Foto van een bloesem in bloei

De Nationale Klimaatweek is van start: begin de week met een duurzaam kopje koffie

31 oktober is de Nationale Klimaatweek van start gegaan. Dit is een landelijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, bedoeld om overheden, bedrijven en huishoudens te stimuleren en inspireren om nog bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer energie te besparen. En natuurlijk doet het Rijk ook mee! Het Rijk heeft als doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Om dit doel te behalen, moet er nog veel gedaan worden. Door iedereen, van rijksmedewerkers tot de bestuurlijke top. Samen de schouders eronder voor een beter klimaat, en niet alleen tijdens de Nationale Klimaatweek. Wat je nu al kunt doen: schrijf je in voor de Circulaire Beurs 2022 en bepaal de toekomst mee. 

Wat er zoal nog meer gebeurt om ons doel te halen, lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin onder meer aandacht voor hoe het Rijk haar koffie verduurzaamt en welke stappen gezet zijn om de Routekaart Duurzaam Rijk verder uit te werken. Verder kun je alles rondom een duurzame bedrijfsvoering bij het Rijk vanaf nu ook beluisteren in de nieuwe Denk Doe Duurzaam Podcast. 

Veel lees- en luisterplezier!

Tot ziens op de Circulaire Beurs!

Een circulaire economie en een voorbeeldrol voor de Rijksoverheid; 50 procent minder primaire grondstoffen in 2030 en 100 procent circulair in 2050. Gaat dat lukken en waar staan we nu? Daar kom je achter tijdens de Circulaire Beurs op 10 november.

Ontmoet anderen en laat je inspireren. Bijvoorbeeld door Lucien Claassen, categoriemanager IWR en Procura+ prijswinnaar: “Ik wil mezelf laten verrassen door onverwachte inzichten. Daarom ga ik naar de Circulaire Beurs. Daar ontmoet ik ook mensen die níet uit de ICT-hoek komen. Hen spreek ik normaal minder snel, maar zij tonen mij ideeën en toepassingen waar ik zelf niet opgekomen was. Duurzaamheid kun je niet meer in je eentje oppakken. Je hebt elkaar nodig om echt verder te komen.” Alsof dit niet al inspirerend genoeg is, tref je op het beurspodium ook sprekers van SDG Nederland en de Jonge Klimaatbeweging en maken bestuurders je deelgenoot van hun kijk op de noodzaak van circulariteit tijdens panelgesprekken. Reken niet op achteroverleunen, de organisatoren verwachten meer dan alleen goede voornemens van de deelnemers! Want moeder Aarde wacht niet. 

Benieuwd naar het interview met Lucien? Lees het hier! En lees op de website vooral ook de andere artikelen die geschreven zijn in aanloop naar de Circulaire Beurs. 

Circulaire Beurs 2022: herijken hoe we omgaan met onze ICT

Wereldbol met handen

De eerste aanzet van Routekaart Duurzaam Rijk is gemaakt

Op woensdag 5 oktober vond het evenement Routekaart Duurzaam Rijk plaats in The New Farm in Den Haag. Het programmateam Denk Doe Duurzaam organiseerde deze bijeenkomst  om de talloze ideeën, plannen, doelen en mijlpalen om het Rijk te verduurzamen, uit te wisselen. Zo’n 100 deelnemers gingen aan de slag in vier sessies om een eerste aanzet te maken van de Routekaart Duurzaam Rijk. Met deze uitkomsten gaat het programmateam aan de slag om de routekaart verder uit te werken. Ivo Bonajo, programmamanager Denk Doe Duurzaam: “Mooi om te zien dat veel deelnemers hun acties al op de korte termijn willen nemen, daaruit blijkt dat de urgentie gevoeld wordt. We hebben vandaag goede stappen gezet en parels ontdekt. Dat gaan we nu samennemen en uitwerken in de routekaart.” Lees het hele artikel hier en bekijk het sfeerverslag. 
 

Verduurzaming van het Rijk, dat doen we met z’n allen

Presentatie over de route duurzaamheid

Duurzame contactmomenten bij het koffieapparaat

De winst van een werkdag op kantoor, in tegenstelling tot thuis, is onder andere de waardevolle contactmomenten met collega’s bij het koffieapparaat. Zo ook bij het Rijk. Maar ook koffie drinken heeft klimaatimpact. Voor de coronacrisis gebruikten we bijvoorbeeld ruim 50 miljoen koffiebekertjes per jaar. Het Rijk doet veel om de bakjes koffie te verduurzamen. Van boon tot koffiedik en van plantaardige melk tot een beker. Benieuwd naar wat het Rijk nog meer doet voor een duurzaam kopje koffie? Lees het hier.

Hoe drink jij je koffie?

Foto van de koffiebrander

Beluister nu de eerste aflevering van de Denk Doe Duurzaam Podcast

De allereerste aflevering van de Denk Doe Duurzaam Podcast staat online! Voor wanneer je onderweg bent, of gewoonweg even geen tijd hebt om een artikel te lezen, maar toch op de hoogte wilt blijven. De podcast gaat in op alle ontwikkelingen rondom duurzaamheid binnen het Rijk. In de afleveringen praten presentator Ewout de Bruijn en programmamanager Ivo Bonajo samen met gasten van binnen én buiten het Rijk uitgebreid over allerlei duurzame thema’s. Van duurzame catering tot circulair meubilair en van elektrische dienstauto’s tot consuminderen: alles komt aan bod. Nieuwsgierig? Klik hier en beluister de eerste editie, waarin het gaat over wat verduurzaming belangrijk, maar ook soms moeilijk maakt, wat er goed slaagt en wat het programma daar nu eigenlijk mee te maken heeft! 

Nieuw: de Denk Doe Duurzaam Podcast!

Binnenkort online: gasreductie bij het Rijk

De eerste aflevering van de Denk Doe Duurzaam podcast staat nog maar net online, maar aflevering twee is al in aantocht. In deze aflevering spreken Ewout de Bruijn en Ivo Bonajo samen met Martine Meerburg, coördinerend beleidsmedewerker duurzaamheid, faciliteiten en huisvesting bij BZK over gasreductie bij het Rijk. Je komt onder andere te weten waarom het Rijk de gaskraan nog verder dichtdraait dan al was afgesproken en wat er allemaal voor nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Stay tuned! 

Colofon

Zie je voor jou aansprekende voorbeelden, deel deze nieuwsbrief dan met je collega’s en relaties die ook actief zijn op het gebied van verduurzamen van de (rijks)bedrijfsvoering. Laat ze weten dat ze zich kunnen inschrijven.

Dit is een uitgave van het programma Duurzame bedrijfsvoering Rijksoverheid. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Heb je vragen? Mail naar:

Denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl

Wil je meer weten over het programma Denk Doe Duurzaam, kijk dan hier.

Disclaimer: Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.