NIC lanceert boek over 100 jaar overheidsinkoop

Het Nederlands InkoopCentrum (NIC) bestaat 100 jaar. Ter ere daarvan lanceerde de organisatie samen met het Rijksinkoopbureau (RIB) een boek over 100 jaar inkoop in de publieke sector. Ook wordt daarin vooruitgeblikt op de toekomst. Afgelopen week nam André Weimar (CPO Rijk) het eerste exemplaar in ontvangst.

Hoe ontwikkelde de overheidsinkoop zich door de jaren heen? Je leest het in 'RIB en Het NIC: 100 jaar inkoop in de publieke sector - Verleden, heden en toekomst'. Daarin beschrijft het NIC de veranderende betekenis en missie van inkoop in zichzelf: van rechtmatig naar óók  – en vooral - doelmatig. De inkoper werd een spil op het vlak van strategie, en draagt echt bij aan maatschappelijke beleidsdoelen. Bijvoorbeeld door MVI, SROI of duurzaamheid mee te nemen in aanbestedingen. Of door internationale sociale voorwaarden te verbeteren in de internationale productieketens.

Inkoop als krachtig instrument

André Weimar schetst hoe overheidsinkoop steeds meer gewaardeerd wordt, en wordt gezien als kansrijk. “De rijksbrede inkoopstrategie ‘Inkopen met Impact’ markeerde twee jaar terug een kantelpunt in het denken over inkopen. Natuurlijk is en blijft rechtmatig en efficiënt inkopen randvoorwaardelijk, maar dit is niet het hoofddoel van het inkopen door het Rijk. Dat is toch vooral het bereiken van maatschappelijke effecten, zaken realiseren en resultaten boeken.” Voor deze uitdaging staan het Rijk, het NIC, maar ook alle inkoopprofessionals bij de overheid én gecontracteerde organisaties.

Bestellen?

Het boek kost €69,95 en is te bestellen door een mail te sturen naar: info@hetnic.nl, met daarin de NAW gegevens t.b.v. verzending. Vervolgens ontvangt men een bevestiging met een bestelnummer. Dit nummer moet worden vermeld bij het overmaken van het verschuldigde bedrag. Na ontvangst wordt het boek (gratis) verstuurd.