Met innovatieve aanpak de markt voor afvalverwerking veranderen

Door in te zetten op innovatieve afvalverwerkingsmethoden zorgt Maurice Goudsmith voor een zo duurzaam mogelijke omgang met afval. Maurice is verantwoordelijk voor de inkoop van voorzieningen voor Afvalzorg en Grondstoffenmanagement bij de Rijksoverheid. Wij spraken met hem over actuele ontwikkelingen op dit gebied en hoe R4, refurbish, wordt toegepast. Als medeorganisator van de Circulaire Beurs geeft hij bovendien een voorproefje van wat je daar kunt verwachten en laat hij zien waarom je de beurs niet mag missen.

Wereldbol met handen

Duurzame afvalverwerking kan op uiteenlopende manieren, liet Maurice eerder zien. De ontwikkelingen staan echter niet stil. Er is namelijk een nieuw logistiek contract voor acht jaar afgesloten met Seenons, die op een duurzame manier het afval ophaalt, clustert en transporteert naar de afvalverwerkers. “Dit contract is uniek in Europa. We hebben logistiek losgekoppeld van de verwerking, en daarmee zijn we echt de markt aan het veranderen. We zijn nu druk bezig om dat te implementeren bij onze klanten. We starten per 1 januari. Met dit contract richten we ons sterk op het efficiënter regelen van transport, maar ook op hoe we afval zelfs niet hoeven op te halen. Dat kan door het lokaal te verwerken of lokale composteermachines te plaatsen.

Het leuke is dat Seenons pas twee jaar bestaat. Normaal gesproken doen we geen zaken met dit soort kleine ondernemingen. Maar het is ook mijn taak om het mkb te helpen en mee te laten groeien. Innovatiekracht zit toch bij de mkb’ers en niet de grote bedrijven, vandaar dat we met Seenons dit contract hebben gesloten,” vertelt Maurice. 

Refurbished met het gevoel van nieuw

Maurice richt zich op alles wat de Rijksoverheid aan spullen afstoot en regelt dat daar weer grondstoffen van kunnen worden gemaakt. Beter nog vindt hij het om dat te voorkomen, bijvoorbeeld door een stap omhoog te zetten op de Repair-trede van de R-ladder. Maurice: “Daar hebben we een aantal methodes voor. Stel je hebt een goed bureau over, maar je kunt hem in je eigen organisatie niet kwijt. Dan kan je hem op de Rijksmarktplaats zetten. Andere Rijksoverheden kunnen hem dan overnemen, zodat ze geen nieuw bureau hoeven te kopen. Dat scheelt geld en grondstoffen. Voor spullen die kapot zijn, hebben we in onze contracten voor bijvoorbeeld meubels en ICT geregeld, dat er reparatiemogelijkheden moeten zijn. Het kan zijn dat repareren moeilijk is of erg duur, maar in de basis doen we het wel. Er lopen onderzoeken om te kijken of we dingen kunnen repareren én weer opnieuw in kunnen zetten. Dat is belangrijk, want als je langer doet met een product, draag je bij aan de circulaire economie. Je bespaart namelijk nieuwe grondstoffen. Mensen neigen vaak naar een nieuw product in plaats van refurbished, want dan heeft er nog niemand aan gezeten en denken ze betere kwaliteit te krijgen. De kunst is dat wij ervoor zorgen dat wat wij aan refurbished producten aanbieden weer in dusdanig goede staat is, dat het weer goed gebruikt kan worden. Ongeacht dat onderbuikgevoel dat mensen erbij hebben.”

Circulaire Beurs: kennis met direct resultaat

Maurice is een van de organisatoren van de Circulaire Beurs. “Ik wil iedereen uitnodigen om te komen, vooral als je doet iets met de circulaire economie. Op de beurs kun je kennis opdoen waarmee je je werk morgen circulairder kunt maken. De beurs is eigenlijk een spiegel voor de Rijksoverheid. We leggen dingen aan de maatschappij op voor de circulaire economie, maar wat doen we nu eigenlijk zelf? Dat willen we laten zien op 10 november met allemaal workshops. Er zijn categoriemanagers die de circulaire aspecten van hun categorieën laten zien op het gebied van ICT, schoonmaak, werkplek en catering. Vanuit de afvalbranche en recyclingtechniek is een apart plein ingericht. Directeuren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken zijn ook aanwezig om te benadrukken hoe belangrijk het is dat wij een boost geven aan de circulaire economie. Op de beurs willen we mensen op allerlei manieren prikkelen, ook met culturele uitingen. We hebben exposities en er wordt veel met muziek, geluid en visuele aspecten gedaan. Verder brengen we verschillende generaties bij elkaar op de beurs. We hebben de Jonge Klimaatbeweging uitgenodigd om op het podium te staan. Want juist de jonge generatie komt vaak snel in actie bij maatschappelijke problemen. En zij moeten nog een tijdje langer met deze aarde doen. Maar we hebben met zijn allen hetzelfde belang, dus hoe gaan we met die verschillende generaties ervoor zorgen dat we er het beste uithalen? Dat is één van de thema's die op de beurs aan bod komt,” vertelt Maurice.

Op de beurs wordt netwerken gefaciliteerd doordat je een badge krijgt met daarop de R-trede waar jij je op richt. Zo kom je makkelijker in contact met mensen die jou verder kunnen helpen. Kun je niet fysiek aanwezig zijn? De beurs is hybride, dus alle workshops kun je ook digitaal volgen. Maak ook een stap verder naar de circulaire economie en meld je aan voor de Circulaire Beurs!