De Inspectie SZW gaat elektrisch rijden

Elektrisch rijden draagt bij aan vermindering van de CO2-uitstoot. Om toe te werken naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering, moet het rijkswagenpark in 2028 volledig zero-emissie zijn, zo luidt de doelstelling van de Rijksoverheid. Het Rijk is goed op weg, want na de Belastingdienst, NVWA en Rijkswaterstaat gaat nu ook de Inspectie SZW volledig elektrisch rijden.

CO2-reductie door elektrisch rijden

Op 28 juni 2019 heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd en is er begonnen met de uitvoering. In het akkoord staan meer dan 600 afspraken om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, om zo bij te dragen aan de beperking van de wereldwijde klimaatverandering. Wanneer alle vervoersmiddelen in het rijkswagenpark volledig zero-emissie rijden levert dat een CO2-reductie op van 17% bij de Rijksoverheid. Vrijwel direct na de aankondiging van het Klimaatakkoord werd er bij de Inspectie SZW al een pilot gehouden waarbij 18 inspecteurs een aantal maanden in een elektrische dienstauto reden. Uit de evaluatie bleken zij goed hun werk te kunnen doen met een elektrische auto.

Een oplaadkabel aangesloten op een elektrische auto.
Beeld: Unsplash

Overstap naar volledig elektrisch rijden

Inspecteurs die vanaf deze zomer in aanmerking komen voor een nieuw af te sluiten leasecontract kunnen alleen nog kiezen uit volledig elektrische modellen. Ook contracten die nog maximaal twee jaar lopen kunnen vroegtijdig worden beëindigd, zodat ook deze medewerkers alvast over kunnen stappen. Het startsein van deze overgang is deze zomer gegeven met de eerst uitgeleverde full-electric leaseauto, een KIA e-Niro.

Ingebruikname elektrische auto

Als bestuurder van een volledig elektrische auto moet je rekening houden met de actieradius. De actieradius is de afstand die het voertuig kan afleggen op één (volle) acculading. Hierdoor moet je van tevoren nadenken over het aantal kilometers die je gaat rijden en waar je de auto eventueel kunt opladen tussendoor. Voor de evt. laadplanning zijn eenvoudig te gebruiken apps beschikbaar. Opladen gaat simpel met een laadsleutelhanger of laadpas. Het kan soms ook met een app. Rijden met een elektrische auto vergt dus iets meer voorbereiding, maar wanneer je weet wat te doen en dit eenmaal in je systeem hebt, went dit vanzelf. De inspecteurs van SZW worden hierin zoveel mogelijk begeleid, en hierdoor verloopt het proces soepel.

Wil je collega’s of jouw organisatie motiveren om elektrisch te gaan rijden?

Overtuig ze met deze drie argumenten:

  • Je betaalt tot tweeënhalf keer minder voor de elektriciteit in vergelijking met brandstof.
  • Het reguliere onderhoud is goedkoper.
  • Je rijdt milieuvriendelijker.