Parasportheld geeft lezing aan gedetineerden

Rijksmedewerkers kunnen nu op 3925 locaties met korting sporten. Het ministerie van Financiën biedt dit aan samen met Bedrijfsfitness Nederland, en ze combineren die samenwerking slim met hun doel om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt vooruit te helpen. Met Social Return on Investment (SROI) richt Bedrijfsfitness Nederland zich op mensen voor wie bewegen niet zo vanzelfsprekend is. Iedereen die meedoet aan bedrijfsfitness, werkt dus niet alleen aan zijn eigen gezondheid, maar helpt ook met het realiseren van mooie SROI-projecten. Zo wordt bewegen voor iedereen vanzelfsprekender.

Stefan Boersma
Stefan Boersma

Inspirerende sportverhalen

André van der Wal zoekt als manager Activatie van Bedrijfsfitness Nederland naar inspirerende sportverhalen. Zo zijn er diverse Meet & Greets met sporters met een beperking. En gaf paralympisch sporter Stefan Boersma een indrukwekkende lezing aan een zaal met gedetineerde mannen en enkele medewerkers van de Penitentiaire Inrichting (PI) Leeuwarden.

Levenslessen van een parasportheld

“Als je denkt dat iets niet lukt, zal het ook niet lukken. De moed erin houden en altijd denken in mogelijkheden”, dat was de centrale boodschap van parasportheld Stefan Boersma in de PI Leeuwarden. Boersma is de keeper van het Nederlandse CP-voetbalelftal, dat wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Zijn (sport)verhaal is gevuld met levenslessen over uitdagingen en over kansen willen zien. 

Stefan Boersma geeft een lezing in de PI

De zaal hing aan zijn lippen. Leven met een beperking is zeker niet altijd makkelijk. Parasporters halen het beste uit zichzelf met hun sport. Daarmee verleggen ze grenzen en laten zich door niets en niemand tegenhouden. Het credo ‘je kunt meer dan je denkt’ slaat aan bij de gedetineerden. Als je maar wil, dan liggen er kansen. 

Omdenken als mindset

Omdenken is een belangrijke mindset, ook voor gedetineerden.  Desgevraagd zegt een gedetineerde: “Ik vond het dapper dat Stefan zijn verhaal aan gedetineerden durfde te vertellen, ondanks de kijk die de maatschappij op gedetineerden kan hebben. Het was ook inspirerend dat iemand ondanks zijn handicap achter zijn dromen aan gaat. Ook al zit het je niet altijd mee, toch kun je je doel behalen.”

“Het werk dat na detentie komt is misschien wel de belangrijkste factor bij het tegengaan van recidive”, weet Petra Walta als voormalig Geestelijk verzorger bij de PI Leeuwarden. “Het SROI-budget doet daardoor minstens zo veel voor een veilig Nederland als strenger en langer straffen. Daarbij is sport voor de mannen binnen vaak een van de belangrijkste manieren om om te gaan met de tijd en de zware gedachten waarmee ze soms zitten. Een draai naar gezond leven helpt ze ook op andere vlakken een draai te maken. Hierdoor kon Stefan ze aanspreken op een gebied waar ze al binding mee hebben.”

Stefan Boersma voor de PI in Leeuwarden

Strijden voor je dromen

Lara Dijkstra is humanistisch raadsvrouw binnen het Team Geestelijke Verzorging van de PI: “Wat een prachtig moment was het om Stefan als gastspreker bij de bezinningsbijeenkomst te hebben. Als ik naar de groep keek, zag ik ze vol aandacht luisteren naar het verhaal dat Stefan vertelde over zijn leven. Het verhaal had een prachtige balans tussen datgene wat ons overkomt, zoals leven met een handicap, en datgene waar we in ons leven zelf richting aan geven. Stefan heeft laten zien hoe belangrijk het is om voor je dromen te strijden.”