Foto van een bloesem in bloei

Een serie certificaten, een symposium en een groene opleiding: zo duurzaam begon 2024!

Het nieuwe jaar is pas net van start, maar in de wandelgangen van de Rijksoverheid gonst het nu al van de duurzame ambities. Neem de pilot verduurzaming CAO Rijk: er wordt nog steeds volop geëxperimenteerd. Steeds meer experimententeams zien hun ideeën naar een volgend niveau getild worden en verkennen hoe meer mensen er de vruchten van kunnen plukken. Ondertussen werd op 15 januari nog een keer de wonderlijke en inspirerende film Onder het Maaiveld vertoond, nadat vier dagen eerder groots was gevierd dat alle deelnemende ministeries gecertificeerd zijn voor de CO₂-prestatieladder. Een resultaat om trots op te zijn, maar zoals Hans de Jong, directeur Bedrijfsvoering bij Buitenlandse Zaken terecht zegt over hun CO₂-plannen: “Dit certificaat is pas het begin: we moeten het in onze daden laten zien.” En zo is het met alle duurzaamheidsambities van dit jaar. Hoe ga jij duurzaam doen?

Veel leesplezier!

Van een groen nest naar geldzaken: duurzaamheidscoördinatoren aan het woord

In de rubriek ‘De personen achter het plan’ zijn deze keer duurzaamheidscoördinatoren Kristine Bordeaux en Hairo van den Berg van het ministerie van Financiën en de Belastingdienst aan het woord. Hairo komt uit een “groen nest”, Kristine ontwikkelde haar interesse voor duurzaamheid door de jaren heen. Ze vertellen over een aantal (kleine) overwinningen, waarbij delen centraal staat. Maar ook over plannen om meer mensen te bereiken en over inspiratiebronnen, zoals het project the Ocean Cleanup. Benieuwd wat hun persoonlijke drijfveren zijn in het dagelijks werk? Lees het artikel.

De persoon achter het plan: Kristine Bordeaux en Hairo van den Berg

Mini-symposium: hoe wordt duurzaamheid een tweede natuur bij opdrachten aan de markt?

Op 7 december 2023 organiseerde PIANOo in opdracht van Denk Doe Duurzaam een inspirerend mini-symposium over waardevol opdrachtgeven. Het doel was om te begrijpen waarom duurzame keuzes van de interne opdrachtgever zo belangrijk zijn. 

Tijdens het online mini-symposium deelden pSG BZK Mark de Boer en hoogleraar en praktijkkenner Jacqueline Cramer hun ervaringen en inzichten met de kijkers, over hoe je als opdrachtgever verantwoordelijkheid neemt en de markt aanzet tot verduurzaming. Een glansrol was ook weggelegd voor twee casussen uit de praktijk. Bekijk het webinar opnieuw of lees het artikel, en laat je inspireren. De videoterugblik is ook prima te beluisteren als podcast! 

Mini-symposium brengt belemmeringen én kansen MVOI in beeld “Als overheid hebben we een voorbeeldfunctie en een grote invloed op de markt”

Foto van het Symposium

Van harte gefeliciteerd: alle deelnemende ministeries zijn gecertificeerd!

Op 11 januari 2024 vierden de deelnemende ministeries het feit dat zij allen gecertificeerd zijn voor de CO₂-prestatieladder. Dat deden zij met een inspirerende bijeenkomst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De CO2-prestatieladder brengt klimaatimpact in beeld en biedt handvatten om de uitstoot van de Rijksoverheid systematisch te verminderen. Het behalen van de certificering is een belangrijke stap richting een klimaatneutrale bedrijfsvoering van het Rijk. Benieuwd hoe er is gereageerd op dit grote groene succes? Bekijk het hier.

Ministeries vieren gezamenlijke mijlpaal met certificering CO₂-prestatieladder

Presentatie tijdens het event

Vergroenen, fietsen, bespreken en ontstapelen: alles voor een duurzame cao

Deelnemers aan de pilot voor een duurzamere CAO Rijk zijn maanden druk in de weer geweest met het ontwikkelen van hun ideeën tot experimenten. De experimententeams pitchten hun ideeën op 4 oktober 2023 voor een deskundige jury, en werken de experimenten nu verder uit. Denk Doe Duurzaam geeft ieder team een verdiend podium met een serie interviews.

Zo publiceerden we de afgelopen twee maanden gesprekken met de teamleden van Bespreek het, Weg met de Betonnen Kolos, Boost de Fiets, Ontstapelen van Apparaten en Waar is mijn werkplek? Het meest recente gesprek hadden we met de breinen achter ‘Eén reis, verschillende vervoersmiddelen’. Dat artikel verschijnt binnenkort.

