VWS begonnen aan klim CO2-Prestatieladder

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de handschoen opgepakt en richt zich net als veel andere ministeries op instappen op trede 3 van de CO2-prestatieladder. Het doel is om eind 2022 het certificaat op die trede te behalen. Deze trede richt zich op het verminderen van de eigen CO2-uitstoot uit energieverbruik in de panden en van zakelijk reizen. In januari 2022 is het ministerie van start gegaan met de implementatie van dit instrument. 

De CO2-Prestatieladder

De eerste stap in het proces is het maken van een voetafdruk – een overzicht dat de CO2-uitstoot van de VWS-organisatie weergeeft op verschillende energiecategorieën. Dit overzicht maakt het mogelijk om gerichte maatregelen te nemen om de uitstoot te verminderen. Daarmee kan het ministerie ook monitoren of ze op de goede weg is richting de ambitie voor een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. 

Programmamanager Veronique Ruiz van Haperen vertelde eerder al over de duurzame ambities van VWS. “Communicatie is de sleutel, en dan niet in de vorm van een vingertje waarmee we zeggen dat iets moet, maar via een charmeoffensief. Als je mensen de vrije keuze laat, gaat het nog niet snel genoeg. Dus moet het programmateam op zoek naar de balans tussen keuzevrijheid en bepalen wat iemand wel/niet mag of moet doen. Daarvoor is het ontzettend belangrijk een positieve draai te geven aan de duurzame keuze. Want mensen willen niet betutteld worden en niet het gevoel krijgen dat ze beknot worden in hun keuzevrijheid. Dan gaan de hakken in het zand.”

Anna van Mierlo (links) en Veronique Ruiz van Haperen in gesprek met elkaar aan een witte tafel. Op de achtergrond groene planten, links van beide dames een bak met daarin voorwerpen die symbool staan voor het programma Denk Doe Duurzaam.
Beeld: Valerie Kuipers
Anna van Mierlo (L) en Veronique Ruiz van Haperen (R) van VWS

Nog veel te doen

In 2019 – het laatste ‘normale’ jaar voor de covidpandemie, stootte VWS ruim 13.000 ton CO2 uit, in 2021 ca. 10.000 ton. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden stoot 19 ton uit per jaar. Om in 2030 klimaatneutraal te zijn heeft het ministerie dus nog wel wat te doen om de uitstoot omlaag te brengen. VWS gaat hier de komende jaren hard aan werken. Welke maatregelen zij precies neemt en hoe ze worden uitgevoerd werkt zij op dit moment uit in het CO2-managementplan. 

Meer weten? Kijk op https://www.denkdoeduurzaam.nl/tools/c/co2-prestatieladder om alles te weten te komen over de CO2-Prestatieladder. Hier vind je ook meer informatie over de plannen van VWS.

Vragen of ideeën voor het programma Duurzaam VWS? Mail naar postbusdenkdoeduurzaam@minvws.nl.