Op reis langs bijzondere inkoopprojecten: van duurzame dienstfietsen tot eerlijke koffie

In een nieuwe videoserie reist André Weimar, Chief Procurement Officer Rijk, door het land. In het thema Inkopen met Impact bezoekt hij verschillende unieke inkoopprojecten van de Rijksoverheid. 

In de eerste aflevering gaat André op bezoek bij Anne Ensing, contractmanager bij Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), en Daphne Biervliet, inkoper bij de Belastingdienst. Zij vertellen over hun duurzame projecten.

De reis begint bij koffiebranderij Koffielust. Samen met Pure Africa en MAAS ontwikkelde de branderij een uniek inkooptraject. Anne vertelt in de video: “Dat is mogelijk gemaakt door de aanbesteding. Wij hebben onze ambities op de markt gezet, de impact die wij willen realiseren. We willen minder ongelijkheid, meer duurzaamheid, en we willen mensen aan het werk krijgen.”

Eerlijke prijs

De ambities worden op verschillende manieren gerealiseerd. Pure Africa haalt de koffiebonen zelf op bij de boeren. Zij krijgen een eerlijke prijs voor hun koffie. Bij Koffielust werken mensen die in detentie hebben gezeten en terug de markt op willen. Zij kunnen hier nieuwe werkervaring opdoen. 

Gezondheid van medewerkers

André zet zijn reist voort naar de Belastingdienst. Daar is Daphne Biervliet bezig met een aanbesteding voor dienstfietsen. Dit zijn fietsen die werknemers kunnen pakken om bijvoorbeeld naar een ander kantoor te fietsen. Daphne vertelt in de video: “We willen een zo aantrekkelijk mogelijke fiets inkopen, bijvoorbeeld een e-bike, om mensen te stimuleren om met de fiets te gaan in plaats van met de auto of het OV. Daarmee dragen we bij aan de gezondheid van medewerkers, en aan het reduceren van de CO2-uitstoot.” 

De Belastingdienst wil met deze aanbesteding ook werkplekken creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij willen bij de winnende leverancier uitvragen of zij bijvoorbeeld het onderhoud, de reparatie of leveringen kunnen laten doen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Bekijk de videoserie

Naast een reis langs duurzame projecten, bezocht André Weimar ook innovatieve en digitale inkoopprojecten. Benieuwd naar alle video’s? Bekijk de videoserie op de website van Werkenvoornederland

Werken als inkoopprofessional

Meld je aan voor updates zodat we je kunnen informeren over werken als inkoopprofessional bij de Rijksoverheid en vacatures kunnen toesturen.