Laad je op met onze duurzame zomertips

De zomervakantie komt er voor veel mensen aan. Er is weer hard gewerkt aan verduurzaming van de Rijksoverheid, en dat zien we terug in de resultaten. Zo liet de JBR 2023 een afname in het gasverbruik zien en ging ook het Rijk aan de slag met ontspullen. Tijd voor ontspanning dus. In dit artikel geven we tips voor boeken, films, podcasts en meer, waarmee je je kennis kunt verrijken en inspiratie kunt opdoen.

Beeld: Fred Libochant

Lees onze boekentips

Welke boeken neem jij mee in de reiskoffer? Rachel Kuijlenburg, duurzaamheidscoördinator bij Logius, tipte The Carbon Footprint of Nearly Everything van Mike Berners-Lee. In haar functie krijgt Rachel vaak vragen over CO₂. “Het helpt mensen als we het praktisch en tastbaar maken”, aldus Rachel. “Ik heb voor dit boek gekozen omdat het op een humoristische manier inzicht biedt in de CO₂-voetafdruk van allerlei alledaagse objecten. Zo wordt er op basis van wetenschappelijk onderzoek bekeken hoeveel CO₂ de schoenenkast van Imelda Marcos bevatte. Maar je kunt ook je eigen schoenenkast onder de loep nemen. Tot mijn verbazing zijn de foeilelijke plastic Croqs zo ongeveer de meest duurzame schoenen die je kunt hebben. Kortom, dit boek maakt je bewuster van je dagelijkse gebruik en de bijbehorende uitstoot.”

Lees je liever over hoe je Europa kunt verkennen zonder te vliegen deze zomer? Lees dan Low Carbon Europe van Lonely Planet. Marieke van den Bosch tipte dit boek. Marieke vertelt: “In de afgelopen jaren ben ik vaak met de trein op vakantie gegaan. Dat is natuurlijk duurzamer dan vliegen, maar ik koos vooral voor de trein omdat het een fijne manier van reizen is, zeker met kinderen.” Haar partner gaf haar dit boek: “Ik weet zeker dat veel mensen inspiratie kunnen halen uit dit boek voor een mooie en duurzame zomervakantie, stedentrip of langere reis. En ook als je thuisblijft, is het een prachtig boek om te lezen!” Lees hier nog meer boekentips voor deze zomer.

Kijk onder het maaiveld

Ben je uitgelezen, of houd je meer van bewegend beeld? Vorig jaar werd de bekende documentaire Onder het Maaiveld getoond tijdens het filmfestival Kijk Klimaat. De filmmakers bieden met deze prijswinnende film een uniek kijkje in de ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen en schimmels. “Kijken naar de bodem is alsof je met een telescoop naar het heelal kijkt. Je ontdekt steeds vreemdere, fascinerende vormen. Deze film helpt ons om te verwonderen en waarderen”, zegt Silko Mergenthal, beleidsmedewerker Bodem bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij sprak voorafgaand aan de vertoning van Onder het Maaiveld over de cruciale rol van de bodem in vrijwel alle crises waar we nu mee te maken hebben. “In Nederland zijn we volop bezig met ingrepen in en op de bodem. Maar we houden nog onvoldoende rekening met de interacties tussen deze ingrepen en het bodemleven. We hebben veel kennis over water en hoe we dat moeten beheren, maar wat betreft de bodem staan we nog aan het begin. Daarom is het zo belangrijk dat deze film meer bewustwording creëert over de wonderlijke en vitale wereld onder de grond.”

Is fictie meer jouw ding? Don’t Look up (2021) brengt Hollywood samen met de huidige klimaatrealiteit. In de film ontdekken twee wetenschappers dat er een asteroïde op de wereld afkomt die het einde van de mensheid betekent. Niemand lijkt echter te luisteren naar hun waarschuwingen. Merel Kuiper, senior adviseur duurzaamheid voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, herkent dit: “Het toont de worsteling van slecht-nieuwsbrengers, zoals klimaatwetenschappers. Zij zeggen al jaren: ‘Het gaat niet goed, we moeten ons leven structureel anders inrichten'. Iedereen is in rep en roer met zomerse bosbranden, maar als het koud en regenachtig wordt in de winter, denken mensen ‘het valt wel mee’. Vervolgens stappen ze weer vrolijk in het vliegtuig.” Maar, Merel blijft standvastig: “Je kunt misschien niet de hele wereld overtuigen, maar geloof in de wetenschap is belangrijk. Je blijven inzetten voor een duurzamer systeem heeft wél zin.” Nog meer filminspiratie vind je hier.

Luister en blijf op de hoogte

Onderweg of op je vakantieadres zijn ook podcasts een prettige manier om op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom de verduurzaming van de bedrijfsvoering van het Rijk. In de Denk Doe Duurzaam Podcast vertellen rijksambtenaren hoe ze bijdragen. In de zesde aflevering van de Denk Doe Duurzaam Podcast bespraken we de nieuwe Rijksbrede Producten- en Dienstencatalogus (RPDC), en hoe afnemers daarin nu duidelijker terugzien welke facilitaire diensten sociaal en duurzaam zijn. Je vindt de podcast ook op Spotify. Abonneer je nu

Luister je liever naar iets dat je wegvoert van je dagelijkse werk? Luister dan naar onze zomerplaylist op Spotify. Een lijst met zomernummers met duurzaamheid als thema. Mis je jouw favoriete nummers rond het thema (sociale) duurzaamheid? Voeg die dan zelf toe aan de playlist. We gaan voor een optimistische zomermix van alle mogelijke muziekstijlen. Zo inspireren we iedereen om duurzaamheid op één te zetten.

Fijne zomer!