Leer op 14 november meer over duurzame software bij het CIO-café

Op dinsdag 14 november is Rachel Kuijlenburg de hoofdgast tijdens het CIO-café. Zij is coördinator duurzaamheid bij Logius, dat diensten ontwerpt zoals DigiD, MijnOverheid en eHerkenning. Daar is zij de motor achter de ambitie om koploper te zijn op het gebied van groene IT. “Met alle denkkracht die we binnen het Rijk hebben, moet het lukken om snel de juiste stappen te zetten.”

Een blaadje komt uit een toetsenbord

IT groot goed, maar impact enorm

Wat haar aantrekt in het onderwerp duurzame IT is met name het “integrale perspectief”. Ze legt uit: “Vooral bij datacenters en hardware zien we veel initiatieven om te verduurzamen. Maar een datacenter draait alleen omdat er software is en die bepaalt hoe data van A naar B gaan. Binnen het Rijk is het de vraag welke data we op een effectieve, betrouwbare, benaderbare, bereikbare én duurzame manier naar de burger willen communiceren.” 

Dat dit onderwerp voor overheid en samenleving belangrijk is, staat vast. “Tien procent van onze footprint wereldwijd komt door de IT! Dit ontgaat veel mensen, omdat we het niet zien; van de leidingen voor datacentra tot de data die we zelf opslaan op onze telefoon. Natuurlijk is IT een groot goed, maar we moeten de impact niet onderschatten en samen die footprint van IT reduceren. Bijvoorbeeld door principes te ontwerpen zodat software leidt tot zuinigere hardware.” 

Complex vraagstuk versimpelen en ‘handelingsperspectief’ bieden

Rachel ziet graag dat een complex vraagstuk als groene IT simpel wordt. “We hebben binnen het Rijk vaak de neiging het andersom te doen. Iets wat simpel is, maken we heel complex. Tijdens het CIO-café zal ik mijn verhaal vertellen over de betekenis van en de stappen naar groene IT. Met als boodschap dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn. Het is een kwestie van de juiste vragen stellen.” 

Daarnaast is het volgens Rachel belangrijk om mensen ‘handelingsperspectief’ te bieden. “Ik durf dat woord bijna niet uit te spreken”, zegt ze lachend. “Mensen raken er altijd een beetje van in paniek.” In het onderwijs leerde ze van wat studenten altijd zeggen: “Dat is mooi en duidelijk, maar hoe doe ik dat dan?” Hieruit trekt Rachel de les: ”Coördinatoren zoals ik moeten niet alleen maar ‘papier vullen’, maar mensen, in dit geval ambtenaren echt helpen. Niet zozeer bij de waaromvraag, want die is helder, maar met de vraag: hoe doe je dat dan? En “wanneer doe je wat? Daar gaat mijn verhaal tijdens het CIO-café over.”