Een circulaire herinrichting van de IND-locatie aan de Proostwetering

De grootste IND-gehoorlocatie aan de Proostwetering in Utrecht moest opnieuw worden ingericht. De opdracht: doe dit zo duurzaam en circulair mogelijk. Want de IND heeft, net als de rest van de rijksoverheid, de taak en verantwoordelijkheid om in 2030 de duurzaamheidsdoelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen. Elvis Šukurica is adviseur Facilitaire Kennis & Regie en was als projectleider van A tot Z betrokken bij de herinrichting van de Utrechtse IND-locatie.

Voorkant van IND gebouw

“Het idee dat oud weer nieuw wordt heeft me altijd gefascineerd”, vertelt Šukurica. “Dus toen ik betrokken werd bij dit project, ging mijn hart wel even sneller kloppen. Wat ik zag, was een enorme kans om als IND een stap dichter bij onze duurzaamheidsdoelstellingen te komen. En die stap hebben we met zijn allen gezet. Daar ben ik enorm trots op.”

Duurzaamheidscongres

Šukurica: “De herinrichting van de Proostwetering was een omvangrijk project. Het hele pand moest opnieuw worden ingericht om aan de Arbo-richtlijnen en duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen. Stoelen, bureaus, vergadertafels, alles moest vervangen worden. De aantallen liepen in de honderden. Inspiratie voor dit project deed ik op bij een congres van DenkDoeDuurzaam. Het congres werd georganiseerd door het programmateam dat het Rijk helpt met de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering. Daar ontmoette ik andere collega's van de rijksoverheid en hoorde ik voor het eerst van de Rijksmarktplaats. Ik dacht gelijk: dit zou wellicht iets voor de IND kunnen zijn.”

Weg met wegwerpbekers

Šukurica: “De Rijksmarktplaats is een digitaal platform waar gebruikt en opgeknapt kantoormeubilair van de rijksoverheid wordt aangeboden voor andere rijksdiensten. Voor de Proostwetering ben ik hier gaan shoppen en zo hebben we honderden bureaustoelen, bureaus, vergadertafels en stoelen een tweede leven kunnen geven.”

Niet alleen op de Proostwetering worden stappen ondernomen om duurzamer en meer circulair te worden. Ook binnen het Justitieel Complex Schiphol (JCS) waar Šukurica als regievoerder werkzaam is, worden mooie stappen gezet. Šukurica: “Het JCS is de eerste locatie die dit jaar definitief afscheid neemt van de papieren wegwerpbekers en overgaat op mokken. Om onze CO2-footprint zo veel mogelijk te verkleinen wordt de koffie direct ingekocht bij de koffieboeren. Dit doen we ook om te zorgen dat zij een eerlijke prijs krijgen. Vervolgens wordt het koffiedik verzameld en tot grondstof verwerkt om nieuwe gewassen op te kweken. Of om nieuwe producten van te maken zoals bekers, zeep en zelfs schoenen. Hoe gaaf is dat!?”

Foto van Elvis Šukurica
Elvis Šukurica

Samen met leveranciers innoveren

Šukurica: “We steken veel tijd en energie in de relaties met de leveranciers. Dat doen we omdat we onze leveranciers nodig hebben om te innoveren. In de contracten die we afsluiten, nemen we een duurzaamheids- en innovatieclausule op. Daarin staat dat als er duurzamere en innovatievere manieren zijn, we deze als rijksoverheid omarmen en implementeren. Dit daagt de leverancier uit om tot innovaties te komen en zo een bijdrage te leveren aan het duurzaamheidsvraagstuk. We zien hier een mooie verschuiving van puur de gevraagde dienst aanbieden naar het toevoegen van waarde en meedenken met de klant.”

Week van de circulaire economie

Tijdens de Week van de circulaire economie vroegen we of Šukurica daarom nog een tip heeft voor collega's die ook aan de slag willen met duurzaamheid en circulariteit. Šukurica: “Altijd je ideeën delen. En deze opnieuw recyclen. Ik krijg ook weleens 'nee' op een idee te horen, maar daar laat ik me niet door ontmoedigen. Dan denk ik altijd: morgen is er weer een dag en dan probeer ik het opnieuw. Want, het kan heel goed zijn dat een idee van een aantal jaar terug nu wel opgepakt wordt. Innovaties, technologieën, alles verandert zo snel in de huidige wereld dat een 'nee' nu ineens een 'ja' kan worden. Dus schroom niet om met 'oude' ideeën te komen. Houd ze tegen het licht en bespreek ze opnieuw. Zo zorgen we samen dat we werken aan de toekomst van morgen.'

Nieuwsgierig hoe jij kunt bijdragen, of heb je ideeën?

Heb jij een goed idee welke duurzaamheidstappen de IND nog meer kan zetten? Ga naar de samenwerksite voor de contactpersonen binnen jouw directie. Of stuur een mail naar duurzaamind@ind.nl.