Bestendig bemachtigen van bijzondere bouwsels en boedel

De Rijksoverheid zit niet stil: er gebeurt steeds meer op het gebied van duurzame, sociale en innovatieve bedrijfsvoering. Wij zetten de mooiste voorbeelden van de afgelopen tijd voor je op een rijtje, en vonden ondertussen ook veel mooie voorbeelden van andere overheden. Die delen we ook graag!

Circulaire kantoorinrichting
Beeld: Magazine Rijkswaterstaat

Rijksoverheid als aanjager van duurzame kantoorinrichting

Met de aanbesteding circulaire kantoorinrichting heeft de Rijksoverheid sterk ingezet op duurzaamheid. Deze ontwikkeling heeft de markt flink in beweging gebracht. Rijkswaterstaat is als categoriehouder eindverantwoordelijk voor de opdracht. In dit interview delen betrokkenen van Rijkswaterstaat en de deelnemende marktpartijen hun ervaringen.

Vier pro-tips voor duurzaam en sociaal inkopen

Professor of public procurement Fredo Schotanus kan putten uit een indrukwekkende stapel onderzoeken waar het gaat om duurzaam en sociaal inkopen. Hij deelde zijn kennis tijdens drie events en ging daarbij onder meer in op beleid, opdrachtgeverschap en inkooptechniek. Vier tips geeft hij mee. Weten welke? Bekijk hier de slides.

Duurzaam inkopen bij IenW

Duurzame inkoop is voor het ministerie van IenW erg belangrijk bij de verduurzaming. Ahmed Alchalgie, inkoopadviseur bij de Directie Financiën en Inkoop van IenW en Rosemarijn Damen, coördinerend adviseur maatschappelijk verantwoord inkopen en duurzaamheid bij de Concerndirectie Financiën van IenW, vertellen over de rol van inkoop bij het behalen van de duurzaamheidsambities.

Duurzaam opdrachtgeverschap van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden staat al jaren aan de top met de meest duurzame aanbestedingen. Dat is geen toeval: het waterschap vult zijn duurzaam opdrachtgeverschap professioneel in, zowel intern als extern. Hoe zij dat doen, lees je in dit praktijkvoorbeeld.

Duurzame verkeers- en straatnaamborden

Nederland staat vol met verkeers- en straatnaamborden. Ze zijn echter nog lang niet zo duurzaam als zou kunnen. De Metropoolregio Amsterdam richtte zich eerst op de inzet van ander materiaal. Goed hergebruik van de bestaande voorraad bleek uiteindelijk een slimmere keus. Lees meer over dit praktijkvoorbeeld.

Veiligheidsregio Fryslân realiseert circulaire brandweerkazernes

Veiligheidsregio Fryslân heeft een blauwdruk opgesteld voor het effectief, duurzaam en circulair bouwen van brandweerkazernes. Inmiddels zijn er twee kazernes gerealiseerd die demontabel zijn en met zoveel mogelijk hergebruikt materiaal gebouwd. De geleerde lessen en tips na de succesvolle toepassing van de blauwdruk, lees je in het artikel van PIANOo.