Circulaire kunst op kantoor

RVB’ers mogen binnenkort hybride gaan werken. Op rijkskantoor Korte Voorhout 7 staan alvast twee bijzondere creaties te springen om bezoekers. Deze objecten benadrukken het belang van circulair bouwen. Judy Wetters, Hanneke Boomgaard en Jeanine Beeftink vertellen het verhaal erachter.

circulaire kunst groot

"Het doel van de creaties is om te laten zien dat afval ook nieuw bouwmateriaal kan zijn", vertelt Jeanine Beeftink. Duurzaamheid is een speerpunt voor het Rijksvastgoedbedrijf. Daarom richt het zijn pijlen ook op het hergebruik van materiaal uit gesloopte panden, oftewel circulair bouwen. Beeftink is adviseur bij het Rijksvastgoedbedrijf en heeft samen met het team Koers Circulair een expositie ontwikkeld om RVB’ers te inspireren. De expositie in de vorm van een driedimensionale kubus toont een aantal slimme manieren om weggegooide materialen te hergebruiken.

Kunstwerk Zandloper

De expositie is tijdens de week van de circulaire economie geplaatst op KV7, samen met het kunstwerk Zandloper. Judy Wetters en Nanneke Boomgaard zijn alumni van de naastgelegen Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Sinds 2019 zijn zij bezig met het maken van dit circulaire kunstwerk. Alle medewerkers van KV7 konden destijds stemmen op drie ontwerpen. Het kunstwerk Zandloper kwam als het winnende ontwerp uit de bus. De alumni zijn opgelucht dat zij hun kunstwerk, na twee jaar uitstel vanwege corona, eindelijk mogen plaatsen. "Ik ben ontzettend blij dat iedereen het kunstwerk kan zien. Het is eindelijk werkelijkheid", aldus Boomgaard. "Wat je ziet is een zandloper. Niets is zo confronterend als tijd. Er moet nu iets gebeuren aan klimaatverandering voordat het heel erg uit de hand loopt", zegt Wetters. "Daarom is het hergebruiken van materialen zo belangrijk."

Op tournee

Kun je ook niet wachten om deze creaties te bekijken? Niet getreurd. Binnenkort mag iedereen weer naar kantoor. De werken staan nu op rijkskantoor Korte Voorhout 7 in Den Haag, naast de vergaderzalen op de -1 verdieping. Daarna gaan ze op tournee langs alle kantoren van het Rijksvastgoedbedrijf.