Toolkit: inspireer collega’s tot duurzaam gedrag!

Iedereen doet WAT, het Rijk dus ook! We hebben daarom een toolkit communicatie DenkDoeDuurzaam ontwikkeld, die je helpt om de mensen in jouw organisatie of gebouw te inspireren tot meer Duurzaamheid. Met de toolkit geven we invulling aan de voorbeeldrol van de rijksoverheid die in het Klimaatakkoord staat, maar DenkDoeDuurzaam gaat ook over sociale duurzaamheid en innovatie.

Denk Doe Duurzaam Tentoonstelling Persoonlijk klimaatakkoord in de vorm van een slinger

Waaruit bestaat de toolkit?

De toolkit bestaat uit het beeldmerk DenkDoeDuurzaam, sjablonen voor print, bestickering en andere uitingen, grafische ontwerpen van middelen voor bijeenkomsten en grafische ontwerpen voor een tentoonstelling in de ontvangsthal of ergens anders in je gebouw. Er is veel keuze, van een fotobooth, een spel, een thermometer als ‘feedback nudge’, tot een banier voor een ruilmarkt en meer.

Doordat de ontwerpen er al zijn kun je flink op de kosten besparen. Je kunt de ontwerpen laten aanvullen en produceren bij Xerox of - bijvoorbeeld als het om het spelkleed gaat – laten maken door www.MijnBuuf.nl, een atelier waar Wereldvrouwen werken en ondertussen de Nederlandse taal leren.

Organisatieniveau en medewerkersniveau

Er zijn middelen voor verschillende ‘niveau’s’ gemaakt.

  • De sjablonen zijn bedoeld voor interne communicatieadviseurs en interne dienstverleners. Cateraars kunnen hun duurzame opties zichtbaarder maken, vervoersbedrijven kunnen laten zien dat auto’s zero-emissie zijn, Facilitaire Diensten kunnen op muren en ramen laten zien dat het gebouw duurzaam is ingericht. Kortom: met deze set kun je aan de slag met fysieke zichtbaarheid in het gebouw en op goederen.
  • De set voor bijeenkomsten zal vooral op organisatieniveau gebruikt worden. Wat kan het ministerie doen aan duurzaamheid, welke ambities hebben ze? Er is een presentatieformat, ontwerp voor een catchbox (werpmicrofoon), een spel en decor/standmateriaal.
  • De set voor de tentoonstelling richt zich op medewerkers. Je kunt die inzetten in de ontvangsthal of de kantine. Of organiseer eens een week van de duurzaamheid (naast natuurlijk de landelijke week). De set bevat onder meer een spel, een ‘waslijn’ met de mogelijkheid een persoonlijk duurzaamheidsakkoord toe te voegen, de fotobooth, een banier voor een ruilmarkt en een thermometer waarmee je kunt laten zien hoe ver je al bent.

Nieuwsgierig geworden?

Kijk snel verder op de pagina Toolkit Communicatie Denk Doe Duurzaam.

De toolkit is ontwikkeld met dank aan EZK, die financiering uit de Klimaatenveloppe beschikbaar stelden. De duurzaamheidscoördinatoren worden ook op de hoogte gesteld, en in het nieuwe jaar organiseren we een bijeenkomst om de toolkit toe te lichten.