#kringloopcolumn: jouw circulaire werkdag

Op 22 juni 2022 vindt het event Denk Groot, Doe Klein (en Duurzaam) plaats. In de aanloop daarnaartoe (en erna) schrijven de sprekers en organisatoren #kringloopcolums, over circulariteit. In deze editie Hans GJ Topée van Dewerkplaatsfabriek met kennis over facilitaire- en werkomgevingsconcepten die je meeneemt in ‘jouw circulaire werkdag’.

Close-up portretfoto van Hans Topée van Dewerkplaatsfabriek: een grijzende man met een bril met een donker hoornen montuur.

Of je nu naar kantoor gaat of thuiswerkt, op een gemiddelde werkdag maak je heel veel keuzes. Werk je thuis of op kantoor? Neem je de auto, OV of fiets? Even onder de douche? Brood van huis of bij de cateraar of toch naar de winkel? Gebruik je je eigen devices of die van kantoor? Laat je je leiden door gemak of zorgvuldige omgang met grondstoffen? Bewuste en veelal onbewuste keuzes. 

Oude krantenstandaard in een straat, die gebruikt wordt als vuilnisbak. De ruimte waar voorheen kranten in lagen, heeft geen afsluitdeksel meer. Het afval puilt uit en ligt deels op de grond.

Zelf ken ik de Haagse Markt, een waar paradijs. Tegelijkertijd zie ik ook darkstores en flitsbezorgers en de cateraar die voor me nadenkt. En ik zie de stad die volloopt met busjes voor online-bestellingen en de auto die gewoon ook heel makkelijk is. De niet geïsoleerde woning die in strijd is met mission zero, die zie ik ook. Een herijking is nodig. Een herijking waarbij we moeten nadenken over de dingen die we zelf direct kunnen beïnvloeden. Ik vind het zelf ook gewoon lastig: duurzaam en circulair…

Met mij zijn de mensen om mij heen en overal in de wereld ook bezig met deze vragen, keuzes en dilemma’s. Tenminste: dat zouden ze moeten zijn. Want we roepen zo veel en doen zo weinig. Ook ik! Hoe gaan we dat anders aanpakken? Morgen, of nog beter: nu al.

Ik ga met jullie graag aan de slag in de workshops op 22 juni. Samen zien en ervaren we hoe de verschillende 10 R-strategieën leiden tot een verschillende mate van circulariteit. Het zijn strategieën die ook voorhanden zijn om je werkdag circulair mee in te vullen. 

Tot dan!

Wil je meegaan in deze mindset en transitie samen met je Rijkscollega’s, schrijf je dan in voor het Kennis Event op 22 juni.

Illustratieve foto van drie balen samengeperst oud papier dat op pallets staat te wachten op transport. De drie pallets staan op een laaedplatform voor vrachtwagens, op de voorgrond zijn de geelzwarte waarschuwingsstrepen van de stootmuur zichtbaar.