Een toiletbezoek als bijdrage aan een duurzame wereld

Op 16 juni 2020 sloot de categorie schoonmaak Rijk (onderdeel van UBR|HIS) namens de Rijksschoonmaak Organisatie nieuwe contracten voor sanitaire supplies. In de nieuwe contracten staat duurzaamheid centraal, want ook met de inkoop van alledaagse producten kunnen we een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Onder sanitaire supplies vallen alle niet-gebouw gebonden producten die in een toiletgroep aanwezig zijn, zoals toiletpapier en toiletrolhouders.

Aanbesteding sanitaire supplies

Doelen

Met deze aanbesteding wil de categorie schoonmaak Rijk duurzaamheid op het gebied van milieu, sociale duurzaamheid en innovatie stimuleren. Een projectgroep ging door middel van een marktverkenning op zoek naar de mogelijkheden om sanitaire supplies duurzaam in te kopen. Hierdoor konden de inkopers optimaal inspelen op circulariteit en het verminderen van milieubelasting. Ook tijdens de looptijd van de overeenkomst wordt innovatie steeds gestimuleerd, bijvoorbeeld door middel van pilots.

Circulaire en milieuvriendelijke sanitaire supplies

De ingekochte producten scoren hoog op het gebied van milieuvriendelijkheid. De in de toekomst mogelijk in te kopen nieuwe generatie handdrogers zijn bijvoorbeeld veel efficiënter, waardoor elektriciteit wordt bespaard. Met het RIVM en leveranciers wordt bekeken of daar ook specifieke filters in gebruikt kunnen worden , om de verspreiding van corona tegen te gaan. Daarnaast hebben deze handdrogers ten opzichte van papieren of textiele handdroogsystemen tot 80% minder impact op het milieu. Voor hardware is het voorkomen van vervanging het uitgangspunt. De leveranciers hebben zelf ook hoge ambities om de transport-emissies te verminderen.

RVS hardware

De categorie koos bewust voor RVS hardware. Het gaat daarbij zowel om uitstraling, robuustheid als een technische levensduur die veel hoger is dan kunststof en een veel hogere circulariteitscore (MCI Score) heeft. RVS heeft een MCI-score van ca. 90%, meer dan tweemaal zo hoog als die van kunststof. De RVS-hardware wordt minimaal 10 jaar gebruikt.

De markt doorbreken

Vaak worden sanitaire supplies ingekocht als totaaloplossing, van hardware tot reiniging van de producten. Door de aanbesteding op te splitsen in drie delen (hardware, supplies en services), zorgde het Rijk voor een innovatie op de markt. De markt wordt gedomineerd door aanbieders van totaaloplossingen. Door de aanbesteding op te splitsen konden ook mkb-bedrijven die geen totaaloplossing bieden zich inschrijven. Hiermee stimuleert het Rijk innovaties in het mkb. Ook sociale duurzaamheid is in de aanbesteding meegenomen. Lees op maatwerkvoormensen.nl hoe het team dat aanpakte.