10 tips voor een duurzame feestmaand

Het is december en dat betekent dat de feestmaand is aangebroken. Een maand vol cadeaus en gezelligheid met collega’s, vrienden en familie. En een maand om lekker veel te eten en de kou te ontvluchten. December staat dan ook niet bepaald bekend om diens duurzame karakter, maar het is helemaal niet zo moeilijk om dat wel een plaats te geven! Aan de hand van tips van rijksmedewerkers en artikelen die we eerder schreven, zetten wij tien tips op een rijtje om deze feestmaand duurzamer in te vullen. Of je nu thuiswerkt of op kantoor, of het gaat om een klein familiefeestje of het kerstdiner op de zaak: voor ieder wat wils. Zonder dat je tradities of gezelligheid links hoeft te laten liggen draag je bij aan een groenere en socialere toekomst.

1. Kerstsfeer met een zelfgemaakte of biologisch gekweekte kerstboom

Jille Koop is adviseur duurzaamheid bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en genomineerd voor de titel ‘Ambtenaar van het jaar’. Hij geeft goede tips om de traditie van een kerstboom in stand te houden, maar dan op een manier die wél lekker duurzaam is: “Maak je eigen kerstboom. Zeker leuk als je kinderen hebt die graag aan het knutselen gaan. Of kies juist voor een biologisch gekweekte boom die je terug kan planten.” Op die manier neem je niet alleen iets uit de natuur maar geef je het ook weer terug. 

2. Organiseer een gezellig team- of familie-uitje

Clara Henkes is beleidsmedewerker bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en tipt duurzame uitjes. Daar werkt ze samen met anderen ook aan in verband met de duurzame cao-experimenten. “Je kan allerlei leuke uitjes doen met collega’s, maar ook met de familie. We zijn hard aan het werk om hier een mooie website voor te maken die inspiratie kan bieden. Een paar van de tips kan ik al delen. Doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij een zorggroep waar je kan wandelen en lunchen met dementerende ouderen. Dit soort activiteiten vind je onder meer bij Zorggroep Saffier. Of ga de buurt in en ruim afval op met een prikstok. Prikstokken kun je bij veel gemeenten gratis ophalen en jonge kinderen vinden het geweldig om mee te helpen. Maar zoiets kun je natuurlijk ook met collega’s doen.”

3. Eet lekker met familie, vrienden én collega’s

Karen Bouwman is vanuit haar functie voor FMHaaglanden bekend met catering. Ze heeft zowel voor de familie als voor op kantoor een tip om daar een duurzaam sausje overheen te gooien. Wat betreft het familie-etentje: “Denk aan een vegetarisch buffet. Laat iedereen iets maken. Dan is het zowel lekker en makkelijk als gezellig. Je staat zelf niet de hele dag in de keuken en hebt aandacht voor je gezelschap.” Maar ook als werkgever kun je een prachtige bijeenkomst op kantoor organiseren, lees hierover meer in de Banquetingmappen voor de feestmaand.

4. Verduurzaam je woning met de werkgeversbijdrage en het Individueel Keuzebudget (IKB)

Fenna Snellenberg en Sanne ten Wolde zijn beleidsmedewerkers arbeidsvoorwaarden bij BZK. Zij geven aan wat voor duurzame dingen je met de werkgeversbijdrage en het IKB kunt doen. Want wist je dat je eenmaal per vijf jaar een werkgeversbijdrage van € 750 krijgt om je woning te verduurzamen? Daaraan voegen Fenna en Sanne toe: “Deze vergoeding kun je aanvullen met € 750 uit je IKB. Het gaat om voorzieningen die bijdragen aan energiebesparing (bijvoorbeeld het verbeteren van isolatie), het verminderen van het verbruik van fossiele brandstoffen (bijvoorbeeld door de installatie van een warmtepomp), het opwekken van hernieuwbare energie (bijvoorbeeld met zonnepanelen), of goed voor de biodiversiteit zijn (denk aan een groen dak). Als je geen keuze maakt voor de besteding van je IKB-budget of nog een gedeelte van het bedrag over hebt, dan wordt je IKB-budget uitbetaald in december.” Heb jij al nagedacht over een duurzame keuze voor je woning voor het einde van dit jaar?

