Hoe omarm je duurzaamheid écht?

Studenten van de Universiteit Leiden doen onderzoek naar duurzaamheid bij de afdelingen bedrijfsvoering/inkoop van de overheid. Bij deze duurzaamheidsuitdagingen stellen leerlingen de vraag: “Hoe kan een departement zijn bedrijfsvoering verduurzamen?” Deze week: SZW en VWS.

Sustainable students of the TU Delft who work on an assignment for the Ministries of VWS and SZW
vlnr: Desirée Bruning, Maren Lehmköhler, Frederike Arp en Huub Diepens. Niet op de foto: Lune Massop.

Het succes van verduurzamen hangt af van ons gedrag. Hoe en waarvoor gebruiken we energie? Denken we na over wat we kopen? Vinden we afval scheiden belangrijk? Het zijn een paar vragen die we gebruiken om zichtbaar te maken hoe duurzaam de medewerkers van SZW en VWS zijn. Op de werkvloer én thuis. Wij zijn vijf studenten van de Master Industrial Ecology aan de TU Delft en Universiteit Leiden en doen dit onderzoek in opdracht van de coördinatoren Duurzaamheid van beide ministeries. Wij willen een goed beeld krijgen van de mogelijke verschillen en factoren die ons (duurzame) gedrag beïnvloeden.

Dit onderzoek doen we voor het vak “Sustainability Challenge”. En met de uitkomsten willen wij de coördinatoren duurzaamheid adviseren waar het gaat om de vraag op welke aansprekende manieren zij collega’s kunnen gaan motiveren om verduurzaming écht te omarmen. Wordt dat makkelijk? Nee, want ingesleten gedrag en gewoontes aanpassen kost vaak veel moeite. Maar een duurzame werkomgeving kan ons net dat zetje in de goede richting geven.

Ingesleten gedrag en gewoontes aanpassen kost vaak veel moeite. Maar een duurzame werkomgeving kan net dat zetje in de goede richting geven

Sociaal aspect

Wij vinden dat de sociale kant van verduurzamen vaak over het hoofd wordt gezien. De focus ligt te vaak te veel op techniek. En dat is slechts een deel van het verhaal. Kijk maar naar de energiecrisis. Wie zet er momenteel niet de verwarming wat lager? Dat is geen techniek, dat is handelen. En dat is sociaal (en, oké, ook financieel) gedreven.

We kunnen het dus wel! Soms is alleen het juiste zetje in de goede richting nodig voor de juiste gedragsverandering. De kunst is dat zetje verder te motiveren en faciliteren. Daarin zit voor ons de uitdaging van dit vak.

Enquête

Via een enquête vroegen wij de medewerkers van SZW en VWS over bijvoorbeeld het scheiden van afval, eerder genomen duurzame interventies én hun kijk op het milieu. Meer dan 140 medewerkers vulden de vragenlijst in. Daar zijn we meer dan trots op! Het aantal personen dat in de enquête aangaf open te staan voor een interview is zelfs zo hoog, dat wij niet iedereen kúnnen interviewen. Alleen hieruit al kunnen we de conclusie trekken dat duurzaamheid inmiddels een belangrijk thema is onder medewerkers van deze ministeries. Als de resultaten begin 2023 bekend zijn, kunnen we ook passende interventies voorstellen om dit duurzame gedrag verder te motiveren en faciliteren. Een mooie uitdaging!