Laat je inspireren door onze duurzame boekentips

Ieder jaar maken wij van de Boekenweek een Duurzame Boekenweek. Verschillende rijkscollega’s deelden vorige week hun duurzame boekentip op LinkedIn. Welke boeken inspireerden hen op het gebied van duurzame bedrijfsvoering? Een compilatie.

Rachel Kuijlenburg lees een boek
Rachel Kuijlenburg

De uitstoot van je schoenenkast

The carbon footprint of nearly everything van Mike Berners-Lee was de boekentip van Rachel Kuijlenburg, coördinator duurzaamheid bij Logius. In haar rol krijgt Rachel vaak vragen over CO₂. “Het helpt mensen als we het praktisch en tastbaar maken”, zegt Rachel. “Ik koos dit boek omdat het op een grappige en duidelijke manier inzicht geeft in de CO₂-voetafdruk van allerlei dagelijkse voorwerpen. Zo wordt er op basis van wetenschappelijk onderzoek gekeken hoeveel CO₂ de schoenenkast van Imelda Marcos bevatte. Maar je kunt ook je eigen schoenenkast onder de loep nemen. Tot mijn verbazing zijn de foeilelijke, lichtgewicht plastic Croqs zowat de duurzaamste schoenen die je in je kast kunt hebben. Al met al word je van dit boek wijzer over wat je zelf dagelijks gebruikt en welke uitstoot je daarmee veroorzaakt. Bovendien heeft het boek een vrolijke inslag met leuke anekdotes. Het is niet moralistisch.”

Actieve Hoop

Ook andere collega’s gaven op LinkedIn hun eigen boekentips. Zo raadde Martien Das Actieve Hoop van Joanna Macy aan. “Dit boek geeft ruimte om ook de emoties te benoemen die ten grondslag liggen aan ieders motivatie om aan duurzaamheid te werken. Het biedt aanknopingspunten om zelf actief te worden, met daarbinnen alle ruimte om je eigen weg te kiezen, hoe jij effectief en actief kan en wil zijn.”

Wessel Kouw
Wessel Kouw

Er is wél een alternatief

“Ik merk dat duurzaamheid de laatste tijd veel negatieve gedachtes oproept”, stelt Wessel Kouw, senior beleidsmedewerker duurzaamheid en digitalisering bij CIO Rijk, onderdeel van BZK. “We mogen niet meer vliegen, we mogen geen vlees meer eten, we moeten onze huizen isoleren. Al dat moeten roept weerstand op tegen verandering: mensen verlangen terug naar een tijd waarin deze onderwerpen nog geen issue waren, of we dat nog ontkenden. Die weerstand brengt de verduurzamingsopgave in gevaar. Wat we nodig hebben is een beeld van een duurzame toekomst. En precies dat laat Er is wél een alternatief van Hans Rodenburg, Koen Bruning en Noortje Thijssen mooi zien. In dit boek beschrijven verschillende auteurs hoe de samenleving er in de toekomst uit kan zien. Niet ieder scenario is even realistisch, want de schrijvers stellen zeer fundamentele alternatieven voor die niet zomaar passen in de politiek van de laatste decennia. Maar daar ligt nu precies de kracht van het boek: we zijn vastgeroest in systemen en regels en kunnen ons daardoor nauwelijks voorstellen dat de wereld er ook totaal anders zou kunnen uitzien.” 

Reinier Guijt
Reinier Guijt

Hoe overleef ik de moderne wereld

Als afsluiter tipte Reinier Guijt, senior duurzaamheidsadviseur voor het @ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), een boek dat volgens hem net wat dieper graaft dan alleen ‘we moeten minder vlees eten en vliegen’. Namelijk Hoe overleef ik de moderne wereld van Alain de Botton.

“Dit boek beschrijft in welke mooie, maar tegelijk verwarrende tijd wij leven in de welvarende westerse wereld. Voor het eerst in de geschiedenis zijn we vrij om veel keuzes zelf te maken; wat je later wilt worden, met wie je trouwt, hoe je je leven inricht. Daarnaast konden mensen nooit eerder zo massaal spullen kopen als wij in de laatste 150 jaar. Die keuzevrijheid is niet alleen fijn, maar ook verdraaid lastig. We leren nauwelijks hoe we ermee om moeten gaan. Reclames en de (sociale) media beloven ons van alles, maar helpen ons vaak van de wal in de sloot. Het gevolg: verwarde en boze mensen die wanhopig zoeken naar houvast. 

Juist omdat dit boek kijkt naar de grotere achtergrond van dit ‘probleem’, vind ik het een aanrader. Het legt bloot wie wij als moderne mens zijn én waarom we zo met onszelf en onze invloed op de leefomgeving worstelen. Soms kun je zo boos worden op mensen die maar niet mee willen doen om onszelf ‘te redden van de ondergang’. Dit boek laat zien dat je best een beetje milder voor jezelf en voor de ander mag zijn.”