#kringloopcolumn: strijden voor een duurzamere wereld

Op 22 juni 2022 vindt het event Denk Groot, Doe Klein (en Duurzaam) plaats. In de aanloop daarnaartoe (en erna) schrijven de sprekers en organisatoren #kringloopcolums, over circulariteit. In deze editie Ineke van Deursen, strategisch adviseur bedrijfsvoering en duurzaamheid en medeorganisator van het event.

Portretfoto van Ineke van Deursen (staande foto met grijze vlakken links en rechts), strategisch adviseur bedrijfsvoering en duurzaamheid en medeorganisator van het event Denk groot, Doe klein en duurzaam op 22 juni 2022 op de Haagse Hogeschool

De verandering van morgen begint vandaag. Het rijk wil 50 procent minder grondstoffen gebruiken in 2030 en volledig circulair zijn in 2050. En dat kan. Door vandaag te beginnen, bijvoorbeeld met het afstappen van ongelimiteerd inkopen. Voor mij staat als een paal boven water dat we individueel de wilskracht moeten vinden om een eigen duit in het zakje te doen. Wees je bewust van je eigen impact, van wat we aan onszelf te wijten hebben en welke transitie er nodig is om het tij te keren. Met groot denken, kunnen we op de lange termijn veel veranderen, maar door klein en dichtbij te handelen, kunnen we morgen al invloed hebben.

Leuk en gezond leven, nu en in de toekomst

Vandaag beginnen dus. Waarom niet, denk ik ook als ik mijn blik van het beeldscherm laat glijden. Het is zondagmiddag als ik dit schrijf. Ik zit in de tuin en heb een fantastisch uitzicht. Het is lente hier in de Bollenstreek en kleurige tulpen steken af tegen een strakblauwe hemel. Ik ben trots op deze streek en heb gisteren samen met mijn kleinkinderen nog genoten van het bloemencorso. Koningsdag is achter de rug en het leven is mooi.

Tegelijk denk ik … zo’n 2000 kilometer verderop viert de Oekraïense bevolking dit weekend Orthodox Pasen. Zo goed en zo kwaad als het kan. Zij kijken uit op loopgraven en in puin geschoten kerken en huizen. Het contrast in het uitzicht is zó extreem … Maar wat hetzelfde is: onze wens van een leuk en gezond leven, nu en in de toekomst. Die wens vergt inzet, want het handelen van de mens eist in de afgelopen decennia een steeds grotere tol van het milieu.

Onderzoek

En op dat vlak kunnen wij mensen in actie komen. Vandaag nog. Voor die verandering van morgen. Onze acties van nu helpen minder te verspillen, gaan luchtvervuiling tegen, verminderen de plastic soep en verminderen te tekorten aan grondstoffen. Hergebruik, minder inkopen. Zelf thuis en op je werk, in de bedrijfsvoeringskolom.

Ik zei het al: bewustzijn is daarbij belangrijk. En een goede manier om je bewust te worden van onze impact, is onderzoek doen. Hoe groot is onze footprint nu? Hoe kunnen we die verkleinen? En hoe kunnen we circulaire besluiten in onze bedrijfsvoering integreren? Hoe kunnen we stilstaan bij elke stap, klein en groot, binnen ons eigen handelingsperspectief van inkoop? Onderzoek brengt ons die inzichten. We hebben data nodig om onze transitie te onderbouwen.

Met een oorlog zo vlakbij is het raar om het woord ‘strijd’ op te schrijven. Maar toch, laten we strijden voor een duurzamere wereld en een beter klimaat. Voor onszelf én voor de mensen die nu een heel andere strijd moeten leven. Beide gevechten zijn nodig voor een mooie toekomst. Voor het geluk van onszelf nu en onze kinderen in de toekomst.

Wil je meegaan in deze mindset en transitie samen met je Rijkscollega’s, schrijf je dan in voor het Kennis Event op 22 juni.