Save the date: internationale conferentie Open Procurement with Impact (30 en 31 mei 2022)

Inkoop is een belangrijke manier om de duurzame doelen van het Rijk te bereiken, vindt het kabinet. Via de samenwerking met de markt komen we tot de beste oplossingen voor het klimaat, een eerlijke internationale productieketen of baankansen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Bedrijven die hun diensten of producten aan het Rijk willen aanbieden, hebben daarvoor de juiste informatie en data nodig. Zo kunnen zij anticiperen op wat het Rijk gaat uitvragen in aanbestedingen en een passend sociaal en duurzaam aanbod ontwikkelen. 

Illustratieve afbeelding met drie horizontale kleurvlakken als achtergrond: boven donkerblauw, midden lichtblauw en onder oranje. Daar overheen staan drie cirkels. Links een cirkel met een computerscherm, midden een cirkel met daarin een bol gevuld met lijnen en stippen die verbinding uitbeelden. En rechts een cirkel met circulaire pijlen waarbinnen enen en nullen staan vermeld als computertaal.

Daarom organiseert het Rijk, samen met de Open State Foundation en de Open Contracting Partnership, op 30 en 31 mei de internationale conferentie ‘Open Procurement with Impact’. De bijeenkomst vindt in ieder geval online plaats, maar we hopen van harte dat we elkaar ook in het echt kunnen treffen. Daarvoor hebben we het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam alvast geboekt. Inschrijven kun je je via de eventwebsite.

Dialoog, data en dilemma’s

Tijdens de conferentie gaan we in gesprek over transparantie, technologie en innovatie bij de publieke inkoop. Met als eindbestemming: oplossingen voor de uitdagingen op de weg naar meer openheid. Met andere EU-landen willen we, als Nederlandse rijksoverheid, verkennen hoe wij de inkoop kunnen verbeteren, met een beter gebruik van Open Data en ICT. Hoe kan Open Inkoop, een van de projecten van het actieplan Open Overheid, bijdragen aan meer innovatie, sociale gelijkheid en duurzaamheid? Wat zijn de mogelijkheden om nog meer inkoopinformatie openbaar te maken dan het Rijk nu al doet, en gelijktijdig de commerciële vertrouwelijkheid en privacy van bedrijven te beschermen? Nederland deelt haar eigen kennis, ervaringen en dilemma’s, en haalt die van de andere lidstaten op. De inzichten worden benut voor het maken van een online platform met open inkoopinformatie.