Duurzaam de zomerse (werk)dagen door

Maandag 3 juli was het de warmste dag die wereldwijd ooit gemeten is. De zomer is niet meer alleen de tijd van lekker weer, genieten van de vakantie of weekendjes naar het strand. We worden steeds vaker geconfronteerd met de impact van klimaatverandering. Daarom zetten wij in dit artikel een aantal duurzame zomertips voor je op een rij. Van duurzaam leesvoer tot ideeën om je werkdag te vergroenen. Zo haal je alles uit de zomer én ga je meer extreme hittegolven tegen.

Een goed begin is het halve werk

Een belangrijke bron van CO₂-uitstoot is de manier waarop we reizen. Daarbij gaat het niet alleen om het wel of niet boeken van een vliegvakantie. Ook de manier waarop we naar werk reizen heeft impact op het milieu. Pak deze zomer bijvoorbeeld vaker de fiets. Zeker tijdens deze zonnige dagen is dat (meer dan) twee vliegen in een klap. Je geniet van het lekkere weer, je start je dag gezond en het is beter voor het klimaat. Nog niet overtuigd? Lees en kijk waarom medewerkers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Grietje en Hans, niet meer anders willen. En niet alleen in de zomer, want het aantal regendagen valt enorm mee!

Tijdens een fiets- of treintripje is het aangenaam om iets te kunnen luisteren. Overweeg dan de Denk Doe Duurzaam Podcast. Er staan inmiddels vier afleveringen online, waarin centraal staat hoe het Rijk bezig is met verduurzaming. In de meest recente aflevering gaat het over de CO₂-prestatieladder. Met dit managementsysteem kunnen organisaties hun CO₂-voetafdruk bepalen. Vervolgens komen daar adviezen uit over wat goede vervolgstappen zijn om die uitstoot te verminderen. Meer weten over hoe ministeries – of jouw eigen departement - aan de slag gaan met adviezen om hoger op de ladder te komen? Luister deze en de andere podcastafleveringen hier.

Duurzaam werken: van de dagelijkse sleur tot evenementen

Ben je op je werk aangekomen? Ook dan zijn er kleine acties mogelijk die jouw werkdag klimaatvriendelijker kunnen maken. Dat begint al bij het voor velen onmisbare kopje koffie na binnenkomst, voor tijdens het bijpraten met collega’s over hun (aanstaande) vakanties. Als je je koffie met melk drinkt, kun je bijvoorbeeld plantaardige melk overwegen. En hoe duurzaam is de productie van de koffie die gedronken wordt op de werkvloer eigenlijk? Meer over een verantwoord bakje koffie bij het Rijk lees je hier. Zowel koffie- áls theedrinkers kunnen verduurzamen door wegwerpbekertjes in te ruilen voor een alternatief. Wat de meest duurzame keuze is, kun je lezen in het onderzoek van Loes Mik van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), Eva Loopik (Bax & Company) en Irma Ernes (gemeente Venlo).

Na het kopje koffie of thee, kruipen de meeste mensen met een kantoorbaan achter de computer om daar een groot gedeelte van de dag niet meer achter vandaan te komen. Even een mailtje verzenden en een bijlage toevoegen om papier te besparen: dat klinkt duurzaam, maar U Yong Hu (Logius) en Arjan Blom (Chief Information Office Rijk) laten zien hoe alles wat we digitaal doen ook impact heeft. Ze geven zeven tips om de digitale werkomgeving schoner te maken en energie te besparen.

Naast de stappen die je zelf kunt zetten, zijn er mooie duurzaamheidsevenementen om naar uit te kijken en bij aan te haken. Wat er op de planning staat, vind je in onze agenda. Zo zien we je hopelijk bij de 2e editie van Denk Doe Duurzaam in actie. Hierin zullen we de gemaakte voortgang en plannen in het licht van de vijf duurzame bedrijfsvoeringsthema’s presenteren.

Door de eigen evenementen onder de loep te nemen en op nieuwe manieren te kijken naar de organisatie en impact daarvan, kan jouw departement ook een steentje bijdragen aan de verduurzaming. Rosa Peek, adviseur bij Mission Sustainable van Buitenlandse Zaken geeft hiervoor tien tips, zoals het ondersteunen van lokale leveranciers. Voor verduurzaming op de werkvloer kun je inspiratie opdoen bij het Facilitair Bedrijf van de DJI. Zij organiseerden een expositie over de slimme initiatieven waarmee zij hun bedrijfsvoering op allerlei gebieden verduurzamen.

De zomer is een goed moment om te beginnen met wandelend overleggen, ook wel 'weeting' genoemd.

Toe aan ontspanning?

Heb je veel van deze tips toegepast en zit de werkweek erop? Of heb je zomervakantie? Dan is het belangrijk om te kunnen ontspannen. Wil je thuis de digitale afleidingen achter je laten, dan hebben wij enkele boeken die het verdienen om op je leeslijst te staan. Onze collega’s lichtten tijdens de Duurzame Boekenweek tien boeken uit. Met Mariekes tip Low Carbon Europe van Lonely Planet kan je een fijne en duurzame vakantie plannen. Het is een gids vol ideeën voor reizen door Europa zonder dat je daarvoor het vliegtuig hoeft te pakken. Volgens Marieke zal het veel mensen inspiratie bieden en is het ook leuk om te lezen als je thuisblijft. Ben je meer fan van fictie? Dan kan je eveneens bij deze rijksambtenaren terecht, want hun lijst is divers. Zo kom je je (werk)zomer door en kun je je weer met frisse moed inzetten voor een duurzame toekomst.