Nieuw in FMH-panden: de PET-man!

Sinds kort bemannen grote, blauwe ‘PET-mans’ de rijkspanden in het verzorgingsgebied FMHaaglanden. Medewerkers en bezoekers kunnen hierin lege petflesjes weggooien – met en zonder statiegeld. Initiatiefnemer, adviseur facilitair management Jeroen Storm, vertelt er meer over.

Foto van Petman in het FMH gebouw
Beeld: ©Rijksoverheid
Beeld: FMH Jeroen Storm naast PET-man

"Sinds 1 juli 2021 is statiegeld op kleine petflesjes ingevoerd. Flesjes die ook door de cateraars in de panden van het Rijk worden verkocht. We bieden hiermee een extra optie om de flesjes netjes in te leveren.”

De opbrengst van het statiegeld doneren de cateraars aan de Plastic Soup Foundation. Zij gebruiken het geld om rivieren en oceanen schoon te maken, en dat is hard nodig. We zadelen onze planeet jaarlijks met meer dan 300 miljoen ton plastic afval op. Het probleem is dat plastic nauwelijks afbreekbaar is. Zo doet de natuur een eeuw over het verteren van één petflesje van 0,5 liter. Dat moet en kan anders. Plastic is namelijk ook een grondstof en van de gerecyclede petflesjes kunnen kleding, dashboards en pallets gemaakt worden.
Jeroen: “Voordat de PETman er was stonden er blauwe kliko’s waar lege flesjes ingegooid konden worden. Dit stond een beetje rommelig. Ook werd tijdens een gesprek met de cateraar duidelijk dat regelmatig koffiebekers en ander afval in de kliko’s werd gegooid. Ik ben daarom opzoek gegaan naar een alternatief. De PETman heeft de vorm van een flesje, dat valt op en zet mensen aan het denken.”

Samen zorgen we voor een schonere wereld

“In 2030 wil FMH een volledig circulaire en CO₂-neutrale facilitaire dienstverlener zijn. Dat is onze ambitie. Om in 2030 volledig econeutraal te zijn, is er werk aan de winkel! Met onze zes focuspunten dragen we bij aan de wereldwijde klimaatdoelstellingen én geven wij invulling aan de rijksbrede doelstellingen,” zegt Jeroen.
1.    Catering: verduurzamen van de catering, inclusief onze vergader- en evenementenservice.
2.    Restafval: vermindering van het aandeel restafval, afval als grondstof.
3.    Vervoer: elektrificatie van het wagenpark en distributie van onze facilitaire producten via de logistieke hub
4.    Circulariteit: bevorderen van circulariteit door hergebruik van onze kantoorinrichting.
5.    Schoonmaak: duurzaam uitvoeren van onze schoonmaak.
6.    Groenvoorziening: investeren in groen.
En FMH heeft nog een zevende focuspunt toegevoegd: het creëren van nieuwe banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 

Meer weten? Kijk op https://www.fmhaaglanden.nl/