Uitzicht over Nederlands landschap
Beeld: Matthias Groeneveld

Het Rijk bespaarde ruim 20% gas en nieuw windpark draagt bij aan halen van duurzaamheidsdoelen

Het is zomer. Voor velen een periode van onstpanning, warmte en vermaak. Maar ook droogte en extreme temperaturen zijn steeds meer een vast onderdeel van de Nederlandse zomers. Klimaatverandering is hiervoor verantwoordelijk. Daarom is het belangrijk dat we ons bij het Rijk actief inzetten voor duurzamere bedrijfsvoering. Met elkaar, ruim 140.000 collega’s, kunnen we een groot verschil maken. In deze laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie geven we daarom tips om duurzaam te reizen en je nogmaals te laten inspireren door de duurzame boekentips van rijksambtenaren. Ook vertellen we over de beste ideeën voor de duurzame rijkscao, het succes van de rekentool voor koffiebekers en de ‘Fiets naar je werk’-dag. En uiteraard delen we alles over de behaalde doelstelling van 15%-gasreductie en de opening van een gloednieuw windpark. Hoeveel duurzame energie dat oplevert? Dat en meer lees je in deze nieuwsbrief…

Veel leesplezier!

Veerkracht plus rijksbrede samenwerking = ruim 20% gasreductie

Alle departementen hebben zich de afgelopen periode ingezet om 15% extra gas te besparen als gevolg van de gascrisis. De grootste maatregel was de verwarming twee graden omlaag en twee graden minder koelen in de zomer. Generaal Rietdijk: “In de ICBR was het een wedstrijdje tussen de departementen wie als eerste zijn cijfers van de maand neerzette. Je krijgt zo een soort opstuwend karakter. Uiteindelijk haal je de doelstelling en dat geeft een goed gevoel. Rijksbreed samenwerken werkt en is belangrijk. We leren, stimuleren en dagen elkaar uit. Dankzij de veerkracht van de mensen die de gasreductie aanjoegen haalden we resultaat.” Welke maatregelen er werden genomen door ondermeer DJI en Defensie lees je in dit artikel.

Door goede samenwerking bespaarde het Rijk ruim 15% gas

Eigen windpark draagt fors bij aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen

Op de rand van de Tweede Maasvlakte heeft Rijkswaterstaat door Eneco een innovatief windpark laten bouwen: Windpark Maasvlakte 2. Het windpark bestaat uit 22 turbines en had als doel om het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) volledig te laten overstappen op duurzame energiebronnen. Er kan echter meer stroom opgewekt worden dan IenW nodig heeft. Waar deze groene stroom allemaal voor gebruikt zal worden, vertellen Kim Stelleman (RWS) en Joline van Viegen-Tempels (JenV) je in dit artikel.

Groene energie in stroomversnelling door windpark van Rijkswaterstaat

Eneco windmolen

Beste ideeën voor duurzame cao worden deze zomer getest

Het vergroenen van cao-afspraken was volop in het nieuws. Ook bij het Rijk zijn we hier mee bezig. In de pilot Verduurzaming CAO Rijk zijn 50 rijksambtenaren in teams aan de slag met 14 duurzame ideeën. Deze ideeën worden deze zomer omgevormd naar experimenten om te kunnen testen in de praktijk. Na de zomer brengen alle teams hun opbrengst terug naar de groep. Op de demodag in oktober kiest de jury drie tot vijf experimenten uit om op te schalen. Welke ideeën getest worden en hoe de aanpak design voor duurzaam werkt, vertellen onder meer Marije Geluk (BZK) en Clara Henkes (VWS) in dit artikel.

Reis naar duurzaamste cao bevlogen van start

Op weg naar een duurzamer wagenpark: Supersnelladers helpen VIP-chauffeurs

Op 16 mei werd een mijlpaal bereikt in de duurzaamheidsmissie van de Rijksoverheid, toen de eerste en vooralsnog enige ‘supersnelladers’ van het Rijk officieel in gebruik werden genomen. De plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Mark de Boer, had de eer om de laders te activeren. Hij sprak met trots over de gezamenlijke inspanningen die zijn geleverd om de voorwaarden te creëren voor een snelle en volledige elektrificatie van het wagenpark. Maarten Brock (BZK), legt in dit artikel uit waarom gemak en zekerheid belangrijk zijn om duurzaamheid te omarmen. Ook geeft hij een update van de stand van zaken en de uitdagingen voor het elektrificeren van het wagenpark.

