Alle defensieprojecten van RVB zijn vanaf nu duurzaam

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) zet een volgende stap in het verduurzamen van de vastgoedportefeuille met de nieuwe Routekaart verduurzamen. Defensievastgoed valt hier ook onder. Rinie Hilhorst, coördinator planvoorbereiding van het transformatieprogramma vastgoed Defensie bij het RVB: ‘We hebben de Routekaart samen met Defensie ontwikkeld. We konden daardoor de wensen van deze klant meenemen.’

Rinie Hilhorst: ‘We doen dit circulair, energiezuinig en hernieuwbaar, natuurinclusief en klimaatadaptief.’ (Beeld: Frank van Beek)

Het defensievastgoed is verouderd en meestal niet duurzaam. Over vijftien jaar moeten de kazernes weer aantrekkelijk zijn om in te werken en wonen. Ook moeten ze betaalbaar en duurzaam zijn en op logische plekken in Nederland staan. Om dit te bereiken pakt Defensie samen met het RVB haar vastgoed aan met een groot transformatieprogramma. Verduurzamen speelt een grote rol en de nieuwe routekaart gaat hierbij helpen.

In de praktijk betekent dit dat de Routekaart verduurzamen vanaf nu van toepassing is op alle RVB-projecten voor Defensie. Hilhorst legt uit: ‘We gaan de verduurzaming zoveel mogelijk per locatie oppakken. Het gaat dan alleen om verduurzamen op natuurlijke momenten, dus wanneer we een pand tijdens de transformatie onder handen nemen.’

Lees hier meer over de verduurzaming van defensieprojecten