‘Verander het gedrag van opdrachtgevers’

Op 10 november vindt de Circulaire Beurs plaats. In aanloop hiernaar toe spreken we met verschillende duurzaamheidsexperts en hoe zij de verschillende stappen op de R-ladder toepassen. We trappen af met Ineke van Deursen.

Wereldbol met handen

Ze is nog maar net met pensioen, maar heeft daarvoor bijna 22 jaar lang gewerkt als strategisch adviseur bedrijfsvoering en duurzaamheid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid (DJI). Al eerder spraken we Ineke van Deursen over het strijden voor een duurzamere wereld. We spreken Ineke nu opnieuw. Over haar rol als adviseur en hoe zij hierin de R0, refuse, toepaste. Maar vooral: waarom iedereen in de rijksbedrijfsvoering naar de Circulaire Beurs moet komen. 

Afstappen van het product

Refuse is een van de treden op de R-ladder, die in totaal bestaat uit 7 R’en waarmee circulariteit vorm krijgt. Deze trede staat bovenaan de ladder, en gaat over het afstappen van producten of materialen die je eigenlijk niet nodig hebt. Hoe gaf Ineke hier betekenis aan in haar rol als strategisch adviseur? 

Ze vertelt: “Door te proberen om het gedrag van opdrachtgevers te veranderen. De integraliteit van bewustwording van duurzaam gedrag binnen de bedrijfsvoering is de basis. Op zowel horizontale als verticale samenwerking binnen de ketens, op alle niveaus, moeten we elkaar stimuleren om oude gewoontes los te laten en in gezamenlijke creativiteit alternatieven te bedenken. 

Neem als voorbeeld het kantoormeubilair. Wanneer een bureaustoel lichte slijtage heeft en niet representatief oogt, zijn we al snel geneigd om een nieuwe te bestellen. De inkoper bedient de opdrachtgever niet met een nieuw product, maar biedt hem alternatieven aan. Zoals een tweedehands model vanuit de Rijksmarktplaats, of door de stoel te laten repareren door een meubelmaker. We moeten niet klakkeloos steeds nieuwe spullen bestellen. Daardoor gebruiken we minder grondstoffen, producten krijgen een langere levensduur en de grondstof behoudt zijn waarde.” 

Ineke vervolgt: “Refuse kan ook verder gaan: door bijvoorbeeld een aanbesteding te weigeren waarin een leverancier goede producten levert, maar niet genoeg doet aan duurzaamheid. Stap bijvoorbeeld van de traditionele leverancier af en ga voor een kleinere, regionale leverancier die wel veel doet aan duurzaamheid. Neem het MKB. De leverancier zit dan in afstand ook dichter bij de klant, wat ook weer minder vervoersbewegingen oplevert en daardoor zorgt voor minder uitstoot.” 
 

Kom ook naar de Circulaire Beurs

Op de vraag of Ineke ook naar de Circulaire Beurs komt op 10 november, antwoordt ze enthousiast: “Ja, absoluut. Rachel Kuijlenberg, programmamanager Circulaire bedrijfsvoering Haagse Hogeschool, en ook mijn consortiumpartner (DJI) bij het RAAK-SIA project Circulaire Bedrijfsvoering, geeft hier een workshop over hoe je bewust handelt, waarbij je de R-ladder altijd in gedachte houdt. Ik hoop dat iedereen die deze dag van plan is om te komen, ook de hele dag blijft. Neem je eigen kennis en ervaring mee en gebruik deze dag om kennis met elkaar uit te wisselen en om te netwerken.” 

De Circulaire Beurs vindt plaats op 10 november in Den Haag en is toegankelijk voor alle rijksambtenaren. Meer informatie over het event en de inschrijflink vind je hier. We hopen je daar te verwelkomen!