Verwarm jezelf, niet de wereld op Warmetruiendag

Het is morgen Warmetruiendag. Onder het motto “verwarm jezelf, niet de wereld” zetten vele Nederlanders morgen de verwarming een graadje lager. Want als iedereen één graadje lager stookt, één winter lang, bespaart dat 1 megaton CO₂. De Rijksoverheid zette in de gebouwen waar dat kon de thermostaat ook 2 graden lager, en bespaarde er flink wat uitstoot mee. Onder meer Rachel Kuijlenburg van Logius en Anna van Mierlo van VWS organiseerden een ludieke actie om deelnemers van de Warmetruiendag in het zonnetje te zetten.

Twee mensen met een warme trui

Het was een tijd geleden al elke dag Warmetruiendag bij het Rijk. Maar bij de officiële editie daarvan, morgen op 2 februari, wordt hier nog een keer aandacht aan besteed. Naast het verminderen van de afhankelijkheid van gas, bespaart de knop omzetten heel veel CO₂-uitstoot. Daarom hoopt Rachel Kuijlenburg dat haar Logius- collega’s meedoen vrijdag: “Mij credo is: ‘Denk groot, doe klein en begin ergens’”, zegt Rachel. “Als iedereen klein doet en ergens begint, dan zetten we samen grote stappen. De verwarming een graadje lager zetten is eigenlijk een kleine moeite. Maar het kan wel veel geld besparen; want per graad bespaar je jaarlijks zo tussen de 30 en 50 euro. Daar kan je een paar hele mooie tweedehands truien van kopen.”

Ga de uitdaging aan

De verwarming een graadje lager zetten kan dus enorme impact hebben als iedereen meedoet. Een besparing van 1 megaton CO2 staat gelijk aan 30% van de CO2-reductie die Nederland in 2023 wil realiseren. Daarom sloot het Rijk eerder al 15 rijkspanden tijdens de kerstperiode en werd er in 2022 ingezet op een gasreductie van 15%. Uiteindelijk werd dit ruim gehaald

Op 2 februari worden de medewerkers van Logius uitgedaagd om zowel op kantoor of thuis (want het is een vrijdag) de verwarming 1 graad lager te zetten en zichzelf gekleed in een warme trui op de foto te zetten. De leukste foto wordt natuurlijk in het zonnetje gezet. VWS doet hetzelfde. Anna:” Wij als VWS willen ook een bijdrage leveren aan dit mooie initiatief. Daarom deze oproep aan hen: zet aanstaande vrijdag je verwarming 1 graad lager, trek een warme trui aan. Collega’s die hier een foto van maken en deze plaatsen onder het interne bericht, maken ook nog eens kans op een fantastische prijs!”

Zet de verwarming een graad lager

Welke trui doet Rachel aan vrijdag? “Ik heb 3 jaar gewerkt voor lector/professor Kim Polder die zich richt op de circulaire kledingindustrie. Want de kledingindustrie heeft, net als de IT, een grote footprint. Sindsdien kijk ik ook beter naar de duurzaamheid van de inhoud van mijn kledingkast en ben ik zuinig op mijn truien. Welke trui ik aantrek is nog even de vraag. Dit hangt echt af of de lente doorzet of dat het vrijdag toch weer koud en regenachtig is. Bovendien ben ik meer van vesten dan truien. Jammer dat het geen warme vestendag is.”