5. Denk na over de kantoorbezetting tussen kerst en oud en nieuw

Tanja Kuiper is stafmedewerker FHI bij het Ministerie van Algemene Zaken. Zij vertelt hoe hybride werken kan leiden tot minder stroomverbruik op kantoor: “Vanwege de lage bezetting tussen kerst en oud en nieuw is één van onze panden gesloten. Medewerkers die toch naar kantoor willen komen kunnen dan op een ander kantoor werken dat wel open is.” Ze geeft aan dat dit natuurlijk niet voor elk kantoor een mogelijkheid is, maar tegelijkertijd is het goed om te inventariseren hoeveel van de collega’s op kantoor zijn. Zijn dat er weinig: kijk dan naar mogelijkheden om een kantoor te sluiten en energie te besparen, terwijl je medewerkers op een andere (waarschijnlijk ook minder drukke) plek thuis- of flexwerken.

6. Verstuur niet aan iedereen een (digitale) kerst- of nieuwjaarskaart

Het kan zo zuinig lijken, het versturen van een digitaal kerstkaartje, maar een e-mail levert meer CO₂-uitstoot op dan je misschien denkt. Bij een mail met bijlage gaat het om zo’n 50 gram CO₂. Stuur dus niet je hele kennissenkring dat leuke kaartje als bijlage, want dat kan een behoorlijke aanslag zijn op het milieu. Besteed wat extra tijd aan een écht persoonlijke boodschap. En soms kan het dus ook handiger zijn om die kerstkaart even bij je buren op de mat te gooien als je een ommetje maakt of hem mee te nemen wanneer je op bezoek gaat bij familie. Ook het Rijk is zich bewust van wat voor invloed post heeft op het klimaat en is daarom bezig met duurzame logistiek, bijvoorbeeld door de inzet van emissieloze voertuigen.

7. Kleed je duurzaam op je ‘kerstbest’

Voor de feestdagen wil je er mooi uitzien, maar we worden ons ook steeds bewuster van de grote voetafdruk die de consumptie van kleding oplevert. Denk dus eens aan het kopen van een mooie vintage outfit voor het kerstdiner of om stijlvol het nieuwe jaar in te gaan. Ook het Rijk is bezig met allerlei manieren om kleding op een duurzamere manier te produceren en daarbij staat circulariteit centraal.

8. Verwarm en verlicht bewust

De donkere feestmaand is een tijd om lekker warm weg te kruipen en gezellig de lichtjes aan te steken. Maar daarbij is het wel goed om op te letten dat je de energie bewust gebruikt. Steek lekker kaarsjes aan om de warmte toe te laten nemen, pak een knus dekentje erbij en trek de stekker van de kerstboom uit het stopcontact als de lampjes even niet aan hoeven, zodat er niet onnodig energie weglekt. Alle kleine beetjes helpen, dus zet ook die knop om!

9. Wens elkaar het beste met zowel een handdruk als een ‘handafdruk’

Tijdens nieuwjaar geef je elkaar vaak een handdruk, maar deze positieve houding is op meer vlakken belangrijk. De ‘duurzame handafdruk’ staat voor verbinden, contact leggen met je netwerk en zo duurzaamheid meer te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van de cao op een duurzame manier. Hiervoor ging een groep rijkscollega’s aan de slag met hun plan ‘Bespreek het’, dat ertoe moet leiden dat mensen meer kunnen en gaan bespreken als het gaat om duurzaamheid. Met de cao als steuntje in de rug. Vanaf donderdag kun je in een nieuw artikel lezen hoe zij dit bereikten en willen gaan voor een positieve ‘handafdruk’.

10. Blik vooruit en spreek je goede voornemens voor 2024 uit

Met de jaarwisseling in het vizier is het ook tijd voor goede voornemens.  Doe dit vooral niet alleen, ga met elkaar het gesprek aan. Dat duurzaamheid alles van doen heeft met vrijheden en verplichtingen in sociale context, vertelt ook filosoof Jurriën Hamer in zijn pleidooi voor de noodzaak van samen verduurzamen

Met deze tips aan de slag om jouw feestmaand net wat duurzamer te maken en tegelijkertijd te genieten. Wees creatief met je invulling van tradities, laat je creativiteit de vrije loop en deel jouw duurzame idee op onze LinkedIn met de #DuurzameFeestmaand. Zodat niet alleen jij en je collega’s er iets aan hebben, maar de ideeën zich nog veel verder kunnen verspreiden.