Afstuderen op duurzaam inkopen en ander mooi nieuws

De Rijksoverheid zit niet stil: er gebeurt steeds meer op het gebied van duurzame, sociale en innovatieve bedrijfsvoering. Wij zetten de mooiste voorbeelden van de afgelopen tijd voor je op een rijtje.

Sociaal verantwoord aanbesteden: voorbeelden uit de praktijk

Door strategisch aanbesteden sociale doelstellingen behalen, het kan! Dat laat DG Grow zien in twee nieuwe boeken. In het boek Making socially responsible public procurement work: 71 good practices zijn voorbeelden uit verschillende Europese landen verzameld.. Daarnaast heeft DG Grow een handboek gepubliceerd op basis van het Buying for Social Impact (BSI) project.

De circulaire jurk van minister Kaag

Je hebt hem misschien al wel voorbij zien komen: de rode jurk van minister Kaag. Deze circulaire jurk, gemaakt van gerecycled textielafval, is een van de resultaten van het platform Clothes the Circle. In dit platform werken Nederlandse en buitenlandse partijen samen aan het verwerken van textiele afvalstromen tot circulaire grondstoffen en nieuwe producttoepassingen.

Hoe schoon is jouw vervoer?

Rijkswaterstaat publiceerde onlangs een serie factsheets waarmee overheidsinkopers de milieu impact van verschillende voertuigen kunnen vergelijken. Hoe schoon is een auto op waterstof vergeleken met eenzelfde model dat op benzine rijdt? En wat is het verschil in CO2 uitstoot tussen een vrachtwagen die op LNG rijdt en een vrachtwagen die op diesel rijdt?

Studenten in de bibliotheek

Maatschappelijk verantwoord inkopen vanuit het perspectief van de leverancier

Else Edwards onderzocht in haar afstudeeronderzoek welke kansen en uitdagingen leveranciers, aannemers en dienstverleners ervaren op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen. De meerderheid van de geïnterviewde leveranciers ziet Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) als een positieve ontwikkeling. Toch kan het toepassen van MVI nog verbeterd worden, vinden de leveranciers.

Nog meer afstudeeronderzoeken

Duurzaam inkopen is hot, ook onder studenten! Het onderzoek van Kim Gaaikema laat zien dat er weinig circulaire aanbestedingen op TenderNed gepubliceerd worden. Jacco van Berkel laat zien dat het nieuwe Rijksinkoopbeleid ‘Inkopen met impact’ ook echt impact heeft. En de politieke kleur en welvarendheid van gemeenten hebben geen significant effect op de mate van duurzaam inkopen, ontdekten Koen Leenders en Pim Maessen.