Pionieren voor je plan: inspiratie voor 2021

Het is weer de tijd van het jaar dat er jaarplannen worden gemaakt, dé tijd om duurzaamheid een stevige plek te geven. Wil je nieuwe wegen inslaan en kun je nog wat inspiratie gebruiken? In deze nieuwsbrief vind je interviews met twee pioniers: duurzame helden met een vernieuwende aanpak. Maar ook nieuws over een innovatief contract voor sanitaire supplies en uitleg over buyer groups, een slimme nieuwe samenwerkingsvorm met een duidelijke boodschap aan de markt.

Iedereen is aan het pionieren

Iedereen werkt hard aan de doelstellingen uit het klimaatakkoord en de inkoopstrategie Inkopen met Impact. Zo ook FMHaaglanden, waar de rijksbrede doelen zijn vertaald naar zes speerpunten op het gebied van (sociale) duurzaamheid en innovatie. We gingen in gesprek met Nynke de Jong, programmamanager duurzame dienstverlening bij FMH.

"Iedereen is aan het pionieren"

De harde werkers van de scanstraat

In de scanstraat in het pand van Justid digitaliseren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt archieven van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Henk ten Harve, teamleider Arbeidsparticipanten bij Binnenwerk, begeleidt zijn enthousiaste team dat in september vorig jaar aan de slag ging met het digitaliseren van 300 meter papierwerk.

De harde werkers van de scanstraat

Een toiletbezoek als bijdrage aan een duurzame wereld

Ook met de inkoop van alledaagse producten, zoals sanitaire supplies, kunnen we een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Op 16 juni 2020 sloot de categorie schoonmaak Rijk (onderdeel van UBR|HIS) namens de Rijksschoonmaak Organisatie nieuwe contracten af voor de duurzame inkoop van onder andere toiletpapier en toiletrolhouders.

Een toiletbezoek als bijdrage aan een duurzame wereld

Inkopen vanuit één duurzaamheidsvisie: buyer groups

Via een gezamenlijke visie en strategie voor inkoop komen we dichter bij de duurzaamheidsdoelen van het Klimaatakkoord. In buyer groups werk je aan een eensgezinde visie en uitvraag per product, om zo de duurzame ontwikkeling in de markt te versnellen. Wat zijn buyer groups precies, en waarom zou je je aansluiten bij zo’n groep?

Inkopen vanuit één duurzaamheidsvisie: daag de markt uit

Ander mooi nieuws

De Rijksoverheid zit niet stil: er gebeurt steeds meer op het gebied van duurzame, sociale en innovatieve bedrijfsvoering. Wij hebben deze inspirerende voorbeelden ook in augustus en september weer voor je verzameld.

Colofon

Zie je voor jou aansprekende voorbeelden, deel deze nieuwsbrief dan met je collega’s en relaties die ook actief zijn op het gebied van verduurzamen van de (rijks)bedrijfsvoering. Laat ze weten dat ze zich kunnen inschrijven.

Dit is een uitgave van het programma Duurzame bedrijfsvoering Rijksoverheid. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Heb je vragen? Mail naar:

Denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl

Wil je meer weten over het programma Denk Doe Duurzaam, kijk dan hier.

Disclaimer: Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.