#kringloopcolumn: Duurzaam eten en drinken verbindt

Op 22 juni 2022 vindt het event Denk Groot, Doe Klein (en Duurzaam) plaats. In de aanloop daarnaartoe (en erna) schrijven de sprekers en organisatoren #kringloopcolums, over circulariteit. In deze editie Olga van Diermen en Frans Joosstens, beide hogeschooldocent aan De Haagse Hogeschool met kennis over facilitaire serviceconcepten.

Foto van Olga en Frans
Beeld: ©Olga van Diermen en Frans Joosstens

‘Vertel me wat je eet, en ik zal je vertellen wat je bent’ is een uitspraak van Jean Anthelme Brillat-Savarin. Deze Franse rechter en schrijver deed deze uitspraak in 1825. Eten was zijn passie en hij spendeerde een groot deel van zijn leven met het schrijven van gastronomisch meesterwerk La Physiologie du Goût, waarin hij vertelt over zijn liefde voor eten en drinken. Een passie die wij delen. Hoe fijn en goed is het om samen met geliefden de dis te nuttigen en een goed glas te drinken. Bovendien is het een voorrecht om in Nederland boodschappen te doen. Een dagje op de Haagse markt doet je beseffen hoe groot en rijk ons assortiment is. En het maakt anno 2022 niet meer uit of het zomer of winter is, alles is te koop. Onze voeding laat zien wat we zijn.

Ook binnen menig organisatie is the sky the limit als het op voeding aankomt. Als docenten bij de opleiding Facility Management bezoeken wij regelmatig organisaties, bijvoorbeeld voor stagebezoeken. Veel facilitair bedrijven zijn terecht trots op hun service en gastvrijheid waarbij food and beverage een belangrijke rol spelen. De lunchpauze en de koffiecorner zorgen voor verbinding. Het is belangrijk voor gezondheid en welzijn van medewerkers en gasten. De eetcultuur van een organisatie zegt veel over wat de organisatie wil zijn.

Tegenwoordig moet dit concept van gastvrijheid, het concept waarbij overvloed jarenlang de norm was, gecombineerd worden met de eisen en wensen van deze tijd: duurzaamheid. Een herijking is nodig. Mission zero vereist een omslag naar een geheel of gedeeltelijk plantaardig concept. Maar als de frikandel en de vleeskroket worden verbannen en de melk wordt vervangen door havermelk, lopen klanten dan niet weg? En als de gasten de kantine of het bedrijfsrestaurant mijden, hoe moet de cateraar dan haar brood verdienen? Een ander vraagstuk waar menig bedrijfsvoerder mee worstelt, hoe betaalbaar is een evenwichtig duurzaam dieet?

Waar niet meteen aan gedacht wordt, maar wat zeker moet worden meegewogen, zijn de maatschappelijke kosten van goedkoop en slecht eten. Die kunnen enorm zijn, zeker op landelijke schaal. Denk alleen al aan obesitas of de uitstoot van stikstof. Het zijn kosten die nu niet zijn verwerkt in de prijzen, en dat zou wel zo zijn als gekozen wordt voor true pricing. Organisaties en dus ook de Rijksoverheid zouden met deze opgave aan de slag moeten, als je het ons vraagt. Kijk eens naar true pricing in de bedrijfskantine en hoe dit bijdraagt aan gezonde én betaalbare voeding en gezonde medewerkers die zo ook zien dat hun organisatie aandacht heeft voor hun welzijn en voor dat van de maatschappij? Wij geloven dat dit kan, zonder dat het belang van gastvrijheid, en de bijbehorende eetcultuur, uit het oog wordt verloren. In ons werkatelier leer je hoe (schrijf je in!).

Het zijn vragen waar we als onderwijs ook onze young professionals op voorbereiden. Gastvrijheid is niet alleen een zaak van het hart, maar ook van de mond. Dus kennis over duurzaam eten en drinken is onontbeerlijk. We delen die op 22 juni graag, in ons werkatelier over gastvrijheid in relatie tot duurzaam eten en drinken vanuit hartelijkheid, gezondheid en duurzaamheid. Tot dan!

Wil je meegaan in deze mindset en transitie samen met je Rijkscollega’s, schrijf je dan in voor het Kennis Event op 22 juni.