Van tonnen afval naar trommels afwas: het is tijd voor herbruikbaar afhaalservies

De Rijnstraat 8 in Den Haag huisvest verschillende ministeries en overheidsinstanties. Vóór men thuis ging werken, werd er jaarlijks in het pand wel 1.300 kilo aan smoothiebekers, maaltijdbakjes en wegwerpbestek weggegooid. Daar gaat het team van de inkoopcategorie Consumptieve Dienstverlening met YoYoBoostReuse verandering in brengen.

Foto van saladebowls en smoothiebekers van Yoyo.Boost.Reuse, die zijn gemaakt van gerecycled plastic.
Beeld: ©Yoyo.Boost.Reuse

Verpakkingen hergebruiken

In juli 2021 trad de richtlijn van de Europese Unie over wegwerpplastic in werking. Tijd om actie te ondernemen in Rijnstraat 8. Joanna Olszanska had hier wel wat ideeën over. Ze werkte in de financiële sector als duurzaamheidsadviseur toen ze voor haar werk in 2018 enkele maanden in Azië woonde. Ze schrok daar enorm van de vervuiling door wegwerpplastic van afhaalmaaltijden en drankjes. Joanna wilde een verpakking implementeren die meer dan eenmaal gebruikt kan worden. Maar dat is niet zomaar gedaan. Joanna: “Hergebruik van verpakkingen is een oplossing. Maar wat voor materialen gebruik je dan?” Joanna verzamelde een netwerk van deskundigen en enthousiastelingen om zich heen en werd in twee jaar zelf deskundig op dit gebied. Naast haar inmiddels parttimebaan richtte ze Yoyo.Boost.Reuse op, een bedrijf dat andere organisaties voorziet van herbruikbaar afhaalservies.

Een goede oplossing

Om te beginnen onderzocht Joanna o.a. hoe vaak je maaltijdverpakkingen van 10 verschillende materialen kunt afwassen. Ook ontwikkelde ze een hulpmiddel dat de CO2-uitstoot van verschillende single-use-plastics vergelijkt met al bestaande herbruikbare producten. Dit hulpmiddel toont aan hoe vaak je een herbruikbaar product moet gebruiken om CO2-winst te behalen en dus milieuvriendelijker te zijn.

“Zo kwamen we uit op herbruikbare verpakkingen van hoogwaardig plastic van Europese leveranciers,” vervolgt Joanna. Dit klinkt misschien niet heel logisch. Bij duurzame materialen denk je al snel aan bijvoorbeeld bamboe, niet nog meer plastic. “Maar het is helemaal niet onlogisch,” zegt Joanna. “De single use plastics gooi je weg, en de YoYo-producten kun je keer op keer opnieuw gebruiken.”

Pilot met Yoyo.Boost.Reuse

In september 2021 start een pilot in Rijnstraat 8 met YoYo herbruikbaar servies. Deze producten leveren al na ongeveer 10 keer te worden hergebruikt CO2-winst op in vergelijking met single use plastics. Ze gaan zelfs wel 500 keer mee. Elk product heeft een QR-code voor retourinformatie. Zo kunnen ze worden gewassen en opnieuw gebruikt worden. Als ze uiteindelijk niet meer geschikt zijn voor hergebruik, krijgen ze een volgend leven: terug naar de leveranciers om gerecycled te worden.

Meer weten? Adrie Huissoon vertelt je er alles over! Neem contact met hem op via adrie.huissoon@minienw.nl.