eva Loopik (Bax & Company) en Irma Ernes (gemeente Venlo) uit als onderdeel van het Nationaal Energietraineeship. Wij spraken met Loes en Eva over hun onderzoek. Lees het hier. 
 

Afval is een ontwerpfout

Foto van berg afval
Beeld: ©Rijksoverheid

Lees de #Kringloopcolumns naar aanleiding van het event ‘Denk Groot, Doe Klein (en Duurzaam)’ op 22 juni

Het kennisevent over duurzaam handelen, voor een circulaire bedrijfsvoering ‘Denk Groot, Doe Klein (en Duurzaam)’ vond plaats op 22 juni. In aanloop ernaartoe schreven sprekers en organisatoren #kringloopcolumns over circulariteit.

Een van de #kringloopcolumns is geschreven door Jacco van Uden. Jacco is lector Change Management aan de Haagse Hogeschool en kijkt in het bijzonder naar duurzame gedragsveranderingen. Zijn column gaat over nut en noodzaak van grondstofmanagement. Het kennisevent was een groot succes; bekijk hier de video!

Benieuwd naar de #kringloopcolumn van Jacco? Je leest hem hier. 
 

#kringloopcolumn: ‘Wat je geeft, krijg je terug’

Close-up portretfoto van Jacco van Uden

Bewust naar het werk reizen (video)

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van de medewerkers van het Rijk naar het werk fietst. Gerard de Koe, coördinator cao Rijk: ”Nu we hybride werken, maken mensen opnieuw keuzes waar en wanneer zij werken. Daar hoort ook de keuze bij hoe ga ik reizen. Met reizen stoten we met z’n allen CO2 uit. Vanuit het klimaatakkoord zijn er rijksbreed afspraken gemaakt dat we ons in gaan zetten op minder CO2-uitstoot. Door bewust te reizen verminder je deze uitstoot.” 

In deze video geeft Gerard aan van welke regelingen ambtenaren gebruik kunnen maken als zij op de fiets naar het werk komen. Grietje Huitema en Hans Bloemendaal, allebei werkzaam bij PIANOo, vertellen waarom zij fietsen naar het werk belangrijk vinden, maar ook nog eens heerlijk. En Denny Evora, FMHaaglanden, laat de aanwezige faciliteiten zien.
 

Kies bewust hoe je naar je werk reist: pak de fiets! (video)

Grietje Huitema, communicatieadviseur bij PIANOo en Hans Bloemendaal, adviseur MVI bij PIANOo fietsen twee à drie dagen per week naar hun werk. Onderweg komen ze elkaar tegen. Vanaf een kruising in Den Haag fietsen ze het laatste stuk samen op.

Tien boekentips voor in de vakantiekoffer

De vakantieperiode is aangebroken: zoek jij nog leesvoer voor in je koffer? Bekijk de boekentips van collega’s. De boeken hebben allen te maken met een duurzame bedrijfsvoering. In dit artikel vind je de tien boekentips terug. Staat jouw duurzame boekentip hier niet tussen? Deel hem vooral nog!

Tien boekentips uit de Duurzame Boekenweek 2022

Leonie met haar boekenkeuze
Beeld: ©Rijksoverheid

Ander mooi nieuws:

Vitam, Eurest en Sodexo als nieuwe leveranciers foodservices aan 26 Nederlandse gevangenissen
Met ingang van juni 2022 zijn Vitam, Eurest en Sodexo de nieuwe leveranciers van de foodservices aan 26 gevangenissen in Nederland. Wolter van der Vlist, senior adviseur inkoopbeleid en strategie bij de Dienst Justitiële Inrichtingen, geeft aan de hand van 16 vragen meer uitleg over de Europese aanbesteding. Lees het hele artikel hier

Duurzame plannen met de CO2-Prestatieladder
De rijksbrede inkoopcategorie Werkplekomgeving stimuleert leveranciers om te verduurzamen aan de hand van de CO2-Prestatieladder. De categoriemanager Tamara van Vastenhoven vertelt enthousiast over de plannen in dit artikel.

Bouwen aan een circulaire toekomst
De publicatie ‘Het Rijksvastgoedbedrijf – Bouwen aan een circulaire toekomst’ licht de strategie van het Rijksvastgoedbedrijf uit. Wij moeten, kunnen en willen een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen. Dat circulair bouwen hier een fantastisch middel voor is, laat dit boek zien, zegt Annet Bertram, Directeur-generaal Vastgoed en Bedrijfsvoering Rijk, tevens DG Rijksvastgoedbedrijf. Lees hier meer. 
 

Save the dates!

Op 4 juli vindt de Communicatienetwerk bijeenkomst Denk Doe Duurzaam plaats. Deze bijeenkomst gaat dieper in op casussen rondom de communicatie over het verduurzamen van de Rijksbedrijsvoering. Lees hier meer over het event. 

Bekijk op 6 september Beyond Zero in het Omniversum. Deze indrukwekkende film laat zien hoe Ray Anderson een schone toekomst nastreeft voor zijn zeer vervuilende tapijtfabriek. Met als doel: beyond zero. Lees hier meer informatie over het event. 

12 - 18 september: Verspillingsvrije week

We maken de Rijksdienst graag een stukje groener en socialer met deze Save the Date! Noteer ‘m alvast in je agenda, want Denk Doe Duurzaam organiseert op 5 oktober 2022 de interne Netwerkbijeenkomst “Route Duurzaam Rijk”. Kijk uit naar een middag met interactieve workshops over klimaat, circulaire en sociale duurzaamheid. Onderwerpen die jouw werkveld dus raken. Inspirerende sprekers met verrassende kijk op de wereld die jouw blikveld verbreden. Aanmelden via: denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl


31 oktober - 6 november: Nationale klimaatweek

Communicatienetwerk bijeenkomst Denk Doe Duurzaam

Colofon

Zie je voor jou aansprekende voorbeelden, deel deze nieuwsbrief dan met je collega’s en relaties die ook actief zijn op het gebied van verduurzamen van de (rijks)bedrijfsvoering. Laat ze weten dat ze zich kunnen inschrijven.

Dit is een uitgave van het programma Duurzame bedrijfsvoering Rijksoverheid. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Heb je vragen? Mail naar:

Denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl

Wil je meer weten over het programma Denk Doe Duurzaam, kijk dan hier.

Disclaimer: Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.