De eerste honing op het dak van De Resident is geoogst

Om biodiversiteit in Nederland te bevorderen is er in september 2020 een aantal bijenkasten op het dak van De Resident geplaatst door Bijzaak. De Resident is een Haags kantoorpand waarin de ministeries van VWS en SZW zijn gevestigd. Afgelopen zomer is de eerste (biologische) honing geoogst: BIJenRijk. Een derde van de honingopbrengst wordt in verschillende gerechten van het Petit Café van de beide ministeries verwerkt (waar ook jij hem kunt komen proeven!). De overige opbrengst wordt verdeeld tussen de ministeries.

Honingbijen belangrijk voor biodiversiteit

De bijenkasten zijn geplaatst en worden onderhouden door Bijzaak. Zij streven naar meer honingbijen en biodiversiteit. Honingbijen leveren een enorme bijdrage aan de bestuiving van heel veel gewassen, wat belangrijk is voor de biodiversiteit en onze voedselketen. Verspreid over ons land staan nu ruim 800 bijenkasten, in de natuur én in de stad. Imkers van Bijzaak rijden het land door om de bijenvolken te inspecteren en honing op te halen. Een deel van de honing laten ze achter voor de bijen, zodat zij ook in de winter genoeg te eten hebben.

Imker Michiel Kalkman

Succesvolle honingopbrengst

De bijenkasten op het dak van De Resident worden iedere twee tot drie weken onderhouden door imker Michiel Kalkman. Hij kijkt dan of alles goed gaat: hebben de bijen genoeg te eten, zijn ze gezond, hebben ze meer ruimte nodig? Afgelopen zomer is de eerste honing geoogst door Michiel. Eén kastseizoen levert ongeveer 30 kilo honing op. Een derde van deze opbrengst gaat naar het Petit Café, gehuisvest in het gebouw van de beide ministeries maar voor het publiek toegankelijk. Zij verwerken de honing in hun gerechten en/of serveren het bij de thee. Ben je benieuwd naar de BijenRijk-honing, breng dan eens een bezoekje. De overige opbrengst wordt verdeeld tussen de ministeries van VWS en SZW, bijvoorbeeld om weg te geven als relatiegeschenk.

Help je de bijen?

Bijen en hommels zijn belangrijk voor de natuur en ons voedsel. De laatste jaren sterven er meer bijen dan normaal, onder andere door het verminderde bloemenaanbod. Jij kunt de bijen helpen door je tuin of balkon te voorzien van bloemen. Op de website Bijenclub kun je zien waar bijen van houden. Zo kun je zelf ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

BijenRijk-honing proeven? Petit Café De Resident vind je op het Parnassusplein 5 in Den Haag.