Refurbished iPhones voor een duurzame toekomst

Bij refurbished apparaten worden onderdelen van oude apparaten hergebruikt om daar weer nieuwe mee te maken. Zo ook bij de iPhones van Rijksambtenaren. We spraken Eric Woerdings (beleidsondersteuner bij Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) over zijn ervaring met de pilot Duurzame Bedrijfsvoering en een pleidooi aan collega’s om te kiezen voor refurbished.

Het leven zonder een smartphone is bijna niet meer voor te stellen. Er zijn sinds 2007 vijventwintig versies van de iPhone uitgebracht. Maar om elke keer te upgraden naar het nieuwste model is volgens Eric Woerdings geen goed idee. Hij deed jaren met dezelfde telefoon, tot de helpdesk op zijn werk zei dat het tijd werd voor iets anders. De pilot van Duurzame Bedrijfsvoering kwam aan met een refurbished iPhone: een tweedehands toestel waar een nieuw leven in is geblazen. Woerdings: "Dat wilde ik zeker steunen, ik vind het belangrijk dat we fatsoenlijk met rijksgeld omgaan."

Waarom refurbished?

Er zijn verschillende grondstoffen nodig om een iPhone te maken. Zo worden nieuwe iPhones onder andere gemaakt van de grondstof coltan. Eric: "Het kost bloed, zweet, tranen en zelfs oorlogen om dit soort grondstoffen uit Afrika te halen, vooral coltan. Verschillende mensenrechten worden geschonden om deze stof te kunnen bemachtigen. Hoe minder we daar uit de grond halen, hoe beter."

Refurbished toestellen zijn duurzaam en besparen de overheid ook nog een heleboel geld. “Het is goed dat we hiermee zijn begonnen, wij hebben een voorbeeldfunctie” vindt Eric. Toch zouden we hier nog meer publiciteit voor kunnen genereren. Ik merk dat nog veel collega’s met verouderde toestellen snel voor het nieuwste model kiezen. Ik heb zelf een (refurbished) iPhone 7, en dat ding gaat nog als een speer.”