Zet ook de knop om: ontspullen bij het Rijk

Op 20 mei ging Zet Ook de Knop Om live met de campagne: ontspullen. De campagne roept op om zuiniger te zijn met spullen, ze een tweede leven te geven en minder nieuwe spullen te kopen. Ieder huis staat vol met spullen en veel daarvan zijn ook echt nodig. Maar vaak bezit je ook spullen die weinig gebruikt worden. Ook bij de Rijksoverheid komt dat voor, en het is reden om hier snel verandering in te willen brengen. Wij streven naar 50% minder primair grondstoffengebruik in 2030 en een volledig circulaire bedrijfsvoering in 2050. Dit gebeurt onder meer door kantoormeubilair te hergebruiken en bedrijfskleding te recyclen. Zo ‘ontspult’ het Rijk.

Herbruikbaar maken van kleding in de biga-fabriek
Recycling bij Biga Groep

Het Rijk werkt aan een duurzame bedrijfsvoering: groen, circulair en sociaal. Om het goede voorbeeld te geven, maar ook omdat het Rijk als grootste werkgever veel impact heeft. Op verschillende manieren wordt er binnen het Rijk dan ook invulling gegeven aan ‘ontspullen’. Wanneer het meubilair zijn beste tijd gehad heeft, wordt er gekeken hoe de onderdelen van bijvoorbeeld een bureaustoel weer opnieuw gebruikt kunnen worden. En ook oude bedrijfskleding kan een tweede leven krijgen. Bijvoorbeeld in de vorm van sokken of T-shirts.

Fix je Rijk

Spullen kunnen vaak veel langer mee dan je denkt. Het Rijk wil daarom minder kopen en meer hergebruiken. Dit gedachtegoed wordt ook uitgedragen in het initiatief: Fix Je Rijk. Het team van Fix je Rijk deed mee aan de pilot duurzame CAO Rijk. Het idee was om rijksambtenaren de mogelijkheid te bieden om reparatiekosten van kapotte spullen zoals fietsen, keukenapparaten en kleding te declareren. “Het repareren bespaart grondstoffen voor het nieuwe product, de energie om het te produceren en vervoeren en afval aan het einde van de levensduur”, vertelt Lilian Reinders, één van de initiatiefnemers. “Het komt aan op het geven van het goede voorbeeld als overheid. Dit geldt zeker bij het thema duurzaamheid. Als zo’n grote organisatie als het Rijk in beweging komt, dan veroorzaakt dat ook iets in de rest van Nederland.”

De groep presenteert hun cao idee
Het team van 'Fix je Rijk"

Bedrijfskleding in een nieuw jasje

Naast het stimuleren van ontspullen bij individuele rijksmedewerkers, wordt ook op grotere schaal gekeken waar het Rijk kan ontspullen. Al enkele jaren zet het Rijk haar inkoopkracht in voor sociale, duurzame en innovatieve verwerking van onder meer bedrijfskleding. Medewerkers van het sociaal werkbedrijf Biga Groep sorteren bedrijfskleding en uitrustingsstukken voor maximaal hergebruik en recycling. Een deel van de materialen wordt verwerkt tot nieuwe kledingstukken. Zo veranderen oude polo’s en gevechtspakken in bijvoorbeeld nieuwe sokken en T-shirts voor militairen. Of worden er andere spullen van gemaakt, zoals wandpanelen voor rijksgebouwen. 

Koert Jan Eefting, categoriemanager Bedrijfskleding Rijk: “Met dit contract geven we weer verdere invulling aan het transitieprogramma Circulaire Economie 2050. De Biga-groep als ‘sorteercentrum’ voor de Rijksoverheid speelt hier een belangrijke rol in. De inkoopcategorie Bedrijfskleding Rijk en de Biga Groep kijken daarbij verder dan alleen sorteren en komen ook met initiatieven hoe de verdere verwerking van de ‘grondstoffen’ tot andere grondstoffen en nieuwe producten plaats kan vinden.”

De staatssecretaris krijgt een toelichting in een Biga-fabriek
Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat krijgt een toelichting in de Biga-fabriek

Een circulair Rijk

In een circulaire maatschappij kopen we minder en doen we langer met onze spullen. Daarbij maken we meer gebruik van hernieuwbare grondstoffen uit de natuur. Bovendien zijn het delen en hergebruiken van spullen heel gewoon, waardoor de oude spullen van de ene, de nieuwe aanwinst zijn van de ander. De Rijksoverheid speelt een belangrijke rol bij de overgang naar een circulaire wereld. Niet alleen als regelgever maar dus ook als voorbeeld en voorloper samen met de markt. 

Ga je zelf ontspullen? Denk dan aan hergebruiken, repareren, recyclen of weggeven. En wanneer je iets nieuws wil, stel jezelf dan de vraag: heb ik dit echt nodig of kan het slimmer? Zo draag je bij aan een circulaire maatschappij.