IenW behaalt hoogste niveau CO2-Prestatieladder

Het is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) gelukt om het niveau 5 van de CO2-Prestatieladder te verkrijgen. Het ministerie, inclusief Rijkswaterstaat en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) e n het KNMI, behaalt hiermee als eerste ministerie het hoogste niveau van deze ladder. Hiermee zetten we een volgende stap op weg naar een klimaatneutrale organisatie in 2030. Op 4 maart ontvangt demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven het certificaat tijdens een feestelijk online event.

CO2 Prestatieladder IenW

Wat is de CO2-Prestatieladder?

Met de CO2-Prestatieladder, een methodiek ontwikkeld door ProRail, meet en manage je de CO2-uitstoot van je ministerie. Het ministerie van IenW gebruikt de CO2-Prestatieladder  om inzicht te krijgen in zijn eigen CO2-uitstoot, die van partners in de keten en om deze uitstoot te verminderen. Daarnaast past IenW de CO₂-Prestatieladder toe als inkoopinstrument en wil het in 2030 als departement CO2-neutraal zijn om zo te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van het Rijk.

Met de Prestatieladder laat je zien dat je CO2-reductie serieus neemt en onderdeel maakt van je organisatie. IenW stelt bijvoorbeeld doelen, formuleren maatregelen en maakt zichtbaar wat het doet om deze maatregelen ook echt in te voeren. Dit wordt ieder jaar intern (door de Auditdienst Rijk) en extern (door een daartoe erkende auditer) geaudit.

Waarom werken met de CO2-Prestatieladder?

De CO2-Prestatieladder geeft je inzicht in het CO2-verbruik van je organisatie. Met dit instrument meet je het verbruik, kun je meetbare doelen opstellen en hier gefaseerd naartoe werken. Het ministerie roept andere overheden op om ook stappen te zetten op de ladder! 

Ook aan de slag met de CO2-Prestatieladder? Laat je inspireren!

Evenement gemist? Geen nood, starten kan altijd. Hoe je dat doet lees je op de website van SKAO.