Studenten hogescholen presenteren innovatieve ideeën voor duurzame inkoop

Om meer instroom van inkoopprofessionals binnen het Rijk te realiseren, ging de Rijksoverheid een samenwerking aan met zes Nederlandse hogescholen. Daarmee hoopt de overheid meer studenten aan te trekken die een inkoopfunctie binnen een van de ministeries ambiëren. In september 2020 startte de InnovatieWerkplaats publiek inkopen, een project binnen de hogescholen waarbinnen studenten goede ideeën aandragen op het gebied van inkoop en duurzaamheid. 

hanze-hogeschool-idee

De posterpresentatie van afgelopen kwartaal richtte zich geheel op duurzame innovaties binnen inkoopprojecten. Helaas kwam de Rijksbedrijfsvoering niet aan bod, maar dat neemt niet weg dat het bruisende ideeën waren waar ook het Rijk inspiratie uit kan putten. Zo wordt er op het moment al nagedacht over hoe we bij het Rijk om kunnen gaan met wegwerp-mondkapjes en is omgaan met hemelwater, CO2-reductie en toenemende hitte ook een uitdaging voor Rijksgebouwen. Drie studenten lichten in dit artikel toe waar zij nog kansen zien. 

francis-alberts
Francis Alberts

Niet meer naar het gemeentehuis voor aanvraag persoonlijke documenten

De projectgroep van Francis Alberts, student facilitair management aan de Hanzehogeschool, richt zich op verduurzaming door te digitaliseren. Francis, die momenteel de minor Inkoop Management volgt, legt uit: “Tijdens de coronacrisis was het voor veel mensen praktisch onmogelijk om naar het gemeentehuis te gaan om bijvoorbeeld een rijbewijs of paspoort aan te vragen. Daarnaast zijn ‘kantooruren’ sowieso niet praktisch voor werkenden en studenten.” Door het aanvraag- en controleerproces van persoonlijke documenten te verplaatsen van offline naar online, worden het aantal reisbewegingen beperkt en zijn mensen niet meer gebonden aan de openingstijden van het gemeentehuis.

“Het is helaas niet mogelijk om helemaal niet meer naar het gemeentehuis te hoeven, het verzenden van de documenten per post geeft namelijk te veel risico. Maar het aanvragen, controleren en betalen kan allemaal online”, aldus Francis. Volgens de projectgroep, die naast Francis bestaat uit Julia Korte, Sebastiaan Klijnhout en Chaniek Middendorp, is dit plan binnen 5 jaar in te voeren. Daar is wel nieuwe en goed beveiligde software voor nodig en het personeel zal opgeleid moeten worden, om kinderziektes te voorkomen. Maar daar staat wel tegenover dat er veel minder reisbewegingen nodig zijn en dát bespaart weer een hoop CO2- uitstoot.

Mondneusmaskers recyclen

Ook het team van Floor Pleysier, student Hippische Bedrijfskunde in Dronten, heeft een oplossing voor een actueel probleem. “De mondkapjesschaarste is voorbij, er zijn er nu juist heel veel. Ze worden één keer gebruikt en daarna weggegooid. Dat zorgt voor erg veel afval”, legt ze uit. Veel mondneusmaskers belanden als zwerfafval op de grond rond stations en in winkelstraten. Dat is ook gevaarlijk voor dieren, die in de elastieken vast kunnen raken, zo concludeert Floor. “Dit kan echt anders”, aldus Pleysier, ‘”maar hoe willen we dat precies aanpakken?”

Het idee van verzamelen en recyclen is niet nieuw – meer bedrijven doen dit al – en simpel: waar je ze koopt moet je ze inleveren. Denk aan drogisterijen, supermarkten en bouwmarkten. De plaatselijke afvalwerker haalt de kapjes vervolgens op een vaste dag in de week op om ze te recyclen. Het levert de afvalverwerker dus ook nog iets op. “Dit plan is plaatselijk snel in te voeren, maar landelijk zou natuurlijk het mooist zijn. Het hád al ingevoerd kúnnen zijn.”

Iris-van-Osnabrugge
Iris van Osnabrugge

Verticale oppervlakten beplanten

De projectgroep van Iris van Osnabrugge, student Ondernemerschap en Retail management, wil met hun idee meerdere problemen in één keer aanpakken. Afwatering na een regenbui is in veel steden een steeds groter probleem. Door een overmaat aan bebouwing kan het water niet terug de grond in. Daarnaast zorgt de bebouwing voor het hitte-eiland effect, waardoor het in steden sneller heet is dan in de omringende natuur. En door een tekort aan groen in de stad kan de CO2-uitstoot niet voldoende verwerkt worden. Het bedekken van verticale oppervlakten, zoals de zijkanten van kantoor- en flatgebouwen, met planten draagt bij aan het oplossen van deze die problemen. Het aanleggen en onderhouden van de verticale tuinen draagt daarnaast bij aan werkgelegenheid en een positieve impuls voor Nederlandse kwekers. 

Meer weten over de InnovatieWerkplaats?

Benieuwd naar meer innovatieve oplossingen van een enthousiaste groep studenten? Volg dan de InnovatieWerkplaats Publieke Inkoop op LinkedIn!