Op weg naar een duurzamer wagenpark: supersnelladers helpen VIP-chauffeurs

Duurzame logistiek: van circulaire verhuisdiensten tot zero-emissievoertuigen

Post en pakketten laten bezorgen, zendingen transporteren en (inter)nationale verhuizingen, het zijn enkele diensten waarvoor de inkoopcategorie Logistiek rijksbreed verantwoordelijk is. Daarbij zijn duurzaamheid, maar ook inclusiviteit en innovatie belangrijke thema’s. Zij vormen een grote uitdaging en gaan gepaard met maatschappelijke transities.  Om daar invulling aan te geven heeft de categorie een plan opgesteld. Wil je weten wat dit plan inhoudt? Bekijk de video en lees het artikel.

Duurzame logistiek: van circulaire verhuisdiensten tot zero-emissievoertuigen

Collage uit de video Logistiek

Verantwoordingsdag: welke duurzame ambities heeft het Rijk behaald in 2022?

De Jaarrapportage Bedrijfsvoering van het Rijk in 2022 is aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin staat onder andere hoe ver het Rijk is met het verduurzamen van haar eigen bedrijfsvoering. Het kabinet verwacht namelijk dat het Rijk het goede voorbeeld geeft wat betreft het klimaat. De duurzame Rijksdoelen zijn onderverdeeld in vijf thema’s: klimaat en milieu, circulariteit, social return, internationale sociale voorwaarden en innovatie. Wat is er al bereikt? Lees er hier alles over.

Mei verantwoordingsmaand: hoe duurzaam was de bedrijfsvoering van het Rijk in 2022?

Titelblad van de JBR 2022

Het succes van de rekentool: afwasbare bekers zijn écht duurzamer

Voor velen begint de werkdag pas na een shot cafeïne. Maar binnen het Rijk belanden daardoor jaarlijks miljoenen wegwerpbekertjes in de prullenbak. Dat kan anders, dachten trainees Loes Mik (DJI), Eva loopik (Bax & Company) en Irma Ernes (gemeente Venlo). Ze ontwiepen een rekentool om te analyseren welke impact het aantal gebruikte wegwerpbekertjes bij DJI heeft, ten opzichte van herbruikbare bekers. De tool is inmiddel door meer dan 50 organisaties opgevraagd. Loes: “Ik ben erg blij, en ook wel verrast, om te zien dat er nog steeds vraag is naar onze rekentool. De datum voor de uitfasering van traditionele wegwerpkoffiebekers komt steeds dichterbij en je ziet dat veel organisaties toch nog moeite hebben met de omslag.” Wat zijn de vervolgplannen naar aanleiding van deze rekentool? Lees het in dit artikel. 

Een simpele rekentool voor een complex probleem

Koffie onder een koffiezetapparaat

Rijksvastgoedbedrijf zet maximaal in op hergebruik en delen van kennis

In The Fixers, een videoserie van Cobouw, zoekt Thomas van Belzen naar oplossingen voor problemen in de bouw. In een nieuwe aflevering reist Thomas naar voormalig vliegveld Valkenburg om hier in gesprek te gaan met Jille Koop, adviseur duurzaamheid en technisch manager bij het Rijksvastgoedbedrijf. Zij renoveren namelijk verschillende oude marinegebouwen in het hangargebied. Het RVB zet hierbij maximaal in op hoogwaardig hergebruik en het delen van kennis. Jille Koop: “Je kunt ernaar kijken als een gedateerd gebouw, maar wij zien het als een gebouw ramvol met waardevolle materialen.” Hoe zit dat? Lees meer en bekijk de nieuwste aflevering. 

Rijksvastgoedbedrijf: “Hergebruik moet normaler worden”

Luchtfoto van Valkenburg / The Fixers

Elke dag ‘Fiets naar je werk’-dag: hoe stimuleert het Rijk de fiets?

