Hoe kun je ontdubbelen?

ANDA EN JOHAN_2
 
(Intro met abstracte beelden met daaronder een korte begintune.)

(In beeld verschijnt de tekst: 
microlearnings
Duurzaamheid)

(Twee mensen zitten tegenover elkaar in een verder lege kantoorruimte en starten het gesprek: 
mevrouw Anda Counotte begint, de heer Johan Rodenhuis reageert.)

(In beeld verschijnt de tekst:
Anda Counotte
onderzoeker Green IT, Open Universiteit)

ANDA COUNOTTE: Ja. Johan, in het 10 R-model is een van de R'en Reduce. 

(In beeld verschijnt een afbeelding van het 10 R-model met de titel: 
Groen van IT: lifecycle en 10R-model)

Dat betekent eigenlijk dat je met veel minder IT-spullen zou toe willen. Het is ook, zeg maar... consuminderen wordt het ook wel genoemd. Hoe pak jij dat in de praktijk aan?

(In beeld verschijnt de tekst:
Johan Rodenhuis
adviseur Duurzaamheid, Categorie ICT Werkomgeving Rijk, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat)

JOHAN RODENHUIS: Dat is een hele leuke vraag, denk ik. Een van de mooiste onderdelen, zeg maar,
hoe je dit kunt realiseren, manieren, is dat je gaat ontdubbelen. 

(In beeld verschijnt de tekst: Apparatuur ontdubbelen)

Ontdubbelen wil zeggen dat je gaat kijken: Waar kun je nou... Hoe voorkom je dat iedereen dubbele apparatuur thuis heeft staan? Je hebt vaak een privételefoon, maar ook een werktelefoon. Of een privélaptop, werklaptop. Wat je wilt, is door ontdubbeling zorgen dat je bijvoorbeeld werk-devices privé mag gebruiken of privé-devices werkgerelateerd gaat gebruiken. Het is natuurlijk een enorm snelle manier om vijftig procent CO2-reductie te realiseren, omdat je simpelweg minder devices nodig hebt, doordat je er eentje van jezelf al weghaalt. Als je daarnaar kijkt, die stap hebt gezet, dan zou je ook kunnen kijken: Hoe richten we de werkplek in? Of dat nu thuis is of op kantoor. Allereerst wil je je richten op een energiezuinige werkplek, zodat er zo weinig mogelijk energie verbruikt wordt terwijl je aan het werk bent. Ook als bijvoorbeeld producten op stand-by staan. Daar zijn best wel wat... Veel apparatuur is daar goed op ingericht. Waar je ook aan kan denken, is refurbished apparatuur kopen, tweedehands apparatuur.
Mits dat nog goed genoeg is, kun je dat prima werkgerelateerd inzetten. Een ander mooi element is denk ik ook, de certificeringen die er zijn voor apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan TCO Certified, Blue Angel of ePete. Dat laatste is een label, niet echt een keurmerk. Maar in alle gevallen zegt het iets over:
Hoe is het device ontworpen en hoe kan het het beste worden gebruikt? Is het energiezuinig, zijn er reserveonderdelen voor te krijgen? Al die dingen tackle je bijvoorbeeld heel simpel met een keurmerk.
Los daarvan heb je natuurlijk nog wat instellingen rondom energiebeheer, wat ik net al zei. Meestal staat dat al best wel goed, en het wordt steeds beter. Het zijn dingen die wij vanuit de Rijksoverheid
als we producten kopen, standaard eisen dat daar op een verantwoorde manier mee wordt omgegaan.
Dat de optimale energie-instellingen al aan staan, zodat de gebruiker er niet over na hoeft te denken. Als je daarom heen kijkt, zou je nog kunnen kijken: Hoe zit de lifecycle in elkaar? Hoe lang kunnen dergelijke producten mee? Want een product dat vijf jaar meegaat, heeft een veel lagere milieubelasting dan een product dat maar drie jaar meegaat. Ook de repareerbaarheid is heel belangrijk voor dergelijke devices. Als je daar ook op let, kun je best al snel hele grote stappen zetten
naar een betere en groenere werkplek, denk ik.

ANDA: Hoe kijken werkgevers daar tegenaan? Als mensen een combinatie maken van gebruik van hun werklaptop, als ze die ook thuis gebruiken? Stel je voor dat hun kinderen er ook op gaan, spelletjes spelen.

JOHAN: Ja, dat is natuurlijk een mogelijkheid. Het is wel zo dat security-wise het een en ander prima in te regelen is als je een werklaptop privé gaat gebruiken of andersom, een privélaptop voor je werk. In beide gevallen wordt er met beveiligde verbindingen gewerkt. Het is wel zo dat een werkgever daar eisen aan kan stellen en afhankelijk van wat voor werk je doet daar meer restricties aan kunnen zitten.
In principe komt dat best wel vaak voor en wordt dat breed gefaciliteerd vanuit werkgevers
in algemene zin. En binnen de Rijksoverheid heb je zeker ook verschillende smaken. Of dat nou 'bring your own device' is, je eigen privédevice voor je werk gebruiken of 'choose your own device', dat je uit een selectie van je werkgever kiest. In beide gevallen is er van alles mogelijk, dus het is zeker niet limitatief.

ANDA: Je vertelde dat je zelf zo'n dual-simtelefoon hebt. Werkt dat goed in de praktijk? 

JOHAN: Ja, dat werkt best goed in de praktijk. Ik gebruik bewust m'n eigen toestel ook voor m'n werk.
Het mooie is dat ik daardoor alleen een simkaart nodig heb en daarmee ben ik gewoon goed bereikbaar. Daarnaast is het ook zo dat je zo ver kunt gaan in je instellingen, tot de momenten waarop je bereikbaar wilt zijn, zodat je werk en privé goed gescheiden kunt houden. En je hebt altijd maar één toestel nodig dat je mee hoeft te sjouwen. Dat scheelt ook.

ANDA: De ruimte in je broekzak is maar beperkt.

JOHAN: Precies.

ANDA: Dus in de praktijk werkt dat supergoed.

JOHAN: Dat werkt heel goed.

ANDA: Oké, nou dat... Goeie tip, dank je wel. Wat kunnen de kijkers zelf nog doen als ze aan het ontdubbelen van devices willen meewerken? 

JOHAN: Het eerste wat je kunt doen, is kijken wat je werkgever faciliteert. Of inderdaad weigeren nieuwe ICT van je werkgever te gebruiken. In mijn geval was die keuzemogelijkheid en toen heb ik gezegd: Ik wil het in dit geval niet omdat ik zelf goede devices heb waarop ik prima kan werken. Dat is heel belangrijk en het scheelt ook als je zelf al devices hebt staan. Dat helpt natuurlijk ook. Ontdubbelen betekent natuurlijk niet dat je zegt: 'Ik wil geen device van m'n werk hebben. Ik haal zelf nog even een nieuwe device en daar ga ik op werken.' Dan werkt het natuurlijk niet. Maar kijk gerust ook eens als je voor je thuiswerkplek nog een monitor nodig hebt bij tweedekeuze-devices, of bij tweedehands. Er zijn heel veel supergoede monitoren te krijgen die energiezuinig zijn en die nog jaren mee kunnen in een hele mooie thuiswerkomgeving.

ANDA: Oké, dank je wel.

(Outro met abstracte beelden en korte eindtune.)

(In beeld verschijnt de tekst:
microlearnings
Duurzaamheid)

(Het laatste beeld bevat het logo van de Rijksoverheid met daaronder de tekst:
Deze microlearning is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Leer- en Ontwikkelcampus (LOC) van UBR, de directie CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BKZ) en de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO))