Beyond Zero: verduurzaming versnellen op je werk

Juist op je werk kun je het verschil maken voor het klimaat. Die boodschap had Charlotte Extercatte, schrijver van het boek Klimaatwerkers, vorige week voor de verzamelde professionals in het Omniversum. Een diverse groep, waaronder ook een vertegenwoordiging van de Rijksoverheid, keek samen naar de film Beyond Zero. Die leverde voor de borrel nog genoeg gespreksstof op.

Bezoekers aan de Film Beyond Zero luisteren in de zaal van het Omniversum in Den Haag naar de openingsspeech van Charlotte Extercatte
Charlotte Extercatte geeft een toelichting op de film Beyond Zero in de zaal van het Omniversum in Den Haag.

Beyond Zero is een indrukwekkende film. Ray Anderson leidde vanaf de jaren ’70 een zeer vervuilende tapijtfabriek. Tot hij een boek las over de overbelasting van de aarde. Toeval? Of had een medewerker, die hem al eerder had gewezen op het belang van ‘het milieu’, het boek op zijn bureau gelegd? Het boek miste zijn uitwerking in ieder geval niet. 

Anderson raakte onder de indruk van zijn eigen impact op de aarde. Hij besloot dat zijn bedrijf, Interface, een schone toekomst moest krijgen. Vanaf dat moment streefde een speciaal eco dream team nog maar één doel na voor de tapijtenproducent: beyond zero. Meer teruggeven aan de natuur dan je verbruikt, en wel zo snel mogelijk. Sinds vorig jaar is het zover: de tapijten van Interface nemen meer CO2 op dan hun productie aan uitstoot veroorzaakt. 

Duurzame kansen als professional

Onder andere met de film wil het platform 100 Months To Change een miljoen professionals inspireren om een aanjager van duurzaamheid te worden in hun organisatie. Niet alleen ambtenaren kwamen op de bijeenkomst van het platform af, maar ook medewerkers uit het bedrijfsleven en ondernemers, van producenten tot dienstverleners. Aan de hand van haar pas verschenen boek Klimaatwerkers bracht Extercatte de belangrijkste ‘versnellers’ van verduurzaming in organisaties voor het voetlicht. Zoals een lonkend perspectief, een krachtteam en een goed procesontwerp.

still uit de film Beyond Zero, getoond in het Omniversum in Den Haag

Verandering versnellen, ook bij de Rijksoverheid

Dat juist de Rijksoverheid een belangrijke speler is in de verduurzaming van Nederland, daar is Extercatte van overtuigd. “We zien vanuit 100 Months To Change veel ambtenaren, ook bij het Rijk, die een stap verder willen met de verduurzaming”, licht ze toe. “Ze doen hun werk met een maatschappelijke missie. Maar het aanjagen van een transitie vraagt veel tijd, creativiteit en energie. We roepen ambtenaren daarom op om samen met vier of vijf collega’s hun plannen door te zetten. Dan beweegt de rest van de organisatie vervolgens wel mee.” 

"Het aanjagen van een transitie vraagt veel tijd, creativiteit en energie. We roepen ambtenaren daarom op om samen met vier of vijf collega’s hun plannen door te zetten"

Maak het concreet

Als het plenaire deel van de bijeenkomst voorbij is en de aanwezigen in het Museon de tentoonstelling over de Sustainable Development Goals bezoeken, gaan er al snel plannen rond om de inspiratie in de praktijk te brengen. Joost Hellegers, werkzaam bij het rijksbrede programmateam Denk Doe Duurzaam, noemt er een: “Een interessant aspect in de verduurzaming van Interface vind ik hoe breed het thema wordt gedragen in de organisatie. Niet zo gek, want iedere medewerker doorloopt daar aan het begin van zijn dienstverband een duurzaamheidstraining. Bij de Rijksoverheid draag ik graag iets bij aan meer kennis over duurzaamheid. Heel klein en concreet. We zijn bezig om een ruilbieb in te richten op de ministeries, waar collega’s boeken kunnen neerzetten en meenemen. Waarom niet een aantal boeken neerzetten met kennis over verduurzaming?”  

Zijn gesprekspartner Steven Piqué, zelfstandig business consultant, put hoop uit het verhaal van Interface. “Ik heb de afgelopen jaren veel bedrijven gesproken en geadviseerd. Als ik dan keek naar hun inzet voor duurzaamheid zonk de moed me soms in de schoenen”, vertelt hij. “Ik kan dan al mijn hoop vestigen op technologische vernieuwingen, die duurzame productie aantrekkelijker maken. Maar veel organisaties leveren geen producten, maar diensten. Om ook die sectoren, waaronder overheden, perspectief te bieden, hebben we veel meer inspirerende voorbeelden nodig. Daar wil ik als consultant aan bijdragen.

Het publiek geniet van de film Beyond Zero in het Omniversum in Den Haag

Kom in actie!

De boodschap van de bijeenkomst in één kreet volgens Charlotte Extercatte? “Step up to the game: ga doen wat jij nodig vindt voor de publieke zaak, ook als je daarvoor een beetje buiten de lijntjes moet kleuren. Maar doe dat niet alleen.” 

Kon jij niet bij deze vertoning van Beyond Zero zijn? Niet getreurd, op 14 juni wordt de film nogmaals vertoond in het Omniversum.

(Dit bericht wordt aangevuld als duidelijk is hoe je je kunt aanmelden voor de vertoning van 14 juni 2022.)