De landelijke ‘fiets naar je werk’-dag is een themadag die goed aansluit bij de nieuwe overheidscampagne ‘Da’s zo gefietst’. De campagne is gelanceerd door het ministerie van IenW en moedigt mensen aan vaker de fiets te pakken. Vaker fietsen is goed voor je lijf, je portemonnee én de natuur. Ook het Rijk stimuleert rijksmedewerkers, voor wie dat mogelijk is, om op de fiets naar het werk te gaan. Zo is er een hoge vergoeding voor fietsen en kunnen zij één keer in de vijf jaar met een vergoeding een (tweedehands) fiets kopen.  Hoe het Rijk nog meer bijdraagt aan de doelen en motivatie om te fietsen, vertellen Gerard de Koe (cao-coördinator) en Sjoers van Erp (FM Haaglanden).

Met wie fiets jij op 25 mei?

Mensen op de fiets

Zomertips: duurzame boekentips en duurzamer reizen

Zomer! Velen van ons kijken uit naar die langverwachte zomervakantie. Terwijl we plannen maken voor ontspanning en avontuur, is het belangrijk om ook aan de planeet te denken. Duurzame keuzes maken tijdens je vakantie kan een groot verschil maken voor het behoud van onze prachtige aarde. Van vliegreizen tot accommodaties en activiteiten, elke stap van je vakantie heeft een ecologische voetafdruk. Door bewuste keuzes te maken, zoals het kiezen voor milieuvriendelijk transport en eco-vriendelijke accommodaties, kun je je negatieve impact verminderen en tegelijkertijd genieten van een fantastische vakantie-ervaring. Zo ging Mandy de Visser, programmacoördinator van Denk Doe Duurzaam, met de trein (!) naar Corsica. Mandy: “Ben jij op zoek naar inspiratie voor een duurzame vakantie? Lees dan de boekentip van Marieke van den Bosch, duurzaamheidscoördinator bij Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, of kies een andere tip uit de Duurzame Boekenweek van dit jaar!"

Collage van verschillende foto's uit de boekenweek

De toolkit communicatie is weer geupdated

Denk Doe Duurzaam heeft een toolkit communicatie ontwikkeld die departementen helpt bewustwording te creëren en duurzamer gedrag te stimuleren. De toolkit bevat communicatiemiddelen om anderen te betrekken en te inspireren om tot duurzamere resultaten te komen. Van een beeldmerk en tools voor bijeenkomsten tot een ideeënbox. De toolkit heeft een ware opfrisser gehad, bekijk de vernieuwde toolkit hier.

Communicatietoolkit Verduurzaming Rijksbedrijfsvoering

Team Denk Doe Duurzaam stelt zich voor

Het rijksbrede programmateam Denk Doe Duurzaam helpt de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering van het Rijk. Dit doen we sindskort met een nieuw team! Ieder lid is op zijn of haar eigen manier gedreven om meer voor elkaar te krijgen in de strijd tegen klimaatverandering, met de Rijksoverheid als arena. Zo streeft Tibor naar “verbinding”, gaat Duco voor “een duurzame economie” en is Marije aangesloten “voor de toekomst”. Benieuwd naar de rest? Alle elf programmateamleden komen aan het woord op de splinternieuwe Over Ons-pagina.

Over ons

Beeld: ©Denk Doe Duurzaam

#denkdoeduurzaam

Samen werken we aan een duurzamere bedrijfsvoering: groen, circulair, sociaal en innovatief. We verwachten dat van de samenleving, dus doen we het zelf ook. De Rijksoverheid is een grote organisatie, met elkaar kunnen we een groot verschil maken. We krijgen er een mooiere wereld voor terug. Graag lichten we een aantal mooie LinkedIn-posts uit die de breedte van de bedrijfsvoering laten zien en de duurzame stappen die gezet worden. Heb je zelf een mooi voorbeeld, gebruik de #denkdoeduurzaam. Daar kan iedereen het makkelijk vinden. Laat je inspireren!

Colofon

Zie je voor jou aansprekende voorbeelden, deel deze nieuwsbrief dan met je collega’s en relaties die ook actief zijn op het gebied van verduurzamen van de (rijks)bedrijfsvoering. Laat ze weten dat ze zich kunnen inschrijven.

Dit is een uitgave van Denk Doe Duurzaam. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Disclaimer: Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.

Heb je vragen? Mail naar:

Denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl