Rijkswaterstaat stimuleert duurzaamheid met serious game ‘Duurzame Spelen’

Rijkswaterstaat wil in 2030 klimaatneutraal en circulair zijn. Om iedereen binnen de organisatie nog meer te inspireren en motiveren om dit doel te bereiken, lanceert de dienst nu de Duurzame Spelen. Deze serious game is een online spel, waarbij plezier en inhoud op het gebied van duurzaamheid hand in hand gaan. Wij spraken met Inge Knapen, programmamanager duurzaamheid en Ellen Hoog Antink, strategisch adviseur circulariteit, over dit mooie initiatief.

Logo RWS Duurzame Spelen

Mensen op een leuke manier uitdagen op duurzaamheidgebied

“We hebben heel erg zitten zoeken hoe we mensen mee krijgen op het gebied van duurzaamheid. Ellen en ik preken altijd binnen onze eigen groene parochie, maar de rest van de organisatie moet ook anders gaan denken en handelen, ook naar de toekomst gericht. We willen iedereen oproepen en activeren om daarover mee te denken en ook in de actiestand te schieten”, vertelt Inge.

Een jaar geleden zijn Inge en Ellen binnen de corporate dienst van Rijkswaterstaat (RWS) gestart met een pilot voor een serious game: de Duurzame Spelen. Inge: “Het is een online game, die bestaat uit allerlei prikkelende vragen en opdrachten gedurende zes weken. Elke week krijg je een challenge voorgeschoteld met een ander onderwerp. Zo proberen we elke keer een stuk verdieping te brengen in waar het eigenlijk over gaat. De challenges zijn echt maatwerk en qua inhoud specifiek voor RWS. Het is daardoor ook heel relevant.”

Ellen: “Het zijn zes challenges. De eerste challenge gaat in op de grote vragen van duurzaamheid. De tweede op wat je thuis kunt doen. Daar zitten bijvoorbeeld vragen bij als: wat is nu de grootste impact van jouw huis? Daar zitten acties in als bekijk je elektriciteitsverbruik, vergelijk het in de vergelijkingstool van Milieu Centraal op internet en bedenk wat je zou kunnen veranderen. Challenge drie en vier gaan echt in op RWS. Dus daar krijg je meer vragen over wat de doelen van RWS zijn en hoe jij daar aan bij kunt dragen. Challenge 5 en 6 gaan vervolgens over samenwerking en zetten vooral aan tot actie. Het zijn dus uitdagingen die mensen in hun dagelijks werk kunnen toepassen, maar ook daarbuiten.”

“Daarbij willen we mensen ook graag meer wegwijs maken binnen de organisatie. Bij wie moet ik nou zijn als ik specifieke vragen heb over bepaalde onderwerpen. We zijn natuurlijk een grote organisatie en vrij projectgeoriënteerd. Dat betekent dat sommige communicatie ook gefragmenteerd is. Voor ons is daarom een doel om mensen de weg te wijzen in duurzaamheidsland binnen RWS”, vult Inge aan.

Ellen: “Daarom is het belangrijk dat we deel uitmaken van het Duurzame Leefomgeving (DuLo) programma, dat collega’s die aan de slag willen met duurzaamheid op allerlei verschillende manieren ondersteunt. Deze game op zichzelf is een eenmalige interventie voor onze deelnemers. Het maakt onderdeel uit van een hele reeks interventies van het DuLo-programma, dus we willen mensen er ook via de game op wijzen dat dit programma bestaat. Zo is er bijvoorbeeld een steunpunt duurzaamheid. Als je vragen hebt over duurzaamheid, kun je daar terecht. We vinden het belangrijk dat mensen als ze dit hebben gedaan, ook weten waar ze daarna terecht kunnen.”

Inspireren en verbinden

“Iedereen kan en mag meedoen. De game wordt zelfs door onze eigen Directeur-Generaal (DG) gepromoot, dus dat is natuurlijk supertof. Iedereen staat erachter vanuit ons bestuur, maar ook vanuit alle afdelingen en de werkvloer. Dat is heel erg fijn”, vertelt Inge.

Ellen: “Wat we willen is dat mensen geïnspireerd raken en dat ze een goed gevoel krijgen bij duurzaamheid. We willen laten zien wat we allemaal al gedaan hebben op het gebied van duurzaamheid en dat er ook nog veel moet gebeuren. Dat ze weten wat de doelstellingen zijn van RWS, zodat ze aan het eind het gevoel krijgen van: hier wil ik ook aan gaan werken. Wat we ook willen is een stukje verbinding. Mensen kunnen zich inschrijven in teams, maar ze kunnen zich ook individueel inschrijven. Dat inschrijven als individu willen we eigenlijk vooral promoten, zodat we mensen in een team kunnen zetten met anderen die ze nog niet kennen. Een mooie manier om andere mensen te leren kennen en ervaringen uit te wisselen over afdelingen en onderdelen heen. Hoe leuk is dat.”

Enthousiaste reacties en ambitie voor meer

“We zien dat de game goed aanslaat. Iemand die nooit zo van duurzaamheid was, is als een blad aan de boom omgeslagen sinds we die pilot gedaan hebben. Nu is hij onze grootste ambassadeur. Ik kan er nog met verbazing naar kijken, moet ik zeggen. Bij sommige mensen werkt dit dus echt op deze manier”, vertelt Ellen. “Zelfs de meest doorgewinterde duurzaamheidsadviseur was verbaasd over dingen die hij toch niet wist. Dus dat is ook leuk”, vult Inge aan.

Wat Inge en Ellen betreft zijn de Duurzame Spelen bij RWS dan ook nog maar het begin. Ellen: “Weet je waar we van dromen? We dromen van een Duurzame Spelen voor de hele Rijksoverheid. Het kabinet heeft natuurlijk voor heel het Rijk duurzame doelstellingen afgesproken, veel ministeries zoeken nog naar manieren om hun mensen te inspireren. Met de game hopen we niet alleen de mensen binnen RWS met elkaar in verbinding te brengen, maar ook mensen over ministeries heen. Hoe cool is dat? Dat kan gewoon hè. We roepen daarom andere mensen vanuit de Rijksoverheid die denken dat dit iets voor hun ministerie zou kunnen zijn op om ons een mailtje te sturen. Je kunt dan een soort van incognito meedoen als een team en dan kun je zelf het gevoel krijgen van wat dit is en of het iets voor jouw organisatie is.”

Wil je meedoen met de game? Stuur dan een mail naar duurzamespelen@rws.nl.

Lees meer over de duurzame ambities van Rijkswaterstaat in het interview met de DG van RWS, Michèle Blom.