Kijk de aftrap van de MVI Roadshow terug!

Met drie webinars gaf PIANOo een voorproefje op de geplande roadshow rond maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). Daarin stonden thema’s uit de Rijksbrede inkoopstrategie Inkopen met Impact centraal. Hoe vertaal je duurzame ambities naar de praktijk? Een inkoopstrategie als hefboom? En hoe meet of monitor je impact? Bekijk de uitzendingen terug voor antwoord op je vragen.

Screenshot uit de webinar over het Ambitieweb van november 2020.
Beeld: ©PIANOo

Het Ambitieweb: van denken naar doen

Met het Ambitieweb zorg je dat ambities helder worden en in concrete maatregelen worden omgezet, met effect. Dat kan al in de verkenningsfase, maar ook door het bepalen van selectiecriteria of gunningseisen en op andere momenten in het inkoopproces. Tijdens dit webinar vertelde Meinke Schouten (adviseur duurzaam opdrachtgeverschap bij Meinwater) hoe het Ambitieweb je kan helpen en waar je rekening mee moet houden. Wieke Lubbers (strategisch inkoopadviseur bij Rijkswaterstaat) liet zien hoe het Ambitieweb niet alleen tot open gesprekken, maar tot ook duurzamere uitvragen leidde.

Zelf aan de slag met het Ambitieweb? Op PIANOo.nl vind je hem. Het Rijk maakte er ook een spel van, dat je kunt lenen of zelf laten maken.

De volgende stap: strategisch doorpakken

Ivo Bonajo is ervan overtuigd: iedereen moet aan de slag met MVI. De duurzaamheidsmanager van het Rijk nam daarom in 2019 de pen ter hand en schreef de Rijksinkoopstrategie Inkopen met Impact, die vervolgens door de inkoopdirecteuren, de ambtelijke top én de voltallige ministerraad werd omarmd en met trots aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Maar hoe breng je die in praktijk? Ivo, Jeroen Vermetten (categoriemanager Schoonmaak) en Joram van der Velde (contractmanager bij UBR|HIS) gaven praktische tips naar het voorbeeld van de aanbesteding sanitaire voorzieningen.

Effectmeting en monitoring MVI

Oké, je hebt een duurzame opdracht in de markt gezet. Maar hoe meet je de impact die je uitvraagt en uiteindelijk maakt? En hoe houd je dat doorlopend in de gaten (monitoring)? Met meetbare doelstellingen en het bijhouden van feitelijke resultaten. Elias de Valk (wetenschapper duurzaamheid bij het RIVM) en Pauline Sluijpers (data scientist bij het ministerie van BZK) namen de deelnemers mee in de mogelijkheden en voorbeelden. Een van de tools die je kunt gebruiken, is de MVI-zelfevaluatietool. Diederik Heij (MVI-adviseur bij PIANOo) laat deze kort zien.

Ook aan de slag met de MVI-zelfevaluatietool? Op deze pagina van PIANOo.nl vind je er meer informatie over.