‘Of ik bij het droneteam wilde?’

“Met een drone boven zee vliegen, blijkt nog knap lastig. Altijd harde wind, nergens een plekje om te landen. Als Maritieme Drone Team Nieuwe Haven onderzoeken we commerciële drones: wat kunnen we hiermee? Als achttienjarige hobbyde ik al met drones, dus ze hoefden me geen drie keer te vragen of ik bij het ‘droneteam’ van de marine wilde. 

Nathan Janssen met een drone
Nathan Janssen

Sinds anderhalf jaar ontwikkelen we, samen met de TU Delft, de Nederdrone. Een hybride toestel dat werkt op waterstof en accu’s. Afgelopen najaar heeft de drone vier uur boven zee gevlogen. Met windkracht vijf en regen! Ik vind dat we als marine twintig jaar te laat zijn begonnen met drones, maar met de prestaties van de Nederdrone zijn we pioniers. 

Een ‘gewone’ drone haalt twee kilometer, dan kun je op zee net zo goed een verrekijker pakken. De waterstofdrone is getest tot wel twaalf kilometer ver, en kan dus echt nuttig worden ingezet. We zijn van het ‘doen’, geen eindeloze powerpoints. We assisteren bijvoorbeeld nu al voor geschutsanalyse. Voorheen maakte een NH90 foto’s van inslagen op het doel. Nu kun je via een drone, dat vliegt vanaf een tweede schip recht boven het doel, live meekijken. Maar straks is zelfs geen tweede schip meer nodig, de Nederdrone kan de hele afstand overbruggen vanaf het schietende schip zelf. Nog duurzamer en enorm kostenbesparend. Of denk aan het opsporen van drugsboten, drenkelingen en verkenningen op zee. 

Veel collega’s denken: ‘Gaaf speelgoed, lekker vliegen’. Maar dat is slechts tien procent van ons werk. Veel tijd gaat op aan veilig vliegen, aan regelgeving en procedures die operationeel gebruik nog tegenhouden. Maar de techniek is er. Ik hoop dat straks niemand meer raar opkijkt van een aantal Nederdrones rond het schip.”