Drone-inspecties zorgen voor duurzaam beheer

Kunnen drones gebruikt worden om gebouwen te verduurzamen? Hoge resolutie dronefoto’s hebben veel voordelen, blijkt in de praktijk. Daarom maakt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) drone-inspecties in het komende jaar onderdeel van de bedrijfsvoering. Zo kunnen de drones met thermische camera’s precies zien waar de isolatie verbeterd kan worden.

Afbeelding van drones en dronepiloot

Programmaleider Drones Bas Engels heeft de afgelopen 2 jaar veel ervaring opgedaan met drone-inspecties op defensieterreinen. “We inspecteerden onder andere gevels en daken van kazernegebouwen, de Moormanbrug en de binnenkant van een leidingentunnel. Met ondersteuning vanuit het Programma Groene Innovaties voerden we de testen uit met verschillende drones. Voor het opschalen kozen we uiteindelijk voor een toestel dat alle goede eigenschappen combineert. Hiermee zijn we minder afhankelijk van het weer en kunnen we het hele jaar door aan het werk. Zo kunnen we de huidige inspectieplanning volgen.”

Haarscherpe foto’s

In de praktijk blijken de dronefoto’s haarscherp: zelfs de technische labels op installaties zijn goed leesbaar. De inspecties leveren duizenden foto’s op die verwerkt worden tot een 3D-model dat tot op de centimeter nauwkeurig is. Dit geeft prima inzicht in de vorm, het materiaalgebruik en de technische staat van de verschillende onderdelen van een gebouw of een constructie. "Voor de 3D-modellen hebben we nog marktpartijen nodig, maar we starten zelf met visuele inspecties. Hierbij brengen we de gebreken van ons vastgoed in kaart met dronebeelden," aldus Engels.

Zelf dronepiloten opleiden

Om zelf met drones te mogen vliegen, moet het RVB officieel een luchtvaartorganisatie zijn. Sinds eind november ligt de vergunningaanvraag bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het duurt tussen de zes en negen maanden voordat de vergunning binnen is. Engels: ‘Ondertussen zitten we niet stil. We leiden de komende maanden binnen het cluster Inspecties onze eigen inspecteurs op tot dronepiloot. Landelijk organiseren we de inzet vanuit zes teams, die elk gaan werken met een eigen drone. En we hebben nog een paar maanden de tijd om de IT-systemen goed in te richten.’
Alle data die beschikbaar komen moet het RVB managen en beveiligen via het nieuwe onderhoudsmanagementsysteem (OMS), dat in 2024 van start gaat. Ook beschikken de drones over een thermische camera waarmee de RVB-piloten warmtebeelden kunnen maken. Daarmee zien ze precies waar gebouwen goed geïsoleerd zijn en waar niet. Zo komen de drones ook goed van pas bij de verduurzamingsopgave van het RVB. ‘Vanuit de organisatie krijgen we op dit moment verschillende verzoeken binnen voor dronetoepassingen. We maken een totaaloverzicht, zodat we ons daar op kunnen richten. Zie je zelf binnen de RVB-organisatie praktische mogelijkheden voor een dronetoepassing? Laat het vooral weten!’