#kringloopcolum: Je krijgt het afval dat je verdient

Op 22 juni 2022 vindt het event Denk Groot, Doe Klein (en Duurzaam) plaats. In de aanloop daarnaartoe (en erna) schrijven de sprekers en organisatoren #kringloopcolums, over circulariteit. We trappen af met Rachel Kuijlenburg, programmamanager Onderzoek naar circulaire bedrijfsvoering van De Haagse Hogeschool en initiatiefneemster van het event.

Portretfoto (liggend, voorzien van grijze vlakken links en rechts) van Rachel Kuijlenburg, programmamanager Onderzoek naar circulaire bedrijfsvoering van De Haagse Hogeschool en initiatiefneemster van het event Denk groot, doe klein en duurzaam

Een volledig circulaire economie in 2050. Dat is de gedachte achter onze Mission Zero op De Haagse Hogeschool. Mooi idee wel, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe kom je voorbij al die mooie woorden? Mijn eerste gedachte, die ik thuis ook zoveel mogelijk toepas: wat je niet koopt kun je niet verspillen. Een simpel houvast in het dagelijks leven die je makkelijk kan vertalen naar je werk.

Ook naar het werk van de overheid, met een spend van 80 miljard euro per jaar een van de grootste grootverbruikers in ons land. Als we daar nou eens een verandering in gang zetten, dat zou pas veel schelen. Zo kom je vanzelf van klein doen naar groot denken! Maar, eerst maar eens beginnen bij het Rijk.

Tweejarige zoektocht

Ons kenniscentrum Mission Zero ging samen met Dienst Justitiële Inrichtingen en FM Haaglanden op zoek naar antwoord op de vraag hoe je alle schakels van het Rijksbedrijfsproces circulair kan maken. Het was een boeiende tweejarige zoektocht dwars door de coronacrisis heen. We begonnen bij de afvalstromen, aan de achterkant van het proces dus, omdat we in de eerste lockdown niet bij de inkoop konden beginnen. We hebben 7000 kilo afval door onze handen laten gaan en we hebben alle partijen in de keten gesproken. Waar ontstaat dat afval? En is die enorme afvalstroom niet in te dammen? Daarover vertellen de Trainees die ons daarbij hielpen binnenkort meer op deze site.

Zoals je kunt verwachten, is de keten ook in dit geval zo sterk als de zwakste schakel. En je krijgt dus ook het afval dat je verdient. Een circulaire bedrijfsvoering kan, maar alleen als je in die keten integraal werkt. Alleen samen kun je van consumentisme naar ontspullen. Want als je zicht krijgt op de hele levenscyclus van producten en als je je grondstoffenmanagement goed organiseert, als je écht gaat samenwerken … dan ligt die nul op de afvalteller ineens wél voor het grijpen. En het mooie: door klein en duurzaam te doen, op elk punt in de keten een stapje te zetten, kun je samen groots gaan denken.

Het onderzoek dat onze studenten met de professionals van de Rijksoverheid hebben uitgevoerd, heeft antwoorden opgeleverd. Duurzaam omgaan met fysieke materialen en menselijke bronnen, het kan. Hoe? Het kenniscentrum Mission Zero verwelkomt op 22 juni al die bedrijfsvoeringsprofessionals van de Rijksoverheid èn hun opdrachtgevers, om dat met hen te delen. Het vooruitzicht is alvast mooi: als we écht samenwerken, als we écht willen, kunnen we zelfs accelereren naar beyond zero. Niet alleen omdat het moet, maar vooral omdat het kan.

Meer weten?

Lees meer over het lectoraat Circulair Business. En luister ter inspiratie ook eens naar de podcast over Walter the Wastebin.