Circulaire Beurs 2022: herijken hoe we omgaan met onze ICT

Met het categorieplan IWR wilde categoriemanager en Procura+ prijswinnaar, Lucien Claassen in gaan zetten op een zo duurzaam mogelijke ICT voor het Rijk. Koploper op duurzame inkoop, was de belofte. Met de opdrachtgevers en eindgebruikers kan hij een vuist maken om die belofte waar te maken. Hij hoopt tijdens de Circulaire Beurs 2022 nieuwe inzichten op te doen uit onverwachte hoeken.

Wereldbol met handen

“Inmiddels hebben we al enkele aanbestedingen gedaan waarin we ons categorieplan in de praktijk brengen. Zo zijn er vijf nieuwe contracten afgesloten voor werkplekhardware waarin duurzaamheid een integraal onderdeel is. En het mooie is: we krijgen erkenning voor onze inzet. We waren genomineerd voor de Koop Wijs Award, waarin we tweede werden, en we wonnen zeer recent de Procura+ Award, een Europese prijs voor nieuwe manieren van duurzaam inkopen. Juist met de combinatie inkopers, opdrachtgevers en eindgebruikers kunnen we een verschil maken. Wij zorgen dat het duurzaam kan, zij moeten hun gedrag aanpassen. Kijk naar het gebruik van mobieltjes. Wij maken het mogelijk dat deze zes jaar meekunnen. Maar met een andere houding van de opdrachtgever en eindgebruiker brengen we dit pas in de praktijk.

Het succes van de een

Je moet bijna een evangelist van duurzaamheid zijn om iedereen mee te krijgen. En we zijn niet één bedrijf; de Rijksoverheid is een verzameling bedrijfjes met allemaal verschillend ICT. Maar het leuke is: steeds als een overheidsorganisatie gaat meedoen, kunnen andere weer meer leren. Zo kan het succes van de een leiden tot verandering van houding bij de ander.

Dit soort veranderingen passen naadloos binnen de trede Rethink op de R-ladder. Ik vertaal dat als: herijken hoe wij omgaan met onze ICT. Zeker als iets duurzaam is en euro’s oplevert, is het makkelijk aantrekkelijk te maken. Sta privégebruik van je werklaptop toe. Dat scheelt 50 procent aan laptops. Dan moeten wij wel zorgen dat onze ICT hiervoor goed ingericht is.
En er is nog veel meer mogelijk: langer met apparaten doen, zorgen dat apparaten beter dan nu het geval is uit elkaar gehaald en gerecycled kunnen worden. Betere en hoogwaardigere onderdelen gebruiken. Neem de robot Daisy van Apple, die nu in staat is een mobieltje uit elkaar te halen zodat onderdelen hergebruikt kunnen worden. Dat is duurzaam en dan stijg je ineens enorm op de R-ladder.

Circulaire Beurs 2022

Wat ik belangrijk vind, is blijven leren waar we kunnen verbeteren. En mezelf laten verrassen door onverwachte inzichten. Daarom ga ik naar de circulaire beurs. Daar breng ik onze eigen visie en kennis, maar ik ontmoet ook mensen die níet uit de ICT-hoek komen. Hen spreek ik normaal minder snel, maar zij tonen mij ideeën en toepassingen waar ik zelf niet opgekomen was. Duurzaamheid kun je niet meer in je eentje oppakken. Je hebt elkaar nodig om echt verder te komen.”

De Circulaire Beurs vindt plaats op 10 november in Den Haag en is toegankelijk voor alle rijksambtenaren. Meer informatie over het event en de inschrijflink vind je hier. We hopen je daar te verwelkomen!