Het team presenteert de plannen voor de jury

Alle Defensieprojecten van RVB zijn vanaf nu duurzaam

Een mooie groene mijlpaal voor het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Met de nieuwe Routekaart Verduurzamen zet het RVB een volgende stap in het verduurzamen van de vastgoedportefeuille. Het defensievastgoed dat hier ook onder valt, is nu nog vaak verouderd en niet duurzaam. Over vijftien jaar moeten de kazernes weer aantrekkelijk zijn om in te werken en wonen. En als het moet, dan kan het! Om dit te bereiken slaan Defensie en het RVB de handen ineen om het vastgoed aan te pakken met een groot transformatieprogramma. Hoe dat werkt, ontdek je hier.

Alle defensieprojecten van RVB zijn vanaf nu duurzaam

Van denken naar doen met de Belastingdienst

Om dingen te veranderen heb je kennis nodig. Daarom zocht Rob van der Beek, coördinator Informatievoorziening (IV) & Duurzaamheid bij de Belastingdienst, naar een goede cursus over duurzaamheid voor medewerkers. Het antwoord vond hij bij Sanne Vincenten en Ramona Davidson met The Green Course. Op een laagdrempelige en inspirerende wijze willen ze ervoor zorgen dat mensen denken en daarna doen. Lees hier hoe ze dat bereiken.

De duurzaamheidsopleiding van de Belastingdienst: van denken naar doen

Rob, Ramona en Sanne in het leslokaal

Meer Factchecks over duurzaamheid: waar of niet waar?

Zeker waar! Sinds enige tijd publiceren we met regelmaat een #FactcheckFriday op de Linkedinpagina van Denk Doe Duurzaam. In deze nieuwe rubriek op LinkedIn onderscheiden we feiten en fabels over duurzaamheid. Zo deden we al uit de doeken dat AI veel meer energie verbruikt dan bijvoorbeeld Google. Ook gaven we op Black Friday de feiten over de eerlijke prijs van koopjes die met veel ecologische impact tot stand komen en gingen we in op hoe hard het in de wereld gaat met de grondstoffen.

Vang jij wel eens onjuiste aannames over duurzaamheid op in de wandelgangen van je departement? Of ken jij een hardnekkige klimaatmythe die in omloop is en nodig ontkracht moet worden? Dan is deze misschien geschikt voor #FactcheckFriday! Laat het ons weten via denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl.

Agenda


•    Afgelopen 2 februari was het Warmetruiendag. Een actie in het leven geroepen om de aandacht te vestigen op energiebesparende maatregelen, zoals het aantrekken van een dikke trui in plaats van het hoger zetten van de verwarming. Natuurlijk is dit een duurzame actie die heel het seizoen geldt: Warmetruienwinter!


•    4 t/m 10 maart 2024 is het de week zonder vlees en zuivel. Doe jij ook mee? Denk alvast na over lekkere plantaardige gerechten. En een beetje oefenen met koken kan geen kwaad!


•    Tijdens de Week van de Circulaire Economie wordt er veel leuks georganiseerd, waaronder Circulaire Escaperooms. Hou de agenda in de gaten voor data en inschrijflinks! 


•    Ben je rijksambtenaar, heeft circulariteit je hart en wil je met anderen binnen de Rijksoverheid samen optrekken om het Rijk circulair te maken? Noteer dan alvast 11 april 2024 in je agenda, want dan is de Community Day van Rijk Circulair. Binnenkort meer!


Kijk voor meer belangrijke aankomende momenten en evenementen in onze agenda.

#DenkDoeDuurzaam

Samen werken we aan duurzamere bedrijfsvoering: groen, circulair en sociaal. De Rijksoverheid is een grote organisatie dus we kunnen met elkaar een groot verschil maken. Daar krijgen we een mooiere wereld voor terug. Graag lichten we een aantal mooie LinkedIn-posts uit die laten zien welke duurzame stappen gezet worden over de hele breedte van de bedrijfsvoering. Heb je zelf een mooi voorbeeld, gebruik #DenkDoeDuurzaam in je bericht (met de hoofdletters, zodat mensen die voorleessoftware gebruiken je bericht ook tot zich kunnen nemen). Dan kan iedereen het onderwerp makkelijk vinden. Laat je inspireren!

•    Hoe wordt metaal van de Rijksoverheid nagescheiden?
•    De Belastingdienst neemt ruim 1.200 medewerkers aan uit de doelgroep Wet Banenafspraak
•    Ministerie van Buitenlandse Zaken vergroent hoofdkwartier in Brussel
•    Coalitie Anders Reizen is een item bij Arjen Lubach

Colofon

Zie je voor jou aansprekende voorbeelden, deel deze nieuwsbrief dan met je collega’s en relaties die ook actief zijn op het gebied van verduurzamen van de (rijks)bedrijfsvoering. Laat ze weten dat ze zich kunnen inschrijven.

Dit is een uitgave van Denk Doe Duurzaam. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Disclaimer: Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.

Heb je vragen? Mail naar:

Denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl