De MVI Roadshow komt naar je toe dit voorjaar!

Rijksinkopers opgelet: wil je graag meer aan de slag met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen? Doe dan mee aan de MVI Roadshow! PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden ondersteunt in maart en april in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken twaalf bijeenkomsten voor de inkopers bij de Inkoop Uitvoeringscentra (IUC’s) en Specifieke Inkoop Centra (SIC’s). In de interactieve bijeenkomsten – die op maat gemaakt worden – krijg je concrete kennis en handvatten om MVI in je eigen inkooppraktijk toe te passen. Benieuwd? Marianne Oomen en Diederik Heij van PIANOo lichten alvast een tipje van de sluier op.

Electrische auto van Rijkswaterstaat.

Waarom organiseert PIANOo een roadshow over MVI?

Inkopen met impact staat bij de Rijksoverheid hoog op de agenda. Immers, maatschappelijk verantwoord inkopen is essentieel voor het behalen van de doelstellingen van het Rijk zoals: in 2030 klimaatneutraal zijn, 50% minder primair grondstoffengebruik en volledig circulair in 2050. Men weet dat MVI-belangrijk is, maar het wordt in de praktijk nog te weinig toegepast. Daarnaast is het belangrijk om de MVI-doelstellingen concreet te maken in je aanbestedingen om ze in de uitvoering van het contracten te meten en monitoren. De (online) bijeenkomsten zijn voor en door inkoopuitvoeringscentra van het Rijk – niet alleen interessant voor inkopers, maar ook voor contractmanagers, duurzaamheidscoördinatoren en/of categoriemananagers.

Marianne Oomen en Diederik Heij MVI
Marianne Oomen en Diederik Heij

“MVI is niet meer vrijblijvend”

De ambities van het Rijk voor duurzaam, sociaal en innovatief inkopen zijn vastgelegd in de door de ministerraad vastgestelde inkoopstrategie Inkopen met Impact. “We moeten impact maken met onze inkopen”, stelt Diederik, adviseur Maatschappelijk Verantwoord Inkopen bij PIANOo. “Iedereen moet MVI als randvoorwaarde zien bij inkoop door het Rijk. MVI is niet meer vrijblijvend.” Ivo Bonajo, manager duurzaamheid bij de Rijksoverheid en opdrachtgever van de roadshow is het daarmee eens en benadrukt graag dat met ‘we’ niet alleen de inkopers bedoeld worden. “Inkopen met impact is een opgave voor alle medewerkers die betrokken zijn bij een inkooptraject, dus ook de opdrachtgevers en budgethouders. Ik zou deze roadshow dan ook graag laten opvolgen door een roadshow voor de grote opdrachtgevers binnen de Rijksoverheid.”

MVI is ver-van-mijn-bed-show

Marianne, ook MVI-adviseur bij PIANOo vult hem aan: “Die 2030-2050 doelstellingen kunnen nog ver van je bed voelen, maar sijpelen door in de eigen organisatiedoelstellingen. Vandaar dat we met de roadshow op maat gaan werken: we willen vanuit de organisatiedoelstellingen MVI dichter bij huis brengen, concrete handvatten geven en zo bij de inkoper op het bureau brengen. En ja: het is soms moeilijk, maar er is ook ontzettend veel mogelijk en het is nodig.” Volgens haar is het lastig om de urgentie te voelen voor iets wat op de lange termijn speelt. “Ons oerbrein is niet zo goed in langetermijndenken, in dingen die niet direct impact op jezelf hebben. Daarom is de vertaalslag zo belangrijk.”

Het Ambitieweb helpt om je impact te concretiseren en te visualiseren

Dat er onder Rijksinkopers veel belangstelling is voor MVI, bleek uit de drie webinars over dit onderwerp waarmee PIANOo in 2020 de aftrap van de roadshow verzorgde. Veel interesse was er voor de toepassing van het  Ambitieweb. Het Ambitieweb is volgens Diederik een ‘heel concreet en tastbaar instrument’. “En het helpt je vooral om te visualiseren van: waar zit nu de impact die ik kan maken met het inkoopproject dat ik van plan ben om in de markt te zetten?”

Inhoud van de MVI Roadshow is maatwerk

Omdat het Ambitieweb als tool zo belangrijk is, heeft Marianne die ook ‘nadrukkelijk’ in de roadshow opgenomen. Marianne: “Het Ambitieweb helpt om ambities vast te stellen, MVI-doelen te visualiseren en concrete maatregelen te formuleren. Daarom is het één van de zes mogelijke onderwerpen van de deelsessies.” Om een aansprekend aanbod te verzorgen, wordt er per IUC of SIC een programma op maat gemaakt. Marianne: “We gaan het programma inrichten waarbij aan de ene kant in het plenaire gedeelte heel veel ruimte is voor eigen invulling – welke praktijkvoorbeelden wil je in het zonnetje zetten? – en aan de andere kant bieden we in twee deelsessies concrete handvatten en kennis. Tijdens de roadshow kijken we specifiek naar: wat speelt er bij jouw IUC, hoe haken we daarop in en wie of wat moeten we daarvoor naar dit digitale podium trekken?”

MVI Roadshow bestaat vanwege corona uit online bijeenkomsten

Het algemene programma is in 2019 opgesteld door drie rijkstrainees. “Zij hebben bij IUC Noord een bijeenkomst gegeven als een soort proefballonnetje en dat is heel goed bevallen. En toen is besloten om dat voor alle IUC’s te doen.” Dat ging fysiek, bij de IUC op locatie. Door de coronamaatregelen kan dat helaas niet voor de komende bijeenkomsten die dit voorjaar gepland staan.

Veel ruimte voor interactie

Ondanks dat fysiek langsgaan bij IUC’s en SIC’s door corona even niet mogelijk is, willen Marianne en Diederik in de bijeenkomsten zoveel mogelijk interactie creëren. “We gaan hiervoor een nog te kiezen applicatie gebruiken waardoor interactie mogelijk is. De roadshow wijkt daardoor wat af van de webinars die voor de aftrap hebben gegeven.” Daarom, en om alvast praktisch met MVI aan de slag te gaan, is het plan om opdrachtgevers uit te nodigen. Diederik: “Het mooiste is als het lukt om zo’n roadshow, zo’n sessie bij een IUC of SIC in het kader van een concrete opdracht te plaatsen. Dus om een opdrachtgever uit te nodigen die zegt: ‘Dit is wat ik het komende jaar in de markt wil gaan zetten. Hoe zorgen we er nou voor hoe we dat zo ambitieus mogelijk in de markt zetten met de ambities van het Rijk op het terrein van duurzaamheid en sociaal?’

Doe mee!

De eerste data voor de MVI Roadshow zijn vastgesteld. Van 10.00 tot 12.00 uur gaan we langs bij:

  • Defensie Materieel Inkoop (4 maart - met verdiepende sessies voor het Joint Informatievoorziening Commando op 1 april en de Luchtmacht op 7 april),
  • IUC Infrastructuur en Waterstaat (18 maart), 
  • IUC Dienst Justitiële Inrichtingen (30 maart), 
  • UBR|HIS (13 april), 
  • IUC Belastingdienst (15 april) 
  • IUC Economische Zaken en Klimaat (20 april), 
  • Dienst Publiek en Communicatie (22 april)

Staat jouw organisatie er niet tussen? Directeuren van de IUC’s en SIC’s kunnen via een datumprikker hun organisatie centraal inschrijven. Heeft je directeur dat nog niet gedaan of wil je er zeker van zijn dat de roadshow ook jouw organisatie aandoet? Neem dan even contact op met je directeur en/of bespreek de mogelijkheden met bijeenkomsten@pianoo.nl.